Jesteś na:

Efekty diety kopenhaskiej – nie tylko efekt jo-jo

16 18 20

Dieta Kopenhaska może wydawać się skuteczną i szybką drogą do osiągnięcia upragnionej masy ciała. Jednak wbrew twierdzeniom twórców tej 13-dniowej diety, nie uczy ona zdrowych nawyków żywieniowych, a jej założenia są sprzeczne z aktualną wiedzą żywieniową. Zanim zdecydujesz się na zastosowanie tej kuracji odchudzającej musisz mieć świadomość wysokiego ryzyka efektu jo-jo po jej zakończeniu i innych niepożądanych skutków.

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska, inaczej dieta szwedzka, jest jedną z najbardziej restrykcyjnych kuracji żywieniowych. Z założenia należy ją stosować ściśle przez 13 dni i nie należy skracać ani wydłużać czasu jej trwania. Po tym okresie następuje utrata wagi nawet do 20 kg. Co ważne, według autorów można ją stosować raz na 2 lata.

Dieta kopenhaska wymaga rygorystycznego przestrzegania jadłospisu, który jest dość monotonny. Posiłki należy spożywać o ściśle ustalonych godzinach:

  • śniadanie pomiędzy 8:00 a 9:00
  • lunch – między 12:00 a 14:00
  • obiad – między 16:00 a 18:00

Zasady diety kopenhaskiej są dość schematyczne. W skład 13-dniowego jadłospisu wchodzą bardzo podobne, niemalże te same produkty. Spożywa się głównie chude mięso, chude ryby (dorsz, pstrąg), jaja, warzywa (zwłaszcza szpinak). Dopuszcza się używanie przypraw takich jak sól i pieprz. Do picia podaje się czarną kawę z kostką cukru oraz zieloną herbatę. Zalecane jest picie 1,5–2 l wody mineralnej.

Z menu całkowicie eliminuje się produkty zbożowe, owoce, słodycze, napoje alkoholowe, soki, a nawet gumę do żucia.

W diecie kopenhaskiej w pierwszym tygodniu spożywa się kilka jaj dziennie, do 6 sztuk. W drugim tygodniu w jadłospisie pojawiają się produkty mączne.

Decydując się na dietę kopenhaską trzeba mieć w pełni świadomość, że w trakcie jej stosowania codziennie pokryjemy:

  • 2535% zapotrzebowania na energię (ilość energii dostarczanej to tylko ok. 500600 kcal),
  • 6% zapotrzebowania na węglowodany,
  • 60% zapotrzebowania na tłuszcz,
  • 65% zapotrzebowania na białko,
  • 20% normy na błonnik pokarmowy,
  • 150% normy na cholesterol.

Dieta Kopenhaska ta jest bardzo monotonna i nieurozmaicona, ponadto towarzyszy jej stałe uczucie głodu.

Dieta kopenhaska – efekt jo-jo

Przeciwnicy diety twierdzą, iż dostosowanie się do założeń diety kopenhaskiej i ścisłe przestrzeganie jej jadłospisu prowadzi do zmian w przemianie materii, których negatywny efekt widać również po zaprzestaniu kuracji. Po 13 dniach kuracji wracając do starego sposobu odżywiania twoja waga ciała stanie się większa niż przed rozpoczęciem diety.

Dieta kopenhaska łączy się z wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo, co jest typowe dla bardzo rygorystycznych diet nieuwzględniających okresu stabilizacji masy ciała. Przybieranie na wadze po diecie odchudzającej jest dość dotkliwym kłopotem, choćby ze względu  na wysiłki jakie zostały włożone, aby uzyskać upragnioną sylwetkę.

Aby uniknąć efektu jo-jo po diecie kopenhaskiej najlepiej oczywiście byłoby w ogóle jej nie stosować, wybierając dietę bardziej fizjologiczną. Jeżeli jednak już zdecydowaliśmy się na jej podjęcie, po ukończeniu diety nie wolno od razu wracać do starych nawyków żywieniowych. Należy albo rozpocząć inną, mniej restrykcyjną dietę lub powoli powracać do „normalnych” (jednak już zdrowszych) nawyków.

Dieta kopenhaska – pozostałe efekty

Dieta Kopenhaska  ze względu na specyfikę może przynieść więcej szkody niż pożytku. Z uwagi na to, że jest bardzo rygorystyczna i niezbilansowana (nieodpowiedni stosunek węglowodanów, tłuszczów i białek) znacznie osłabia organizm. Należy pamiętać, że zbyt mały stosunek węglowodanów w stosunku do ilości tłuszczów, znacznie upośledza ich spalanie. Podobnie niska podaż błonnika (pomaga zmniejszyć apetyt poprzez dłuższe utrzymywanie poziomu cukru we krwi na stałym poziomie) opóźnia wchłanianie tłuszczów.

Podejmując tego rodzaju dietę należy mieć świadomość skutków wynikających z ograniczenia podaży składników odżywczych, głównie węglowodanów i witamin (za wyjątkiem witaminy A, której może być wręcz za dużo). Często więc mogą pojawić się omdlenia, a także wypadanie włosów, łamliwość paznokci, czy problemy z cerą. Duży ubytek masy ciała sprzyja ponadto powstaniu zaburzeń metabolicznych.

Śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem w diecie kopenhaskiej sprowadza się do spożywania kawy na czczo, co może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Takie śniadanie jest niepełnowartościowe, niedostarczające podstawowych składników odżywczych, niezbędnych do normalnego funkcjonowania.

Jedyną zaletą diety kopenhaskiej jest zalecenie wypijania dziennie 2 litrów wody, niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie.

Jeśli uprawiasz sport, na czas stosowania diety zapomnij o nim. Oprócz niskiej kaloryczności, dieta uboga jest w żelazo, którego niedobór może stać się przyczyną gorszej kondycji fizycznej i osłabienia mięśni. Po jej zakończeniu możesz zauważyć u siebie przewlekłe osłabienie.

Dieta kopenhaska absolutnie nie jest przeznaczona dla osób z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi (np. nadciśnienie tętnicze, dolegliwości żołądkowe), dla osób aktywnych fizycznie (zawodowo lub rekreacyjnie), ani dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących.

Oceń
Efekty diety kopenhaskiej – nie tylko efekt jo-jo - 6.7/10. Oddano 11 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?