Jesteś na:

Jogurt grecki – skład, właściwości, przepisy

16 18 20

Jogurt grecki zdobywa coraz większą popularność, a na rynku jest coraz większy wybór jego odmian. Czym się różni on od zwykłego jogurtu naturalnego? Czy ma jakieś właściwości korzystne dla naszego organizmu?

Jogurt grecki

Klasyczny jogurt grecki ma lekko kwaskowaty posmak, biały kolor i kremową, gęstą konsystencję.

Podobnie jak klasyczny jogurt naturalny otrzymywany jest on w wyniku fermentacji mleka. Do produkcji używa się bakterii kwasu mlekowego, takich jak Lactobacilus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Jaka jest więc różnica w produkcji? Omawiany jogurt poddaje się dłuższemu procesowi odsączania serwatki z jogurtu. Produkt staje się gęstszy i ma większą zawartość białka. Dlatego też potrzeba większej ilość mleka do wyprodukowania jogurtu typu greckiego [1].

Jogurt grecki – skład

Poniżej porównano wartość odżywczą jogurtu naturalnego oraz typu greckiego tego samego producenta. Omawiany nabiał ma prawie dwukrotnie więcej energii. Związane jest to z większą zawartością tłuszczu. Jogurt grecki zawiera natomiast podobną ilość węglowodanów oraz trochę mniej białka. Jak widać dostępne jogurty na naszym rynku tylko sugerują nazwą, że jest to jogurt grecki. Jednak ilość białka wcale nie jest wyższa od jogurtu naturalnego.

Wartość odżywcza poszczególnych składników odżywczych na 100 g produktu [2, 3]
jogurt typu greckiego jogurt naturalny
Energia [kcal] 125 67
Białko ogółem [g] 3,6 4,8
Tłuszcze ogółem [g] 10,0 3,1
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 6,8 2,1
Węglowodany ogółem [g] 4,3 4,0
Cukry [g] 4,3 4,0

Można również spotkać na rynku jogurty typu „light”. Będą one zawierać o 30% mniej energii w stosunku do produktu klasycznego tej samej firmy. W tym przypadku odbędzie się to kosztem tłuszczu. Natomiast produkty typu „0% tłuszczu” nie posiadają tłuszczu, ale za to ponad dwa razy więcej białka. Ich wartość energetyczna jest nieco mniejsza od jego klasycznej wersji.

Jogurt grecki – właściwości

Czy oprócz dostarczenia energii jogurt ma jakieś inne właściwości korzystne dla naszego organizmu? Użyte bakterie syntezują pewne ilości witaminy z grupy B – niacynę i kwas foliowy. Rozkładają cukier mleczny (laktozę), dzięki czemu produkty te mogą być lepiej akceptowane przez chorych z nietolerancją laktozy niż klasyczne mleko. Dodatkowo bakterie obniżają pH w układzie pokarmowym m.in. poprzez powstanie kwasu mlekowego z fermentacji. Sprzyja to lepszemu przyswajaniu mikroelementów, takich jak fosfor czy żelazo.

Powstały podczas fermentacji kwas mlekowy nadaje charakterystyczny, kwaskowaty posmak. Takie smaki pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a tym samym zwiększają apetyt.

Jako produkt wytworzony z mleka jogurt grecki jest źródłem magnezu, potasu i wapnia. Jednak w wyniku dużej zawartości tłuszczu wapń jest gorzej przyswajalny [1].

Jogurt grecki – przepisy

Do jogurtu greckiego można dodać płatki i owoce, można też stosować go jako dodatek do koktajli, deserów, sałatek. Można kupić produkt gotowy w sklepie lub zrobić samemu w domu. Poniżej podano kilka przepisów na samodzielne przygotowanie greckiego jogurtu.

Przepis na jogurt grecki

Składniki:

 

  • 1 litr jogurtu naturalnego,
  • sitko, gaza, miska.

Z 1 litra jogurtu powinno wyjść ok. 650 ml jogurtu typu greckiego.

Wykonanie:

  1. Wyłożyć sitko gazą złożoną kilka razy. Sitko umieścić w misce i wlać jogurt. Odczekać 1-2 godz. Jeżeli sitko zacznie dotykać serwatki (czyli to co ścieka do miseczki), należy zawartość miski wylać.
  2. Powstały jogurt wymieszać i przenieść do zamykanego naczynia.
  3. Przechowywać w lodówce.

rozwiń
Przepis na jogurt grecki

Składniki:

  • 1 litr mleka (3,2%),
  • 2 łyżki jogurtu z aktywnymi kulturami bakterii,
  • termometr, sitko, miska.

Z jednego litra mleka powstaną 2 szklanki jogurtu.

Wykonanie:

  1. Podgrzać mleko na średnim ogniu do temperatury 82°C.
  2. Mleko ściągnąć z ognia. Ochłodzić do temperatury 43–46 °C.
  3. Dodać dwie łyżki jogurtu. Wymieszać.
  4. Przelać do szklanego słoika i zakręcić. Umieścić w ciepłym miejscu (45°C) na 6–8 godz. (można np. nagrzać piekarnik do tej temperatury, wstawić słoik do środka i zamknąć na 6 godz).
  5. Umieścić na miseczce sitko, a na nim gazę. Przelać zawartość słoika i poczekać, aż serwatka się oddzieli (1–2 godz).
  6. Powstały jogurt wymieszać i umieścić w zamykanym pojemniku. Przechowywać w lodówce.

rozwiń
Przepis na jogurt grecki

Składniki:

  • 2 litry pełnego mleka,
  • 1 mała śmietana 12% lub 18%,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

  1. Mleko i śmietanę podgrzać do temp. 43°C. Dodać jogurt. Wymieszać, przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
  2. Następnego dnia umieścić na miseczce sitko, a na nim gazę. Przelać zawartość słoika i poczekać, aż serwatka się oddzieli (1–2 godz).
  3. Powstały jogurt wymieszać i umieścić w zamykanym pojemniku. Przechowywać w lodówce.

rozwiń

Jogurt typu greckiego to bardzo wartościowy produkt ze względu na jego przynależność do produktów mlecznych oraz użyte bakterie fermentacji mlekowej. Jest to jednak produkt wysokokaloryczny, który zawiera o wiele więcej tłuszczu niż klasyczny jogurt. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby, dla których udział poszczególnych makroskładników w diecie ma znaczenie. Ponadto nie należy zapominać, że jogurt o zawartości 0% tłuszczu będzie zawierać ponad 2 razy więcej białka.

Literatura:

  1. www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/528/2/jogurty-typu-greckiego/ [data dostępu: 27.04.2018r.],
  2. www.zott-primo.com/pl/produkty/detail/a/show/c/Product/l/jogurt-typ-grecki/p/jogurt-typ-grecki-220-g/ [data dostępu: 27.04.2018r.],
  3. www.zott-primo.com/pl/produkty/detail/a/show/c/Product/l/jogurt-naturalny/p/jogurt-naturalny-180-g/ [data dostępu: 27.04.2018r.],
  4. www.magazynkuchenny.com/jak-zrobic-jogurt-jogurt-grecki-i-labneh/ [data dostępu: 27.04.2018r.],
  5. www.tipy.interia.pl/artykul_14004,jak-zrobic-jogurt-grecki.html [data dostępu: 27.04.2018r.],
  6. www.smaker.pl/przepis-jogurt-grecki,52764,afrulu.html [data dostępu: 27.04.2018r.].

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Jogurt grecki – skład, właściwości, przepisy - 4.3/5. Oddano 3 głosy.
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.