Jesteś na:

Kakao na diecie – właściwości, rodzaje i skład

16 18 20

Kakaowiec to niewielkie drzewo, z którego pozyskuje się nasiona, a z kolei z nich – kakao. Doceniane nie tylko przez smak i duże możliwość wykorzystania przede wszystkim w przemyśle cukierniczym. Ważne są także jego właściwości prozdrowotne.

W zależności od miejsca uprawy, klimatu, gleby i innych warunków możemy wyróżniać kilka odmian kakao. Różnią się one między sobą smakiem, aromatem i ceną.

Kakao

Nasiona z owoców kakaowca (Theobroma cacao L.) pochodzą z niewielkich drzew porastających rejony Ameryki  Środkowej i Południowej. Kakaowiec to wiecznie zielona roślina, a jej okres wegetacji trwa nieustannie. W formie sproszkowanej, popularne kakao stanowi podstawę i dodatek do wielu deserów i słodkich napojów o smaku czekoladowym. Najbardziej popularnym i uwielbianym przez większość osób wyrobem jest czekolada.

Kakao – rodzaje

Kakao różni się w zależności od miejsca uprawy kakaowca, warunków atmosferycznych, gleby oraz technik użytych przy fermentacji czy suszeniu ziaren, a także smakiem i aromatem, na które mają wpływ: gatunek drzewa, jego wiek, skład i jakość gleby, pogoda, wysokość nad poziomem morza. Ziarna kakaowca, które pochodzą z drzewa o tym samym gatunku, lecz uprawianych w różnych warunkach, mogą znacznie różnić się ponadto smakiem i innymi właściwościami.

Istnieją trzy podstawowe rodzaje drzew kakaowych, z których pozyskiwane jest kakao:

  • Criollos – jego ziarna są bardzo cenne. Kakao powstałe z tego rodzaju drzewa jest bardzo wysokiej jakości, a samo drzewo niezwykle wrażliwe na choroby i czynniki zewnętrzne. Zwany jest często „księciem kakao”.
  • Forastero – jest jednym z najczęściej uprawianych rodzajów kakaowca. Jest to gatunek wytrzymały i dość odporny na choroby.
  • Trinitario – jest to połączenie rodzajów criollos i forastero. Łączy w sobie cenione walory smakowe tego pierwszego oraz wytrzymałość i odporność drugiego gatunku.

Kakao – właściwości

Wysoka zawartość flawonoidów w kakaowcu wydaje się być bardzo skutecznym orężem w walce z nowotworami, szczególnie (jak udowodniono) raka jelita grubego. Chronią one bowiem organizm człowieka przed stresem oksydacyjnym. Poza tym wysoka ilość przeciwutleniaczy pozwala zachować młodość i piękny wygląd skóry. Kakao poprawia samopoczucie oraz wzmacnia koncentrację, poprawiając ukrwienie mózgu. Ziarna kakaowca mają także właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wykazano jego bardzo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Kakao jest pomocne w relaksacji nie tylko umysłu, ale i mięśni, a także dzięki bogatej zawartości składników mineralnych, pomaga utrzymać zdrowe i mocne kości.

Kakao – skład

Oprócz białka, węglowodanów i tłuszczu, kakao jest skarbnicą związków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza, chromu, manganu, miedzi oraz cynku. W swym składzie kakao zawiera także chrom, który potrzebny jest w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Kakao podnosi poziom serotoniny, który jest bardzo ważnym neurotransmiterem w mózgu, poprawiając tym samym samopoczucie. Zawiera oprócz tego witaminę C i alkaloidy: kofeinę i teobrominę, mające działanie pobudzające. Surowe kakao zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6 oraz fenyloetyloaminę (PEA)-substancję, która poprawia skupienie i pobudza czujność umysłu. Ponadto kakao posiada pewnego rodzaju hormon przypominający endorfinę – anandamid, dzięki której utrzymuje się stan dobrego samopoczucia.

Kakao a dieta

Samo kakao nie jest takie złe jak się wydaje. Zawiera bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, ma wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm człowieka. Poza tym jest naturalnym i zdrowym „pobudzaczem”, wzmacnia koncentrację i poprawia nastrój. Ciemne, gorzkie kakao jest dobrym pomysłem na urozmaicenie diety i dodatek do niskokalorycznych deserów. Jego pozytywna rola w diecie zmienia się, gdy używamy słodzonego kakao czy dodajemy do niego dużą ilość węglowodanów. Wtedy jego kaloryczność rośnie, a to efekt niepożądany. Słodkie wyroby z kakao także często obfitują nie tylko w węglowodany, ale i w tłuszcz. Należy uważnie czytać etykiety, a najlepiej samemu przygotowywać czekoladowe, zdrowe przekąski w domu. Przy wyborze czekolady, warto zwróć uwagę również na zawartość kakao. Dowiedz się, które czekolady mają go najwięcej.

Kakao to bardzo smaczny, popularny i co najważniejsze, bogaty w składniki odżywcze dodatek żywnościowy. Niewiele osób potrafi odmówić sobie jego smaku – ale jak się okazuje niekoniecznie trzeba rezygnować z czekoladowego przysmaku. Ważne jest to, jakie produkt kupujemy i jak go spożywamy (dodatki). Ciemne, gorzkie kakao jest zdrowe i korzystnie wpływa nie tylko na umysł, lecz także ciało.

Kup kakao z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Kakao na diecie – właściwości, rodzaje i skład - 7.4/10. Oddano 56 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?