Jesteś na:

Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

16 18 20

Figa jest niewielkim i niepozornym owocem, który skrywa w sobie sporą ilość substancji korzystnych dla zdrowia i urody. Niestety, mało kto zdaje sobie z tego sprawę i nawet nie zwraca uwagi na ten owoc będąc na zakupach.

Figa

Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. Należy do rodziny morwowatych i może występować w dwóch odmianach – smyreńskiej i dalmatyńskiej. Na kontynencie europejskim drzewa figowe są uprawiane przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. W naszym państwie owoce figowca nie są zbytnio popularne. Najczęściej wykorzystuje się je w postaci suszonej jako dodatek do ciast, natomiast zastosowanie świeżych fig dla wielu osób pozostaje zagadką.

Wartości odżywcze figi

Figi zarówno świeże, jak i suszone są źródłem wielu składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Suszone owoce dostarczają 249 kcal w 100 g, natomiast świeże ponad trzykrotnie mniej (74 kcal w 100 g). Niezależnie od formy figi zawierają przede wszystkim cukry (zwłaszcza glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, a także witaminy z grupy B, A, K, C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Warto zaznaczyć, że suszone figi składają się nawet w ponad 70 % z cukrów, dostarczają w 100 g prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka i zawierają najwięcej błonnika wśród suszonych owoców.

Właściwości figi

Owoce figowca mają pozytywny wpływ na organizm. Oto najczęściej wymieniane w literaturze korzyści płynące z włączenia fig do swojego jadłospisu:

  • wzmacniają kości i zęby, polecane w profilaktyce osteoporozy oraz w okresie menopauzy,
  • zapobiegają chorobom dziąseł,
  • wpływają pozytywnie na wzrok i wygląd skóry,
  • wzmacniają odporność,
  • pomagają zwalczać stres i bezsenność,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • wpływają na utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-mineralnej,
  • wzmacniają układ krwionośny, zalecane w walce z nadciśnieniem,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • regulują pracę jelit, przeciwdziałają zaparciom,
  • wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
  • działają alkalizująco na organizm (odkwaszają),
  • biorą udział w wygaszaniu wolnych rodników,
  • obniżają ryzyko powstawania nowotworów,
  • opóźniają procesy starzenia się.
Ważne

Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych figi nie są polecane cukrzykom!

Dodatkowo, w związku z zawartością tyraminy nie zaleca się ich osobom cierpiącym na migreny, gdyż związek ten wywołuje bóle głowy!

Jak jeść figę

Figę możemy spożywać w postaci świeżej lub suszonej. Nie obiera się jej ze skórki. Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką lub widelcem. Skórkę można zostawić (według upodobań). Jeśli potrzebujemy błyskawicznego zastrzyku energii, warto sięgnąć po suszone owoce, które będą wartościową przekąską.

Figa – przepisy

Świeże owoce figi są wykorzystywane do przygotowywania dżemów, marmolad, konfitur, galaretek i innych przetworów. Świetnie komponują się w bardziej lub mniej skomplikowanych deserach, np. ciastach czy koktajlach. Pasują także do sałatek, serów białych, żółtych i pleśniowych, wędlin, pieczonego mięsa. Z kolei suszone owoce dodawane są przeważnie do owsianki, ciast i ciasteczek, budyniu, herbaty, kompotu, wina, nalewki.

Podsumowując, figi stanowią bogactwo składników mineralnych, odżywczych i witamin dla organizmu. Posiadają tyle pozytywnych właściwości, że szkoda byłoby ich nie włączyć do swojego jadłospisu, zwłaszcza że pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dań.

Literatura:

Drużyńska B. i in., 2016. Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych. Bromat.Chem.Toksykol., LIX, 3, 272-275

Kaczmarczuk R.,2013. Figowce użyteczne i dekoracyjne. Wszechświat, t. 114, 1-3

Ukleja-Sokołowska N., Gawrońska-Ukleja E., Tykwińska M., Bartuzi Z., 2014. Alergia na owoce egzotyczne. Alergia Astma Immunologia 19, 1: 16-20

Oceń
Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy - 9.6/10. Oddano 16 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?