E 101 Ryboflawiny

16 18 20

Barwniki: E100–E199

Substancje pochodzenia naturalnego bądź nie, służące do barwienia produktów spożywczych. Wyróżnia się:

  • barwniki naturalne – występujące naturalnie w roślinach i zwierzętach
  • barwniki identyczne z naturalnymi – otrzymywane w procesie syntezy,
  • barwniki syntetyczne organiczne – substancje o zróżnicowanej budowie, szeroko stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na niższą cenę produkcji, dużą moc barwiącą oraz dużą trwałość,
  • nieorganiczne substancje barwiące – wykorzystuje się właściwości metali i stosuje je głównie do barwienia powierzchni produktu.

W Polsce nie można barwić produktów nieprzetworzonych np. miodów, przypraw naturalnych, inne barwi się w minimalnym stopniu. Reszta produktów spożywczych barwiona jest zgodnie z regulacjami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 2010 r.

Oceń
8.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu