Halibut

16 18 20
Kalorie: 98 kcal Białko: 20.1 g Tłuszcze: 1.9 g Węglowodany: 0.0 g

Halibut to ryba morska z rodziny flądrowatych. Występuje w zimnych wodach północnego Atlantyku, w okolicach wybrzeży Grenlandii i Kanady, a także w Morzu Północnym. Czasami widuje się go także w Bałtyku. Potrafi osiągać długość powyżej trzech metrów, co czyni go obok tuńczyka, jedną z największych poławianych ryb.

Halibut właściwości

Halibut to cenne źródło wartościowego białka. Jest jedną z najmniej kalorycznych ryb morskich. Posiada bardzo wysoką zawartość witamin, przede wszystkim B6 i B12, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. W jej składzie możemy odnaleźć dużą ilość potasu, selenu i fosforu. Te składniki mineralne są niezbędnymi elementami prawidłowej diety.

Posiada kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają korzystnie na cały układ krwionośny. Zmniejszają one poziom frakcji LDL cholesterolu, pomagają ustabilizować rytm serca, a także zapobiegają rozwinięciu się innych poważnych chorób, za sprawą zmniejszenia ilości trójglicerydów. Jod zawarty w tej rybie reguluje działanie tarczycy, powodując prawidłową produkcję jej hormonów.

Tłuszcz zawarty w halibucie ma właściwości przeciwbólowe. Pomoże osobom cierpiącym z powodu problemów reumatologicznych. Spożywanie halibuta wspomaga kości, dzięki wysokiej zawartości witaminy D. Zapobiega zwyrodnieniom oraz stanowi profilaktykę przeciw osteoporozie. Halibut zawiera także witaminę E, która wspomaga płodność. W mięsie tej ryby znajdują się składniki uczestniczące w procesie wzrostu i regeneracji komórek oraz produkcji estrogenu. Witaminy wspomagają układ odpornościowy oraz zapobiegają negatywnym skutkom oddziaływania wolnych rodników, dlatego w zbilansowanej diecie warto spożywać ryby morskie dwa razy w tygodniu.

Halibut to ryba duża i długowieczna, przez co może do swojego organizmu absorbować metale ciężkie, przede wszystkim rtęć. Powinno się go spożywać jedynie z pewnych źródeł. Pomimo zawartości cennego kwasu DHA, ostrożnie do jedzenia halibuta powinny podchodzić kobiety w ciąży.

Halibut zastosowanie

Halibut jest cenioną rybą morską. Wraz ze zmniejszeniem się jego populacji, wzrosła jego cena. Posiada on białe, delikatne mięso oraz mało ości. Spożywa się go w bardzo różnych formach. Szczególnie smaczny jest halibut z grilla. W Polsce dostępny jest także halibut w formie wędzonej. Doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami i przyprawami, na przykład z cząbrem.

Świeży halibut powinien mieć jednolitą skórę. Po naciśnięciu mięso powinno być sprężyste, a odcisk po palcu – natychmiast się wygładzić. Świeża ryba ma zapach soli morskiej. Skrzela halibuta dobrej jakości będą czerwonawe, a nie sine czy białe.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu