Jesteś na:

Grypa żołądkowa w ciąży i przy karmieniu piersią. Ile trwa grypa żołądkowa?

16 18 20

Objawy grypy żołądkowej znane są każdemu z nas. Dodatkowo większość zdaje sobie sprawę, jak leczyć ową przypadłość i kiedy zwrócić się do specjalisty po pomoc. Problem pojawia się, kiedy schorzenie to dotyka kobiety ciężarne czy też karmiące piersią. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czy stan ten jest niebezpieczny i czy niesie ze sobą jakieś konsekwencje!

Grypa żołądkowa w ciąży

Objawy grypy żołądkowej są ogólnie znane i zwykle nie ma problemu z postawieniem diagnozy. Problem pojawia się w przypadku kobiet ciężarnych, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, kiedy to większość mam boryka się z nudnościami i wymiotami. Warto wspomnieć, że te wywołane wskutek grypy są znacznie częstsze oraz bardziej nagłe niż te fizjologicznie występujące w tym nadzwyczajnym stanie. Dodatkowo, jeśli towarzyszy temu biegunka, sprawa staje się jasna. Na całe szczęście grypa żołądkowa jest nieszkodliwa dla dziecka. Dzieje się tak w wyniku tego, że wirus, który odpowiedzialny jest za wywołanie schorzenia, działa w obrębie przewodu pokarmowego, nie mając kontaktu z organizmem dziecka (nie pokonuje bariery krew-łożysko). Ostrożność należy zachować w związku z konsekwencjami tej przypadłości. Istotna okazuje się odpowiednia podaż płynów, gdyż odwodnienie może prowadzić do nieprawidłowości w rozwoju czy funkcjonowaniu płodu. Kiedy wymioty i biegunka są naprawdę intensywne lub trwają powyżej 3 dni, kobieta bez wątpienia powinna zgłosić się do lekarza. Do głównych objawów odwodnienia zaliczamy:

  • przyspieszenie pracy serca,
  • suchość skóry,
  • suchość w ustach,
  • uczucie osłabienia.

W takiej sytuacji należy jak najwięcej odpoczywać, a także spożywać produkty zalecane podczas grypy żołądkowej, takie jak: kisiele, kaszki manny, wywary warzywne z ryżem, ryż z bananami. Całkowicie zabronione są wówczas soki owocowe, napoje gazowane, a także kawa oraz herbata (z wyjątkiem delikatnych herbatek ziołowych).

Grypa żołądkowa przy karmieniu piersią

Grypa żołądkowa podczas karmienia piersią, podobnie jak i w ciąży, jest nieszkodliwa dla maluszka. Wirusy (a właściwie rotawirusy) wywołujące to schorzenie przenoszą się drogą pokarmową, a nie z mlekiem matki. Ostrożność należy zatem zachować w kwestii higieny, przed kontaktem z dzieckiem. Bardzo ważne są dokładne mycie rąk i dezynfekcja klamek, a także muszli klozetowych. Oczywiście niezbędna jest podaż odpowiedniej ilości płynów, która może znajdować się na poziomie 2–3 l. Konieczne okazać mogą się elektrolity, dostępne łatwo w aptece pod postacią np. doustnych preparatów nawadniających. W przypadku długo utrzymującej się przypadłości należy skonsultować się z lekarzem. Pokarmy wprowadzane powinny być bezpośrednio, kiedy zmniejszą się objawy. Zalecana jest dieta lekkostrawna, składająca się z wyżej wymienionych produktów. Dobrym pomysłem okazuje się także założenie maseczki w celu uniknięcia przedostania się zarazków do ustroju dziecka.

Ile trwa grypa żołądkowa?

Długość trwania większości jednostek chorobowych uzależniona jest od czynników osobniczych. Można jednak stwierdzić, po wielu obserwacjach, iż dolegliwości towarzyszące grypie żołądkowej utrzymują się najczęściej ok. 24 godziny, choć niekiedy trwać mogą od 2 do 7 dni. W przypadku, kiedy stan taki spowodowany jest spożyciem żywności skażonej bakteriami, objawy mogą występować znacznie dłużej. Niestety nie ma leku odpowiedniego na ową jednostkę chorobową, są jedynie farmaceutyki łagodzące objawy. Najlepszym wyjściem będzie zastosowanie diety lekkostrawnej, mającej na celu oszczędzenie wycieńczonego już organizmu. Warto wspomnieć, że do produktów nasilających objawy zaliczamy soki owocowe, napoje gazowane, produkty mleczne, a także smażone i tłuste potrawy. Najważniejsze jest, by nie bagatelizować pozornie błahych objawów, gdyż odwodnienie jest niezwykle niebezpiecznym stanem, który może rodzić się w wyniku nieprawidłowo leczonej grypy żołądkowej.

Podsumowując, grypa żołądkowa jest stanem niegroźnym zarówno dla kobiety ciężarnej i jej płodu, jak i matki karmiącej oraz jej maluszka, oczywiście pod warunkiem przestrzegania zasad higieny w przypadku karmienia. Rotawirusy powodujące schorzenie rozprzestrzeniają się drogą pokarmową, a nie z mlekiem matki. Niezwykle ważna jest odpowiednia podaż płynów, gdyż w innym przypadku doprowadzić można do odwodnienia, które już jest bardzo niebezpieczne dla rozwijającego się płodu oraz matki.

Literatura:

  1. Bylund J., Toljander J., Simonsson M., Symptom profiles – good tool for tracing stomach flu outbreaks, Lakartidningen, 2015,
  2. Rosem D. S., How can you tell the difference between stomach flu and food poisoning?, Health News, 2001.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.