Jesteś na:

Jakie właściwości ma sól z Morza Martwego? Czy sól z Morza Martwego pomaga na łuszczycę?

16 18 20

Sól, czyli przyprawa regularnie spożywana przez ludzi, dodawana do żywności, poprawia jej smak i przedłuża trwałość. Dzięki zawartości składników odżywczych eliminuje niedobory magnezu w organizmie, pomaga uniknąć odwodnienia oraz poprawia funkcje mózgu i mięśni.

Sól z Morza Martwego

81% soli morskiej składa się z chlorku sodu, natomiast pozostałe 19% stanowią minerały. Bogata jest m.in. w magnez, wapń, krzem, żelazo, brom, potas, sód, glin, jod i fluor. Dużo bardziej polecana do przygotowywania posiłków. Szczególne właściwości wykazuje m.in. w chorobach skóry takich jak łuszczyca.

Właściwości soli z Morza Martwego

Sól z Morza Martwego wpływa na organizm bezpośrednio przez skórę, dlatego też zalecane są kąpiele z jej udziałem. Nawilży i zregeneruje nawet najbardziej wysuszony naskórek. Zadziała jak delikatny peeling, ujędrni, odżywi oraz ukoi podrażnienia. Jej regeneracyjne działanie zmniejszy widoczność zmarszczek, rozstępów oraz blizn. Polecana na bóle mięśni i stawów szczególnie dla osób aktywnych fizycznie oraz z dolegliwościami reumatoidalnego zapalenia stawów. Stymuluje krążenie krwi i usprawnia pracę układu krwionośnego, co przyczynia się do lepszego dotlenienia organów oraz komórki skóry. Dzięki swoim przeciwzapalnym i antybakteryjnym działaniom polecana jest na różnego rodzaju infekcje. Ponadto wspiera dziąsła i zdrowie jamy ustnej. Płukanie ust roztworem przygotowanym z soli i wody niweluje nieprzyjemny zapach, a zastosowanie jej, jako „tabletki” pod język pomaga na ból gardła. Umiarkowane spożycie soli może również pomóc w uniknięciu zaburzeń równowagi elektrolitowej, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu objawów.

Sól z Morza Martwego na łuszczycę

Dzięki zawartości poszczególnych składników mineralnych, kąpiele z soli z Morza Martwego polecane są szczególnie na łuszczycę, niewyleczalną chorobę skóry. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji można zapobiec występowaniu jej objawów. Kąpiele przeprowadza się 3 razy w tygodniu przez miesiąc, a następnie raz na tydzień. Zawarty w niej brom niszczy chorobotwórcze drobnoustroje i reguluje rogowacenie skóry, przez co ma ona czas na odnowienie, jod natomiast pomaga w gojeniu się ewentualnych podrażnień i ran, a potas pobudza przemianę materii i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Magnez działa antystarzeniowo i antystresowo, fosfor odbudowuje błonę komórkową, a siarka, reguluje wilgotność skóry, podczas kiedy sód i chlor pobudzają krążenie i gwarantują poprawne magazynowanie wody.

Sól z Morza Martwego jest droższa niż tradycyjna sól kuchenna, jednak dzięki zawartości składników mineralnych jest bardziej polecana w kuchni. Kąpiele z jej dodatkiem mogą okazać się skutecznym lekarstwem na objawy chorób skóry. Należy jednak pamiętać, iż mimo jej właściwości, spożywana w nadmiarze może powodować nadciśnienie oraz choroby serca.

Literatura:

  1. Abu-Jdayil BMohameed HABsoul A. Determination of optimal dead sea salt content in a cosmetic emulsion using rheology and stability measurements. J Cosmet Sci. 2008 Jan-Feb;59(1):1-14.
  2. Katz UShoenfeld YZakin VSherer YSukenik S. Scientific evidence of the therapeutic effects of dead sea treatments: a systematic review. Semin Arthritis Rheum. 2012 Oct;42(2):186-200
  3. Bog-Hieu Lee,  Ae-Ri Yang,  Mi Young Kim,  Sara McCurdy,  William A. Boisvert. Natural sea salt consumption confers protection against hypertension and kidney damage in Dahl salt-sensitive rats. Food Nutr Res. 2017; 61(1): 1264713.
  4. Schiffner RSchiffner-Rohe JGerstenhauer MLandthaler MHofstädter FStolz W. Dead Sea treatment – principle for outpatient use in atopic dermatitis: safety and efficacy of synchronous balneophototherapy using narrowband UVB and bathing in Dead Sea salt solution. Eur J Dermatol. 2002 Nov-Dec;12(6):543-8.

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!