Jesteś na:

Jedzenia poza domem przyczyną otyłości

16 18 20

Spożywanie żywności z dala od domu stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków samodzielnie i zakup produktów spożywczych. Często jadamy w drodze do pracy bądź szkoły. Według badań przeprowadzonych przez Ośrodek Badania Opinii Publicznej (TNS OBOP) aż 53% Polaków jadło przynajmniej raz w życiu poza domem, w tym 18% deklaruje, że żywi się w restauracjach przynajmniej raz w tygodniu. To samo badanie pokazuje, że średni wydatek Polaka na posiłek poza domem wynosi 16,65 zł.

Obiad na mieście i jego wpływ na otyłość

W związku z nowymi trendami, należałoby się zastanowić, czy zrezygnowanie z samodzielnie przygotowanego posiłku, aby na pewno jest dobrym wyborem? Zjawisku przyjrzeli się bliżej naukowcy z Korei. Celem ich badania była ocena wpływu konsumpcji żywności poza domem na wskaźnik masy ciała BMI i obwód talii. W badaniu wzięło udział 16 403 uczestników. Wyniki były zaskakujące.

Wykazano istotny związek między jedzeniem w restauracji a otyłością. U osób żywiących się w sposób regularny poza domem zaobserwowano podwyższony wskaźnik BMI oraz obwód talii. Wszystko za sprawą wyższego spożycia całkowitej energii, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, napojów gazowanych oraz soli, a niższego mikroelementów i witamin pochodzących z owoców i warzyw. Jedząc poza domem kierujemy się bowiem niską ceną, a nie jakością potraw.

Zdecydowanie najzdrowszym wyborem byłoby oczywiście gotowanie w domu i używanie świeżych produktów zakupionych samodzielnie. Niestety nie zawsze jest to możliwe. Dlatego, kiedy już musimy zdecydować się na posiłek w restauracji, pamiętajmy o kilku ważnych wskazówkach:

  • wybierajmy chude kawałki mięsa (kurczak, indyk bez skóry) najlepiej pieczone, gotowane lub grillowane, gdyż zawierają mniej tłuszczu,
  • do potrawy zamawiajmy wodę lub herbatę, soki zawierają bowiem dużą ilość cukrów,
  • unikajmy tłustych sosów na bazie majonezu, zamiast tego możemy poprosić o oliwę z oliwek lub ocet balsamiczny,
  • jeśli jest to możliwe wybierajmy produkty pełnoziarniste,
  • starajmy się, aby w każdej potrawie znalazła się porcja warzyw,
  • nie dosalajmy zamówionych potraw,
  • wybierajmy miejsca sprawdzone lub polecone, unikajmy barów typu fast food. Tego rodzaju posiłki są najgorszym wyborem, dowiedz się dlaczego.

Jak we wszystkim starajmy się zachować rozwagę. Jeżeli wychodzimy do restauracji tylko raz na jakiś czas, to możemy pozwolić sobie większą różnorodność składników. W końcu jedzenie to przyjemność.

Oceń
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?