Jesteś na:

Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców ?

16 18 20

Najlepszym sposobem unikania niezdrowych związków jest wybieranie warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Co w przypadku, jeśli nie mamy wiedzy na temat pochodzenia produktów?  Sposób, aby usunąć z nich szkodliwe substancje jest stosunkowo prosty. Wypróbuj go koniecznie!

Pestycydy – wpływ na ludzki organizm

Czy nam się to podoba, czy nie, do żywności przenika wiele substancji mających wpływ na stan naszego zdrowia. Pestycydy dostarczone wraz z pokarmem do organizmu gromadzą się w naszych tkankach i  powodują nieodwracalne szkody. Wpływają one na obniżenie naszej odporności. Przyczyniają się do zaburzenia gospodarki hormonalnej i enzymatycznej organizmu oraz do większej zachorowalności na raka.

Pestycydy – jak ograniczyć ich szkodliwe działanie?

Sposobem na ograniczenie spożycia szkodliwych substancji jest obieranie warzyw i owoców. Niestety, pozbywając się skórki, pozbawiamy się również cennych substancji odżywczych. Dokładne mycie warzyw i owoców to podstawa! Od pewnego czasu na rynku dostępne są już gotowe preparaty – ,,płyny do mycia warzyw i owoców’’. Można znaleźć je w sklepach z eko-żywnością. Bez problemu można zaopatrzyć się w nie także dokonując zakupu przez internet. Mają one jednak dość wysoką cenę. Na szczęście, używając kilku niedrogich składników, można przygotować podobny środek samodzielnie.

W jaki sposób skutecznie wyeliminować czynniki chorobotwórcze z żywności?

Po pierwsze – wyeliminuj szkodliwe drobnoustroje!

Do wody (1 l) należy dodać ocet, najlepiej winny lub jabłkowy (1/2 szklanki) oraz sok z cytryny. Ten ostatni można zastąpić kwaskiem cytrynowym.  W przygotowanym roztworze płuczemy warzywa i owoce przez około 3 minuty. Jego kwaśny odczyn pozwoli usunąć  zagrażające zdrowiu bakterie takie jak Salmonella czy E. Coli.

Po drugie – usuń pestycydy!

Kolejnym krokiem jest ponowne wypłukanie produktów. Tym razem w roztworze o alkalicznym pH. Aby go otrzymać, do wody (1 l) należy dodać sodę oczyszczoną (1 czubata łyżka).

Obecnie w rolnictwie stosuje się wiele pestycydów. Mają one oleistą lub woskową konsystencję, która utrudnia ich zmywanie. Zasadowy odczyn roztworu  umożliwia hydrolizę niepożądanych substancji, przez co można łatwiej je usunąć.

Po trzecie – dokładnie opłucz pod bieżącą wodą!  Pozwoli to przywrócić skórce naturalny odczyn.

Warzywa i owoce są ważnym elementem codziennej diety. By cieszyć się zdrowiem warto powyższe czynności zamienić w rutynę.

Literatura:

  • Stolpa D: Washing Fruits abd Vegetables-Why and How ?. University of Minessota. 2008.
  • Hernandes AF, Parron T,Tsastakis AM, Requena M, Alarcon R, Lopez-Guarnido O :Toxic effects of pesticide mixtures at a molecular level: Their relevance to human health. Toxicology 307, s.136–145, 2013.
  • 7 Tips for Cleaning Fruits, Vegetables. U.S. Food and Drug Administration (FDA)
    [on-line: http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ConsumerUpdates/UCM256220.pdf]

 

Oceń
Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców ? - 5.3/10. Oddano 15 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?