Jesteś na:

Dziki pochrzyn (Wild Yam) – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

16 18 20

Z roku na rok rośnie zainteresowanie wykorzystywaniem substancji roślinnych w terapii wielu schorzeń. Możemy do nich zaliczyć pochrzyn dziki, czyli Wild Yam. Znany jest on przede wszystkim ze swoim prozdrowotnych właściwości – łagodzi m.in. bóle miesiączkowe i objawy menopauzy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Jakie efekty daje suplementacja dzikim pochrzynem?

Dziki pochrzyn (Wild Yam)

Dziki pochrzyn, czyli Wild Yam, pochodzi z terenów tropikalnych, obecnie znajdziemy go przede wszystkim w Afryce Zachodniej, Ameryce Południowej, Azji, a także na Karaibach. Pochrzyn to wieloletnie pnącze, które posiada bulwiaste kłącza. Kuliste bulwy mogą osiągnąć nawet 50 kg. Liście pochrzynu mają zazwyczaj sercowaty kształt, natomiast owoce odznaczają się kształtem okrągłym. Roślinę tę uprawia się przede wszystkim ze względu na jadalne bulwy i owoce. Natomiast w medycynie naturalnej zastosowanie znajdują kłącza pochrzynu.

Dziki pochrzyn – właściwości

Dziki pochrzyn ze względu na swoje niezwykłe właściwości spożywany jest przez coraz większą grupę osób. W jego składzie możemy wyróżnić przede wszystkim skrobię, witaminy: A, B6, B12 i C oraz żelazo, wapń i potas. 100 g bulwy dostarcza naszemu organizmowi około 105 kcal. Omawiając właściwości tej rośliny, nie należy zapomnieć o dużej zawartości fitoestrogenu – diosgeniny. To dzięki niej w latach 60. stworzono pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Dodatkowo diosgenina odznacza się działaniem cytotoksycznym w stosunku do niektórych nowotworów, przeciwzapalnym, rozkurczowym, a także antyseptycznym. Roślina ta w swoim składzie zawiera również saponinę, która należy do grupy steroidów. Odpowiada m.in. za zmniejszenie napięcia mięśni. Ze względu na swoje nawilżające właściwości doskonale sprawdza się w kosmetyce. Pochrzyn dziki charakteryzuje się również działaniem moczopędnym, wykrztuśnym, przeciwbólowym oraz przeciwreumatycznym.

Dziki pochrzyn – zastosowanie

Pochrzyn swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w medycynie naturalnej. Stosowany jest głównie przez kobiety, ponieważ przywraca równowagę hormonów płciowych. Badania wykazały, że roślina ta łagodzi bóle miesiączkowe, objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz uśmierza dolegliwości menopauzy. Pochrzyn dziki zalecany jest także u osób zmagających się z bólami reumatycznymi. Warto wiedzieć, że prowadzi on do obniżenia stężenia cholesterolu w surowicy krwi oraz pobudza przemianę materii. Badania dowodzą, że pochrzyn dziki wspomaga układ immunologiczny, dlatego doskonale sprawdzi się u osób z zapaleniem krtani, zatruciem czy zaparciami. Coraz częściej wykorzystywany jest też w kosmetyce, ponieważ nawilża i uelastycznia skórę. Włączenie pochrzynu do diety poleca się osobom borykającym się z nadmiernym rogowaceniem się naskórka. W niektórych krajach afrykańskich bulwy wchodzą również w skład potraw mięsnych i warzywnych.

Dziki pochrzyn – skutki uboczne

Osoby stosujące zastępczą terapię bądź tabletki antykoncepcyjne powinny przed zastosowaniem dzikiego pochrzynu skonsultować się ze specjalistą. Przyjmowanie preparatów z tej rośliny przed owulacją może prowadzić do jej opóźnienia. Ponadto u kobiet w ciąży i karmiących również nie zaleca się ich spożywania. Nadmierne i długotrwałe stosowanie pochrzynu może mieć skutki uboczne w postaci nudności i wymiotów.

Coraz więcej osób otwiera się na nowe smaki oraz włącza do swojej diety naturalne produkty wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pochrzyn dziki rekomendowany jest przez kobiety borykające się z silnymi bólami miesiączkowymi oraz z objawami menopauzy. Jeśli zmagasz się z zapaleniem krtani, czy bólami reumatycznymi, roślina ta również będzie dla Ciebie doskonałym rozwiązaniem.

Literatura:

  1. Provital Group, „Wild Yam”, V05-07/13, 15,
  2. P.S. Shajeela, V. R. Mohan, L. Louis Jesudas i in., „Nutritional and antinutritional evaluation of wild yam”, Tropical and Subtropical Agroecosystems, 2011, 14, 723730.

Opublikowano 5 dni temu
Oceń artykuł
Dziki pochrzyn (Wild Yam) – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne - 4.0/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
, Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.