Jesteś na:

Drożdże spożywcze czy piwowarskie? Poznajmy różnice

16 18 20

Dostępne na rynku drożdżowe produkty spożywcze i żywieniowe oraz lecznicze preparaty, powstają na bazie drożdży z rodzaju Saccharomyces cerevise. Szczep posiada właściwości i bogactwo wartości odżywczych dla organizmu, które to chętnie zostają wykorzystane i wyeksponowane w produkcie końcowym przez producentów licznych branż. Warto poznać cechy, jakie odróżniają drożdże piwowarskie od spożywczych, aby móc wybrać odpowiedni produkt dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb.

Bogactwo składników odżywczych, jakie odnajdziemy w komórkach drożdży z rodzaju Saccharomyces cerevise, jest chętnie analizowane, a następnie wykorzystywane przez branże kosmetyczne oraz farmaceutyczne. Drożdże spożywcze zawierają ok. 40% łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego pod względem zawartości aminokwasów, białka. Posiadają komplet ważnych witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy i foliowy, biotynę), które wpływają na wzmocnienie włosów oraz poprawę stanu cery, uspokajają przeciążony układ nerwowy zmniejszając napięcie wywołanie stresem. Wzmacniają odporność oraz korzystnie regulują pracę układu krwionośnego. Witaminy z grupy B zapobiegają i łagodzą liczne zmiany skórne, do których możemy zaliczyć zajady w kącikach ust, zaskórniki oraz wypryski, poprzez regulację pracy gruczołów łojowych. Biotyna zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia ich barwę. Ponadto drożdże stanowią bogactwo siarki, selenu, żelaza, cynku, magnezu i miedzi. Liczne kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji cery suchej, łojotokowej lub mieszanej zawierają w swoim składzie ekstrakt z drożdży spożywczych.

Drożdże spożywcze

Drożdże spożywcze, inaczej piekarnicze, są to jednokomórkowe organizmy z rodziny Saccharomyces cerevise. Odkryte zostały bardzo wcześnie, gdyż liczne źródła donoszą, iż już w starożytności, Hipokrates polecał napój z drożdży jako wzmacniający i regenerujący preparat leczniczy. Drożdże spożywcze są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu, gdzie stawia się na ich cechy fizyczne bądź właściwości odżywcze. Cechy fizykochemiczne drożdży stanowią między innymi fundament branży piekarniczej, ponieważ w słodkim środowisku o niskim pH (kwaśne), przy optymalnym dostępie tlenu i podwyższonej temperaturze powietrza, przeprowadzają kluczowy proces fermentacji alkoholowej, z wytworzeniem alkoholu etylowego oraz dwutlenku węgla, nadając strukturze ciasta drożdżowego lekko kwaskową i porowatą strukturę.

Drożdże spożywcze ze względu na swoją postać (zbite w formie kostki) są świetnym materiałem do wykorzystania na domowe maseczki do twarzy, skóry głowy i samych włosów. Ponadto sprawdzą się jako napój.

Dostępnymi na rynku produktami, będącymi źródłem drożdży spożywczych są drożdże liofilizowane, prasowane, w formię kostki i pakowane w papierowe opakowanie oraz gotowe produkty na bazie ciasta drożdżowego (zawartość drożdży jest zdecydowanie niższa). Ostatnimi czasy popularne stały się również szczepionki z martwych drożdży, które wzmacniają układ odpornościowy i przeciwdziałają rozwojowi chorób autoimmunologicznych, np. Alzhaimera.

Drożdże piwowarskie

Znane są również pod nazwą drożdży piwnych bądź browarnych. Drożdże piwowarskie również należą do szczepu Saccharomyces cerevise, jednak ich cechy zostały wykorzystane w zupełnie inny sposób. Drożdże piwowarskie, jak nazwa wskazuje, stanowią bazę w produkcji piwa, jednak w pierwszej kolejności uzyskuje się tzw. brzeczkę. Brzeczka powstaje z wody, słodu jęczmiennego oraz chmielu, które to składniki są gotowane w odpowiednich warunkach. Następnie roztwór chłodzi się i poddaje filtracji, aby w kolejnym kroku dodać glukozę i zadać drożdżami, które przeprowadzą proces fermentacji alkoholowej, czego skutkiem będzie otrzymanie półproduktu do wytworzenia piwa. Właśnie podczas wytwarzania piwnego napoju dochodzi do uzyskania drożdży piwnych, które zostają odfiltrowane z brzeczki po przeprowadzeniu skończonej fermentacji alkoholowej. Wtedy to uzyskany osad zostaje odpowiednio przetworzony i zamknięty w formie kapsułek bądź tabletek, które możemy zakupić w aptece.

Drożdże piwowarskie wykazują szereg podobnych właściwości i wartości odżywczych co drożdże spożywcze, gdyż należą do tego samego rodzaju – Saccharomyces cerevise. Zasadniczą jednak różnicą jest ich mocniejsze działanie w stosunku do drożdży piekarskich. Powyższa różnica jest skutkiem formy w jakiej drożdże browarne są dostępne na rynku, mianowicie kapsułki i tabletki. Taki sposób dostarczenia składników mineralnych i wartości odżywczych sprawia, że w zbitej tabletce znajduje się wyższa kumulacja składników, w porównaniu do miękkiej konsystencji, dostępnej formie drożdży spożywczych.

Drożdże spożywcze czy piwowarskie?

Zarówno drożdże spożywcze, jak i piwowarskie należą do tego samego szczepu drożdży z rodzaju Saccharomyces cerevise. Największą różnicę, którą możemy dostrzec w drożdżach piwowarskich i spożywczych jest forma, w jakiej są dostępne i mogą być spożyte. Piekarnicze drożdże występują w formie liofilizowanego proszku bądź sprasowanej kostki. Z kolei browarnicze dostępne są głównie w formie tabletek, które możemy zastosować jako kurację.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, która forma jest lepsza. Warto jednak pamiętać, że drożdże browarne wykazują silniejsze działanie w stosunku do piekarskich, dlatego mogą być polecane osobom, u których problemy skórne bądź niedobory witamin są większe. Drożdże piwne są wygodniejsze w stosowaniu, gdyż dostępne są w postaci tabletki i działają od wewnątrz organizmu. Maseczki z drożdży piekarskich pomogą miejscowo na regulację wydzielania sebum przez gruczoły lub odżywią strukturę włosa od zewnętrznej strony. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie ich jednocześnie.  

 

Oceń
Drożdże spożywcze czy piwowarskie? Poznajmy różnice - 1.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?