Jesteś na:

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

16 18 20

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Galangal 

Alpina Galangal to roślina należąca do rodziny imbirowatych ceniona za swoje właściwości smakowe. Pochodzi z rejonów Południowej Azji. Kłącza mające zastosowanie w kuchni dają ostry, słodkawy smak zapachem przypominający mieszankę sosnowych igieł i pieprzu. W różnych częściach świata roślina ta była wykorzystywana w medycynie ludowej w leczeniu różnych dolegliwości, jak bóle brzucha, bóle reumatyczne czy cukrzyca. Przypisuje się jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Jej bogaty skład decyduje o dużym potencjale – zawiera szereg związków zaliczanych do flawonoidów. Czy w dzisiejszych czasach może zostać z powodzeniem wykorzystana w leczeniu trapiących nas schorzeń?

Właściwości lecznicze galangalu 

W licznych badaniach nad rośliną wykazano korzystne działania jej ekstraktów. Bardzo ciekawym odkryciem było działanie przeciwbakteryjne, w tym na szczepy antybiotykooporne. Ekstrakt okazał się skuteczny w stosunku m.in. do Staphylococcus aureus. Przypisuje się A. Galangal także właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (w stosunku do niektórych komórek nowotworowych). Posiada również potencjał przeciwzapalny dzięki wybiórczemu hamowaniu mediatorów prozapalnych. W jednej z prac naukowych składnik wyizolowany z rośliny – 1’S-1′-acetoksychavicol – blokował działanie enzymu – odwrotnej transkryptazy, który  pozwala na replikację wirusa HIV. Z kolei w badaniach z udziałem królików sproszkowana roślina powodowała znaczący spadek glikemii, co sugeruje potencjał w leczeniu cukrzycy.  Właściwości A. Galangal wykazanych w publikacjach naukowych jest bardzo wiele. Jakie może mieć to przełożenia na jego zastosowanie w praktyce?

Zastosowanie galangalu 

Galangal nie jest stosowany w praktyce lekarskiej jako środek leczniczy, jednak dodatek tej egzotycznej przyprawy może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Przede wszystkim poleca się ją wszystkim osobom z dolegliwościami trawiennymi. Badania wykazują jej potencjał ochronny w stosunku do błony śluzowej żołądka. W badaniach na szczurach związki wyizolowane z rośliny zapobiegły w znacznym stopniu uszkodzeniom śluzówki powodowanym przez ekstrakt etanolu. Może także znaleźć zastosowanie w poprawie profilu lipidowego. U szczurów podawanie 20 mg/kg masy ciała ekstraktu z A. galangal skutkowało obniżeniem cholesterolu, triglicerydów i wzrostem poziomu HDL w surowicy. W trosce o swoje serce i cały układ krwionośny pamiętajmy, że można go wspomóc jedną z egzotycznych przypraw. Nie zaszkodzi także zastosować ją w swojej walce z przeziębieniem– być może działanie przeciwzapalne pomoże szybciej znormalizować zbyt wysoką temperaturę ciała. W oderwaniu od korzyści zdrowotnych – roślina bywa także uważana za afrodyzjak, jednak aby  przekonać się, ile w tym prawdy – warto przetestować ją na własnej skórze.  

Galangal – przepisy

Przepis na Massaman Curry

Składniki:

Pasta:

  • 5 suszonych papryczek chili (długich czyli mniej ostrych, bez pestek)
  • łyżka pokrojonego w drobne kawałki korzenia galangalu (można zastąpić sproszkowanym galangalem) 
  • 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojone w plasterki (tylko białe części) 
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 laska cynamonu 
  • łyżka nasion kolendry 
  • łyżka nasion kopru włoskiego 
  • łyżeczka nasion kminu 
  • łyżeczka kardamonu 
  • goździki

Curry:

  • pół szklanki prażonych fistaszków
  • puszka 400 ml mleczka kokosowego 
  • 400 g kurczaka, filety z podudzi pokrojone w kostkę 1,5 cm
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 3 cm
  • 2 cebule pokrojone w duże kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka sosu rybnego 
  • 6 łyżek pasty tamaryndowej (można przygotować z 3 łyżek pulpy zmieszanej z wrzątkiem i przetartej przez sitko) 
  • 3 liście laurowe
  • szklanka wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Składniki na pastę podsmażyć na patelni i zblendować. Następnie pastę należy smażyć przez kolejne 3 minuty. Po dodaniu połowy mleka kokosowego gotować przez 5 minut. Dodać ziemniaki, cukier, sos rybny, orzeszki, pastę tamaryndową, liście laurowe, wodę oraz pozostałą część mleka kokosowego. Gotować przez 30 minut. Cebulę dodać w ostatnich 5 minutach smażenia. Podawać z ryżem.

rozwiń
Przepis na ziemniaki po indonezyjsku

Składniki:

  • 750 g małych równych ziemniaków
  • 5 cm imbiru
  • 2 cm galangalu (niekoniecznie)
  • 4 długie papryczki chili (z nasionami jeśli chcecie żeby było ostre)
  • trawa cytrynowa (tylko dolna miękka część)
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotki
  • kilka liści bazylii, może być nasza europejska
  • liść laurowy lub indonezyjskie liście daon salam
  • puszka 400 ml mleczka kokosowego
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, nie obierać, naciąć nożem. Na patelni zredukować mleczko kokosowe do połowy objętości. Następnie pokrojone na kawałki składniki (oprócz ziemniaków) zblendować, po czym wymieszać je z mleczkiem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodać ziemniaki i nadal gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pasta powinna zmienić kolor a ziemniaki zacząć chłonąć smak.

rozwiń

Literatura:

  • AK Chudiwal et al., Alpina Galanga Willd. – An Overview on phyto-pharmacological properties; Indian Journal of Natural Products and Resources; Vol. 1(2), June 2010.
  • Ramesh K et al., Alpina Galanga – An Important Medicinal Plant: A Review; Der Pharmacia Sinica, 2011, 2
  • Dhirener Kaushk et al., Current Pharmacological and phytochemical studies of the plant Alpina Galanga; Journal of Chinese Integrative Medicine, October 2011, vol. 9
  • Przepisy ze strony: www.slodkokwasny.com

 

Oceń
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?