Jesteś na:

Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?

16 18 20

Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.

Grzane wino

Jest to nic innego jak czerwone wino, dowolnego rodzaju, podgrzane z dodatkiem przypraw. Charakterystyczny jest jego wpływ na organizm człowieka, ponieważ poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych wpływa korzystnie na pracę serca, przez co je chroni oraz wzmacnia. Dodatkowo zapobiega występowaniu różnych chorób i zawałów serca, czy miażdżycy tętnic. Ponadto udowodniono jego oddziaływanie na poziom cholesterolu, znacząco obniżające stężenie frakcji LDL w ustroju. Dzięki przeciwzapalnej funkcji wzmaga zwalczanie infekcji, a także poprawia trawienie. Wpływa na uspokojenie, łagodzenie stresu, a tym samym wspomaga leczenie depresji. Istnieją przesłanki o korzystnym działaniu na chorobę Alzheimera. Dodatkowo jego właściwości pogłębiane są przez dodatki, które nie tylko uatrakcyjniają walory sensoryczne, ale również wzmacniają i poszerzają zdolności lecznicze.

przyprawy do grzanego wina

Przyprawy do grzanego wina uatrakcyjniają walory sensoryczne i wzmacniają właściwości lecznicze.

 

Przyprawy – najczęstszymi dodatkami do tzw. „grzańców” są goździki, cynamon oraz miód. Coraz częściej także można spotkać składniki takie jak imbir czy plaster pomarańczy, a także szafran.

  • Miód – podobnie jak grzane wino, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu LDL na koszt frakcji HDL. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji i chorób. Charakterystyczną funkcją tego składnika jest jego aktywność przeciwutleniająca, dzięki której zapobiega cukrzycy, rozwojowi nowotworów, chorób serca czy demencji starczej i choroby Alzheimera.

  • Cynamon – to jedna z najdłużej znanych przypraw na świecie. Jego działanie rozgrzewające, pobudzające trawienie oraz poprawiające krążenie stosowane jest od wieków. Cechuje się także zdolnością przeciwzapalną i przeciwmiażdżycową, poprzez wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

  • Goździki – podobnie jak poprzedni surowiec korzystnie oddziałuje na problemy trawienne. Odnotowuje się także ich przeciwzapalne i zapobiegające nowotworom właściwości.

  • Imbir – znany jest ze swoich właściwości ułatwiających trawienie. Bardzo często podawany jest kobietom ciężarnym w celu uśmierzenia nudności. Ponadto leczy migreny oraz przeziębienia, a także łagodzi bóle menstruacyjne i poprawia krążenie krwi.

  • Pomarańcza – dodawana jest w celu poprawy smaku napoju. Zawiera dużą ilość witaminy C, ale najważniejszym jej zadaniem jest uwydatnienie słynnego, korzennego aromatu wina.

  • Szafran – działa silnie przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu i zapobiega rozwojowi nowotworów.

Grzane wino na przeziębienie

Ma tu zastosowanie nie tylko silnie rozgrzewające działanie napoju, ale również moczopędne i wypotliwe. Wspomaga walkę organizmu z przeziębieniem oraz chroni ustrój przed rozwojem infekcji. Poza tym poprawia nastrój i funkcje układu immunologicznego. Należy jednak pamiętać, że lepiej spożywać je w zaciszu domowym niż na zewnątrz, ponieważ silnie rozszerza naczynia krwionośne, powodując szybkie ogrzanie, ale także nagłe ochłodzenie. Z tego względu o wiele przydatniejsza będzie w chłodny wieczór pod kocem, aniżeli w zimne wypady na spacery. Warto wspomnieć także o odwadniającym działaniu grzanego wina, dlatego w przypadku jego stosowania, należy uzupełniać niedobory płynów i wypijać co najmniej 2,5 l w ciągu dnia.

Przepis na grzane wino

Przygotowanie grzanego wina jest naprawdę proste i niewymagające. Wystarczy przygotować składniki, podgrzać i cieszyć się wspaniałym aromatem.

Przepis na grzane wino

Składniki:

  • butelka czerwonego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 100 ml miodu
  • pół pomarańczy
  • plaster imbiru

Przygotowanie: skórkę z pomarańczy zetrzyj, a z pozostałego owocu wyciśnij sok. Całość dodaj do garnka razem z winem i przyprawami (imbir zetrzyj na tarce). Gotuj (nie doprowadzając do wrzenia) ok. 5–10 minut by wszystko dobrze się połączyło.

rozwiń

Podsumowując grzane wino to nie tylko dobre wyjście z jesiennej chandry, ale także wspomagające odporność czy walkę z nowotworami i chorobami serca. Poza tym ten korzenny aromat wprowadzi nas w nastrój pięknej, nadchodzącej jesieni, a także następujących po niej świąt.

Literatura:

I. Mudnić, D. Budimir:”Thermally Treated Wine Retains Vasodilatory Activity in Rat and Guinea Pig Aorta.” Journal of Cardiovascular Pharmacology. 57(6):707-711, JUN 2011.

A. Koszowska, A. Dittfeld, J. Nowak, K. Ziora: „Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi”, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine 2013, Vol. 16, No. 2, 79-84

J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne.(Fytoterapia).”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino? - 3.8/5. Oddano 8 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.