Jesteś na:

Guma do żucia, jajko niespodzianka, kiełbasa, czyli zakazane produkty

16 18 20

Powszechnie znane i lubiane przez nas artykuły spożywcze są przedmiotem ograniczeń czy nawet tabu w wielu krajach na całym świecie. Prawnie ustanowione zakazy nabywania, czy przewożenia niektórych produktów są bezwzględnie przestrzegane, a ich łamanie surowo karane. Zatem wybierając się w podróż zagranicę może spotkać Cię nie lada zaskoczenie…



Produkty zakazane

1. Guma do żucia – Singapur

W czasie podróży do Singapuru zapomnij o gumie do żucia. Prawo singapurskie od 1992 r. nie pozwala na ich sprzedaż i  posiadanie, o czym warto wiedzieć, by nie narazić się na nieprzyjemności. Gumy do żucia są  dostępne jedynie na receptę.  Za złamanie tego zakazu grożą wysokie grzywny, a niepokornym nawet kara do dwóch lat więzienia. Władze Singapuru wymagają od turystów wjeżdżających do kraju deklaracji odnośnie ilości wwożonych paczek gum. Powodem wprowadzenia tego prawa jest dbałość o środowisko i utrzymanie w czystości miejsc publicznych. Ludzie po spożyciu gum nagminnie przyklejali je do ławek, stolików i innych przedmiotów. Aby zniwelować  nieświeży oddech pozostają jedynie miętówki.

W USA prawo zabrania sprzedaży produktów żywnościowych zawierających w środku zabawki.

W USA prawo zabrania sprzedaży produktów żywnościowych zawierających w środku zabawki.

2. Jajko Kinder Niespodzianka – USA

Popularny smakołyk skrywający w swoim wnętrzu  zabawkę jest niedostępny w amerykańskich sklepach, a jego import może skończyć się nałożeniem wysokiej grzywny.  Prawo z 1938 roku zabrania sprzedaży produktów żywnościowych zawierających w środku zabawki. Ten czekoladowy przysmak traktowany jest w Stanach Zjednoczonych jako zagrożenie. W opinii urzędników ukryte w jajku niespodziance małe zabawki stanowią zagrożenie dla dzieci. W przypadku ich połknięcia, mogą stanowić powód zadławienia.

3. Mleko niepasteryzowane – USA i Kanada

W tych krajach Ameryki Północnej istnieje bezwzględny zakaz sprzedaży niepasteryzowanego mleka w celu ochrony ludności przed groźnymi bakteriami. W myśl obowiązujących przepisów rolnik i jego rodzina mają prawo do picia mleka prosto od swoich krów, nie mogą natomiast odstępować go innym. Jeżeli farmer sprzeda nam niepasteryzowany, mleczny produkt najprawdopodobniej zostanie ukarany.

Do USA nie można wwieźć także francuskich serów z miękkim środkiem ani domowej ricotty z Włoch.

4. Kiełbasa – USA

Jeśli planujesz w podróż do Stanów Zjednoczonych zabrać ze sobą wędlinę czy kiełbasę nie zdziw się, jeśli  zostanie skonfiskowana przez celników. W USA zabrania się wwożenia ze sobą tego typu produktów. Zgodnie z amerykańskim prawem mięso wprowadzone na rynek musi pochodzić z tamtejszego uboju i produkcji. Dotyczy to nie tylko hiszpańskiego chorizo i włoskiego prosciutto, ale też wszystkich gotowych potraw – na przykład kostek rosołowych.

5. Ryba Fugu – UE, USA

Danie z tej ryby należy do najbardziej zabójczych na świecie. Przyrządzić Fugu mogą jedynie licencjonowani kucharze po wielomiesięcznym kursie. Ryba cieszy się wielką popularnością w Japonii natomiast w krajach Unii Europejskiej oraz w USA nie można sprzedawać ani przyrządzać tej ryby bez pozwolenia. Łuski i organy Fugu zawierają trującą tetrodoksynę (1000 razy bardziej zabójcza niż cyjanek), która prowadzi do  paraliżu mięśni, przy zachowaniu świadomości. Śmierć następuje przez uduszenie. Wprowadzanie do obrotu najbardziej trującej części ryby, czyli wątroby, jest całkowicie zabronione. Po kilku przypadkach śmiertelnych (bezdomni zjadali wątroby wyrzucane do koszów na śmieci) restauracje zobowiązano do przechowywania trujących organów w specjalnych pojemnikach.

W celu poszanowania dla tradycyjnej kuchni francuskiej prawo zabrania sprzedaży ketchupu.

Dla utrzymania tradycyjnej kuchni francuskiej prawo zabrania powszechnego stosowania ketchupu.

6. Ketchup – Francja

Co prawda ketchup jest dostępny we francuskich sklepach, jednak od 2011 r. nie spotkamy go w kawiarenkach, szkolnych stołówkach a nawet kupując hamburgery. Wprowadzając ten zakaz zamiarem francuskich władz było kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych  wśród obywateli, a także poszanowanie dla tradycyjnej kuchni francuskiej.

7. Żywność wzbogacona witaminami – Dania

Ovaltine, czyli popularny napój ze słodu jęczmiennego i kakao został wycofany z duńskiego rynku spożywczego, podobnie jak płatki śniadaniowe. Powód? W kraju tym panuje obawa przed konsumowaniem zbyt wielu witamin. Z tego względu unika się spożywania produktów, które są dodatkowo wzbogacane witaminami. Warto dodać, że to właśnie w Dani rozpoczęła się idea wzbogacania żywności w witaminy w latach 30. ubiegłego wieku.

Oceń
Guma do żucia, jajko niespodzianka, kiełbasa, czyli zakazane produkty - 7.2/10. Oddano 16 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?