Jesteś na:
konferencja

Estetyka jedzenia w perspektywie teorii i praktyki artystycznej

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
17 - 19 czerwca 2016
09:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego
ul. Szewska 50/51
Wrocław, dolnośląskie, Polska
Strona www:
http://www.swps.pl/wroclaw/wroclaw-sekcja-nauka-i-rozwoj/wroclaw-nauka-i-rozwoj-konferencje-sympozja-seminaria/13149-estetyka-jedzenia-w-perspektywie-teorii-i-praktyki-artystycznej
Organizatorzy:
Uniwersytet SWPS Wrocław Tel.: 071 750 72 81 E-mail: [email protected] www: http://www.swps.pl/wroclaw
Zapisy:
brak, bez rezerwacji
Linki do albumów w sieci:
Galeria zdjęć facebook

Podstawową funkcją jedzenia jest zaspokajanie naszych podstawowym potrzeb biologicznych. Rzadko kiedy postrzegamy pokarm w kategorii wyższych celów. Okazuje się jednak, że te cele istnieją, a nawet wokół sztuki kulinarnej mogą toczyć się międzynarodowe konferencje, jak zresztą ta, na którą zapraszają wrocławski wydział Uniwersytetu SWPS wraz z współorganizatorami. Wydarzenie zostanie poprowadzone w języku angielskim. Gościem specjalnym będzie prof. Richard Shusterman z The Center for Body, Mind, and Culture, Florida Atlantic University.

 

Tradycja estetyczna a sztuka kulinarna

Jeżeli patrzymy na sztukę kulinarną z perspektywy tradycji estetycznej, zawsze skazujemy ją na wykluczenie z dyskursu estetycznego. Ustalenia estetyków nie były jednak wiążące dla wielu współczesnych artystów. Historia sztuki odnotowuje wątki żywnościowe, w sztuce współczesnej dokonał się natomiast przełom polegający na tym, że produkty spożywcze są wykorzystywane nie tylko jako temat, lecz również jako tworzywo sztuki. Od lat trzydziestych XX wieku akty dzielenia się żywnością i napojami służyły temu, aby poszerzyć zakres sztuki, a także krytycznie skomentować współczesną kulturę, zadając pytania: o konsumpcję, ekologię, gościnność, politykę genderową i inne.

 

Cele konferencji

Celem konferencji jest zbadanie i przedyskutowanie tych momentów, kiedy sztuka spotyka się z kulturą kulinarną. Interesują nas praktyki artystyczne, które wykorzystują jedzenie jako swoje medium oraz dyskurs estetyczny wokół odpowiedzi na pytanie o estetyczną wartością jedzenia i gotowania. Mamy artystów, którzy stają się kucharzami, a także kucharzy, którym przypisuje się miano artystów. Doskonałym przykładem tego ostatniego jest Ferran Adrià, twórca kuchni molekularnej, którego świat sztuki zaprosił do swego grona. W obliczu tych tendencji, zechcemy poddać namysłowi to w jakim stopniu możliwe jest połączenie owych dwóch światów; w jakie relacje wchodzą artyści i kucharze oraz co ten melanż może oznaczać dla rozumienia pojęcia „estetyki\".

 

– W kulturze współczesnej obserwuje się wzrost zainteresowania wszystkim, co związane z przygotowywaniem i spożywaniem jedzenia. Jedzenie stanowi również interesujący temat dla wielu współczesnych artystów, którzy traktują je nie tylko jako ważny temat, ale, co więcej, używają produktów spożywczych jako tworzywa artystycznego. Czy jednak jedzenie i gotowanie można bez wahania nazywać sztuką? Na to pytanie odpowiedzą uczestnicy konferencji – mówi dr Dorota Koczanowicz, organizator konferencji.

 

Jak wziąć udział?

Wydarzenie jest bezpłatne dla zainteresowanej tematyką publiczności, prelegenci – 100 €, doktoranci – 70 €. Osoby chcące wziąć aktywny udział w konferencji proszone są o przesłanie abstraktu wystąpienia (250  słów) i krótkiego CV (oba w języku ang.) do 15 lutego 2016 r. na adres Doroty Koczanowicz: [email protected]

Redaktorzy:
Dodano: 24 lutego 2016
Data aktualizacji: 24 lutego 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Wrocław

02.02.2017, Brzezinki szkolenie