Jesteś na:

Działanie oleju krokoszowego. Czy olej z krokosza Barwierskiego jest dobry na włosy?

16 18 20

W obecnym czasie rozmaite oleje roślinne przeżywają swoisty renesans. Choć wiele z nich jak olej krokoszowy znane były już w starożytności, to dopiero teraz zaczęto doceniać ich właściwości. Być może to kwestia „znudzenia” się ogólnodostępnymi olejami takimi jak rzepakowy czy oliwa z oliwek i poszukiwanie alternatywnych rozwiązań i smaków w kuchni, ale nie tylko bo oleje roślinne coraz częściej służą nam jako wcierki do włosów, czy zastępują przepełnione „chemią” balsamy do ciała.

Krokosz Barwierski

Olej krokoszowy pozyskiwany jest z nasion krokosza barwierskiego. To roślina z rodziny astrowatych pochodząca z Bliskiego Wschodu i Indii. Jej kwiaty mają piękną pomarańczowo-czerwoną barwę dzięki zawartości barwnika kartaminy. Z tego powodu krokosz barwierski był używany jako naturalny barwnik, zastępując bardzo drogi szafran (dlatego też dla oleju krokoszowego używa się czasem nazwy „olej szafranowy”). Po wysuszeniu płatki kwiatów nabierają głębszego i bardziej brunatnego koloru. Wykorzystywane są także jako przyprawa.

Olej krokoszowy

Olej krokoszowy pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, dzięki temu nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), przede wszystkim kwasu linolowego, który jest przedstawicielem grupy omega-6. W mniejszej ilości znajdziemy też kwasy linolenowy czy oleinowy. Warto podkreślić, że NNKT nie są syntezowane w organizmie, muszą być przez nas dostarczane wraz z dietą. W oleju krokoszowym można również znaleźć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: witaminę A i E. Obydwie witaminy są silnymi antyoksydantami, neutralizują działanie wolnych rodników, przeciwdziałają procesom starzenia, wykazują działanie antynowotworowe.

Działanie oleju krokoszowego

Właściwości prozdrowotne oleju z nasion krokosza wynikają z obecności NNKT. Wiele informacji i publikacji wskazuje na prozdrowotne właściwości NNKT w prewencji chorób serca i układu krążenia i oczywiście to prawda, jednak właściwości te są głównie spowodowane działaniem kwasów z rodziny omega-3, których bogactwem są tłuste ryby morskie. Natomiast olej krokoszowy zawiera głównie kwas linolowy (omega-6), który w zbyt dużej ilości w diecie w stosunku do kwasów omega-3 wykazuje działanie wręcz odwrotne [7]. Badania wskazują, że nadmierne spożycie z dietą kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 może prowadzić do powstania stanów zapalnych w organizmie.

Natomiast systematyczne spożywanie kwasu linolowego w postaci oleju szafranowego wykazuje korzystne działanie na obniżenie masy ciała u osób cierpiących na otyłość [8].

Olej z krokosza jest obecnie składnikiem wielu kosmetyków do ciała i włosów. Na przykład balsamów do ciała, które mają wykazywać działanie przeciw rozstępom.

Olej szafranowy może nam posłużyć także jako balsam do ciała, należy go wmasować w całą powierzchnię ciała, można stosować również na skórę twarzy. Takie zabiegi chronią nasze ciało i twarz przed utratą wilgoci, ale także przed działaniem promieni słonecznych.

Olej krokoszowy na włosy

Na wielu portalach internetowych można znaleźć informacje o pozytywnym wpływie oleju szafranowego na mieszki włosowe. Odżywia je, zapobiega wypadaniu i tworzy naturalną barierę ochronną. Można stosować go na włosy w taki sposób jak inne oleje roślinne, czyli przygotowując wcierki. Olej należy wetrzeć w suche włosy na całej długości, następnie nałożyć czepek ochronny, pozostawić na włosach jakiś czas, najlepiej na całą noc. Rano umyć włosy jak zawsze. Taki proceder należy powtarzać przynajmniej raz na dwa tygodnie.

Należy pamiętać, że olej krokoszowy z powodu wysokiej zawartości kwasów nienasyconych jest bardzo mało stabilny, dlatego też trzeba go przechowywać w lodówce.

Olej krokoszowy opinie

Czy warto zakupić olej z krokosza? Na pewno tak, żeby się przekonać i skonfrontować jego właściwości. Bardzo wysoka zawartość kwasu linolowego, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przy tym naturalnych antyoksydantów A i E, zachęca do zakupu.

Jeśli mamy problemy z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzusznej, czy chcemy polepszyć kondycję naszych włosów, warto sprawdzić działanie tego specyfiku. Jest to produkt naturalny, nie należy więc oczekiwać efektów od razu, ale systematyczne stosowanie na pewno przyniesie oczekiwane rezultaty.

Literatura:

  1. Przemysław Domagała, Regina Żuralska, Marzanna Mziray, „Rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ich znaczenie w wybranych schorzeniach”, Magazyn Pielęgniarstwo XXI wieku.
  2. Prof. Dr hab. Med. Mirosław Jarosz „Normy Żywienia dla populacji polskiej”
  3. „ Praktyczny podręcznik dietetyki” red. Mirosław Jarosz

Oceń
Działanie oleju krokoszowego. Czy olej z krokosza Barwierskiego jest dobry na włosy? - 6.9/10. Oddano 25 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?