Drożdże piekarskie

16 18 20
Kalorie: 92 kcal Białko: 11.3 g Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 7.1 g

Drożdże piekarskie zostały wyizolowane ze skórki czerwonych winogron. Można je kupić w formie suszonej albo liofilizowanej. Wówczas łączy się je z wodą, na skutek czego odradza się ich aktywność i mogą być wykorzystane przy produkcji np. ciasta drożdżowego. Ciasto rośnie za sprawą przetwarzania cukrów na dwutlenek węgla oraz niewielką ilość alkoholu. Drożdże spożywa się również w stanie surowym albo wykonując napoje z ich udziałem.

Właściwości odżywcze drożdży piekarskich

Z powodu wysokiej zawartości witamin i minerałów, drożdże używa się w żywieniu osób z osłabioną odpornością. Witamina B2 bierze udział w tworzeniu przeciwciał, wpływając na funkcjonowanie układu immunologicznego. Drożdże są także źródłem witaminy H, która wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Drożdże piekarskie w swoim składzie mają chrom. Ten pierwiastek zmniejsza apetyt, zwłaszcza na słodycze. Ma on również wpływ na uregulowanie pracy trzustki. Organ ten jest odpowiedzialny za produkcję insuliny i z tego powodu spożywanie drożdży jest zalecane cukrzykom. Selen zawarty w drożdżach wpływa na zapobieganie nowotworom.

Cynk to pierwiastek ważny dla osób z problemami skórnymi. Ma on właściwości przeciwzapalne, a co za tym idzie, pomaga on zredukować wypryski pojawiające się na powierzchni skóry. Cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla mężczyzn, ponieważ zapobiega problemom z prostatą. Posiadają one w swoim składzie także znaczną ilość witamin z grupy B. Wspomagają one koncentrację, pomagając w nauce, dlatego są tak ważnym produktem dla dzieci i młodzieży, których układ neurologiczny podlega ciągłemu rozwojowi. Już 50 g drożdży piekarskich spożywanych dziennie może być w stanie sprostać dietetycznemu zapotrzebowaniu na witaminy z grupy B. Drożdże zawierają również potas, który chroni organizm przed chorobami naczyniowymi.

Kalorie – ile kalorii mają drożdże piekarskie?

100 g drożdży piekarskich dostarcza 92 kcal. Ponadto znajdziemy w nich 11,3 g białka, 2 g tłuszczów i 7,1 g węglowodanów.

Zastosowanie drożdży piekarskich

Drożdże piekarskie to podstawowy składnik do przygotowania ciasta drożdżowego, zarówno w formie słodkiego deseru, jak i pizzy. Jest to składnik zaczynu do przygotowania pieczywa.

Zdrowy jest także napój przygotowywany na bazie drożdży, który przygotowuje się z dodatkiem wody i niewielkiej ilości cukru. Taką mieszankę należy odstawić na noc i pić codziennie.

Drożdże są chętnie wykorzystywane jako naturalny kosmetyk. Przede wszystkim łagodzą one zmiany trądzikowe, pomagają skórze zbyt tłustej, o nadmiernym wydzielaniu łojotoku. Drożdże wzmacniają włosy i zapobiegają ich wypadaniu. Regulują one funkcjonowanie hormonów w organizmie. Skóra dzięki kuracji na bazie drożdży piekarskich jest lepiej odżywiona. Poprawia się również krążenie, dzięki czemu zyskuje ona zdrowy kolor, jest lepiej dotleniona, a z jej powierzchni zostają usunięte toksyny. By przygotować maseczkę na twarz, wystarczy wymieszać drożdże z niewielką ilością mleka oraz odrobiną oliwy z oliwek, które miesza się na gładką papkę i nakłada na skórę.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu