E 400 Kwas alginowy

16 18 20

Emulgatory E400–E499

Substancje chemiczne mające na celu stworzenie stałej emulsji i zapobieganie jej rozwarstwianiu. Wyróżnia się emulgatory:

  • anionowo czynne,
  • kationowo czynne,
  • niejonowe,
  • stałe.

W przyrodzie naturalnym emulgatorem jest lecytyna. Sztuczne emulgatory stosowane są na szeroką skalę przy produkcji żywności w przemyśle.

Środki żelujące E400–E499

Substancje chemiczne stosowane zazwyczaj w produkcji dżemów, powideł, słodyczy. W gospodarstwie domowym stosuje się najczęściej cukier żelujący. Najbardziej znanymi substancjami żelującymi są: pektyna, agar, żelatyna i coraz częściej stosowane hydrokoloidy. Substancje te mają na celu otrzymanie wymaganej konsystencji żywności oraz zapobieganie retrogradacji (powodującej m.in. czerstwienie pieczywa).

Oceń
10.0/10. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu