Jesteś na:

Grzyby idealne na wzmocnienie odporności

16 18 20

Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Nutrition grzyby shiitake przydadzą się na jesienno-zimowe słoty. Jedną z wielu właściwości tego cennego grzyba jest wzmocnienie układu odpornościowego.

Shiitake i ich cenne właściwości lecznicze

Jak się okazuje grzyby, pomimo zapewnień nauczycieli w szkole, są cennym produktem spożywczym. Coraz częściej dietetycy podkreślają ich wartościowy skład i właściwości zdrowotne. Jedną z odmian grzybów, szczególnie bogatych w cenne dla zdrowia substancje odżywcze jest chińska odmiana shiitake, którą z łatwością znajdziecie także w polskich supermarketach.

Naukowcy przeprowadzili badania na 52 ochotnikach, którym do diety wprowadzono grzyby shiitake. Spożywali oni przez 4  tygodnie od 5-10 g grzybów. Po zakończonym eksperymencie zaobserwowano wzrost komórek γδ-T i NK-T, które powodują zwiększenie odporności organizmu.

Grzyby shiitake nie tylko dobrze smakują, ale także chronią nas przed licznymi chorobami. Ponadto ich cenny skład zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Naukowcy udowodnili także ich działanie antynowotworowe.

Oceń
Grzyby idealne na wzmocnienie odporności - 9.5/10. Oddano 6 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?