Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana. Co ciekawe, niepozorny owoc ceniony niegdyś wyłącznie za właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiegające powstawaniu wrzodom, został przebadany przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA, a wyniki przeprowadzonych badań okazały się zaskakujące!
Fleszowiec peruwiański to owoc rośliny rosnącej w ciepłym klimacie na wybrzeżach Peru. Południowo amerykański owoc jest niezwykle wrażliwy na niskie temperatury otoczenia, z tego powodu zaliczany jest do roślin tropikalnych.
Graviola – właściwości
Graviola posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, neutralizując zbyt kwaśne pH w żołądku. Wpływa także na poprawę laktacji u kobiet ciężarnych. Badania przeprowadzone w latach 40. przez Narodowy Instytut Raka oraz Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych wykazały, że spożywanie nawet niewielkiej ilości gravioli skutecznie niszczy komórki nowotworowe w organizmie. Późniejsze badania potwierdzają skuteczność związków zawartych w owocu w hamowaniu choroby nowotworowej. Przykładem mogą być badania kliniczne na grupie myszy przeprowadzone w Japonii. Zwierzęta zostały podzielone na trzy grupy, w skład których wchodziło po 6 gryzoni. Wszystkim zaszczepiono raka płuc, po czym każda z grup została poddana innemu leczeniu. Grupa pierwsza nie dostawała żadnego leku, druga specjalny lek przeciw rakowi, natomiast ostatnia była leczona ekstraktem z gravioli. Wyniki okazały się spektakularne, gdyż jedynie w grupie trzeciej wszystkie zwierzęta przeżyły, a stopień rozwoju nowotworu został ograniczony aż o 54%!
Z czego wynika powyższe działanie przeciwnowotworowe? Odpowiedzialne są za to zawarte w owocu acetogeniny, które należą do związków z grupy Annonaceae. Posiadają one właściwości przeciwrakowe, mikrobójcze i insektobójcze, a ich działanie oparte jest na zatrzymywaniu reakcji rozwoju komórek rakowych, nie wpływając na metabolizm w zdrowych komórkach somatycznych ciała. Ekstrakty z gravioli stosowane są w terapii leczenia guzów odpornych na chemioterapię oraz specjalistyczne leki farmaceutyczne, a dodatkową, korzystną właściwością rośliny jest wzmacnianie układu odpornościowego. Warto również wspomnieć, że lecząc się graviolą chory nie traci włosów, nie odczuwa przewlekłego zmęczenia czy nudności.
Graviola – zastosowanie
W sztuce kulinarnej graviolę można wykorzystać jako dodatek do rozmaitych potraw, szczególnie słodkich. Owoce można spożywać w ich naturalnej formie, czyli na surowo oraz po wysuszeniu. Graviola sprawdzi się jako składnik domowych przetworów, soku wieloowocowego, dodatek do lodów, deserów na zimno czy też owocowych sałatek. Suszone owoce z kolei odnajdą się w towarzystwie owsianki lub innych płatków zbożowych, spożywanych z mlekiem, jogurtem lub innymi fermentowanymi przetworami mleka.
Niepozorny, mały zielony owoc posiada niezwykle cenne właściwości przeciwnowotworowe. W sklepach z ekologiczną żywnością lub w aptekach zielarskich możemy zaopatrzyć się w dostępne soki, suszone owoce lub ekstrakty z owocu gravioli. Korzystny wpływ na organizm możemy zaobserwować już przy niewielkich ilościach spożywaniu przetworów.