Jesteś na:

Grypa żołądkowa – objawy, leczenie, dieta. Jak zapobiec grypie żołądkowej?

16 18 20

Powszechnie znana grypa żołądkowa w rzeczywistości stanowi zakażenie przewodu pokarmowego, a schorzenie w nazwie potocznej błędnie utożsamiane jest z grypą. Zakażenia układu pokarmowego mogą być wywoływane przez wirusy, bakterie lub pasożyty. Cechą charakterystyczną zakażenia jest stan zapalny układu pokarmowego, który prowadzi do biegunki i wymiotów. U dzieci chorobę najczęściej wywołują rotawirusy. U dorosłych mogą być to zarówno zakażenia wirusowe, jak i bakteryjne.

Objawy grypy żołądkowej

Objawy mogą pojawić się w okresie od 12 do 72 godzin od zakażenia. W zależności od zaawansowania choroby w grupie objawów wyróżnić możemy przede wszystkim biegunki – częste oddawanie stolca o wodnistej konsystencji. Stan ten bardzo szybko może prowadzić do odwodnienia organizmu i pogorszenia stanu zdrowia. Zakażeniu towarzyszą też nudności, wymioty, pogorszone samopoczucie oraz kurczowe bóle w jamie brzusznej. W zależności od etiologii u chorego mogą pojawić się także gorączka, bóle mięśni oraz osłabienie przy zakażeniu wirusowym, a także krwawe stolce w przypadku zakażenia bakteryjnego.

Leczenie grypy żołądkowej

Głównym celem interwencji w przebiegu zakażenia przewodu pokarmowego jest przede wszystkim jak najszybsze nawodnienie organizmu. W tym celu stosuje się doustne płyny nawadniające (ang. ORS – oral rehydratation solution). W przypadku znacznego odwodnienia, u osób z zaburzeniami świadomości, gdzie doustne nawadnianie nie jest możliwe stosuje się nawodnienie dożylne. Proces rehydratacji jest szczególnie ważny w przypadku małych dzieci, u których biegunki i wymioty prowadzące do znacznych stanów odwodnienia mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Oprócz nawadniania zastosowanie znajdują też leki mające na celu eliminację wymiotów oraz zmniejszenie bólów brzucha.

Ważne

Grypa żołądkowa w ciąży

W przypadku wystąpienia zakażenia w okresie ciąży największe zagrożenie zarówno dla matki, jak i dziecka stanowi odwodnienie. Aby zminimalizować powikłania, chora powinna w odpowiedni sposób nawadniać organizm. Dobrym wyborem są płyny takie jak woda czy herbata, jednak należy unikać słodzonych napojów takich jak soki czy kolorowe napoje gazowane. Objawy zakażenia najczęściej mijają po kilku dniach i przez ten okres należy koncentrować się na jak największym zmniejszeniu objawów ze strony układu pokarmowego stosując odpowiednią dietę i nawodnienie. Jeżeli jednak intensywność objawów nie ustępuje należy zgłosić się do szpitala w celu uniknięcia powikłań stanowiących zagrożenie dla zdrowia dziecka.

Dieta przy grypie żołądkowej

Zakażenie przewodu pokarmowego często wiąże się z utratą apetytu i zmniejszoną podażą energii. U chorych zaleca się spożywanie mniejszych, lekkostrawnych posiłków. Niegdyś polecana była dieta BRAT oparta o produkty takie jak banany, ryż, mus jabłkowy i herbata. Obecnie nie jest zalecana ze względu na małą podaż składników odżywczych niezbędnych do regeneracji organizmu. Produkty te, ze względu na działanie zapierające powinny być uwzględnione w diecie chorego, jednak ze względu na zwiększoną utratę składników odżywczych jadłospis powinien być wzbogacony w produkty o wysokiej wartości odżywczej. Ważnym elementem jest odpowiednie uzupełnianie traconych w czasie biegunki płynów. W tym celu należy uwzględnić w diecie dużą ilość wody czy też herbaty, jednak bez dodatku cukru, który może przyczynić się do nasilenia objawów. Produkty spożywane w czasie choroby powinny zawierać zwiększoną ilość soli i potasu. Pomocne mogą też być fermentowane produkty mleczne takie jak jogurt. W przypadku małych dzieci, po zastosowaniu doustnych płynów nawadniających, jak najszybciej należy wrócić do diety jaką stosowano u dziecka przed chorobą.

Jak zapobiec grypie żołądkowej?

Do zakażenia może dojść poprzez spożycie nieodpowiednio przygotowanego pożywienia lub zanieczyszczonej wody czy też na drodze bliskiego kontaktu z zainfekowaną osobą. Ważnym elementem zapobiegania zakażeniom i rozprzestrzenianiu się czynnika patogennego jest higiena osobista. W przypadku pożywienia, produkty wykorzystywane do przygotowania posiłku powinny pochodzić ze znanych źródeł, a miejsce ich obróbki wolne od zanieczyszczeń.

Literatura:

  1. Amandeep Singh, Michelle Fleurat.  Pediatric Emergency Medicine Practice Acute Gastroenteritis — An Update. EBMedicine.net: July 2010 7(7).
  2. Roger Webber: Communicable disease epidemiology and control : a global perspective. Wyd. 3rd. Wallingford, Oxfordshire: Cabi, 2009.
  3. Tytgat GN. Hyoscine butylbromide: a review of its use in the treatment of abdominal cramping and pain. „Drugs”. 67 (9), s. 1343–57, 2007.
  4. Tintinalli, Judith E.: Emergency Medicine: A Comprehensive Study Guide (Emergency Medicine (Tintinalli)). New York: McGraw-Hill Companies, 2010, s. 830–839.
  5. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka –żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL, 2014
  6. Peckenpaugh N, Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011.
  7. Thor P. Podstawy patofizjologii człowieka, Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne VESALIUS, Kraków 2009.

Oceń
Grypa żołądkowa – objawy, leczenie, dieta. Jak zapobiec grypie żołądkowej? - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?