Jesteś na:

Drożdże – do picia czy w tabletkach?

16 18 20

Jednokomórkowe drożdże Saccharomyces cerevise mogą stanowić dobre źródło składników mineralnych oraz licznych witamin, szczególnie kompleksu z grupy B, dla osób zmagających się z ich niedoborami. Na rynku dostępne są dwie formy drożdży, które z łatwością możemy wprowadzić do codziennej diety. Drożdże spożywcze najłatwiej spożyć w postaci napoju, z kolei drożdże browarne w postaci tabletek. Ponadto warto włączyć do diety produkty na bazie drożdży kefirowych. Sprawdź, która z wersji jest dla Ciebie lepsza, abyś mógł cieszyć się z dobrodziejstwa płynącego ze znanego od wieków produktu.

Zastosowanie drożdży

Drożdże Saccharomyces cerevise są jednokomórkowymi organizmami, które w obecności cukru prostego i przeważnie w warunkach beztlenowych przeprowadzają fermentację alkoholową. W wyniku tego procesu powstaje dwutlenek węgla (CO2) oraz alkohol etylowy. W zależności od odmiany drożdży z rodzaju Saccharomyces cerevise, komórki drożdżowe różnią się między sobą pewnymi właściwościami (np. wytrzymałością na obecność alkoholu etylowego w środowisku) jak i warunkami, w których przeprowadzają procesy chemiczne. Na tej podstawie, najpopularniejsze stały się drożdże spożywcze (piekarnicze), browarne (piwowarskie, piwne), winiarskie oraz kefirowe. Stanowią one fundament czterech głównych branż: piekarniczej, farmaceutycznej,  spożywczej i browarnej.

Drożdże do picia

Drożdże w formie płynnej możemy spożyć pod dwoma różnymi postaciami: w formie kefiru lub przygotowanego w domu napoju na bazie kupionych drożdży piekarniczych. Drożdże kefirowe można spotkać również pod nazwą grzybków kefirowych, ziaren kefirowych bądź grzybka tybetańskiego. Oprócz drożdży z rodzaju Saccharomyses cerevise i Candidia składają się z komórek bakterii probiotycznych oraz bakterii kwasu mlekowego i octowego. Pasteryzowane mleko zostaje zaszczepione grzybkiem kefirowym, a organizmy składające się na ziarna kefirowe przeprowadzają fermentację mlecznego cukru – laktozy. W wyniku reakcji chemicznej laktoza zostaje rozłożona do CO2, alkoholu etylowego oraz w mniejszych ilościach octowego i mlekowego. Substancje, które powstały kształtują smak, zapach, konsystencję charakterystyczną dla kefiru.

Drugą możliwością spożycia komórek drożdży jest przygotowanie napoju na bazie rozpuszczonych drożdży spożywczych (piekarniczych) w gorącej wodzie lub mleku. Dla poprawy walorów smakowych, gdy napój ostygnie można dodać miód, syrop klonowy lub z agawy.

Jak pić drożdże?

Picie drożdży spożywczych może być korzystne dla zdrowia organizmu, jeżeli napój zostanie przygotowany prawidłowo. Spożycie drożdży „aktywnych” (żywych), spowoduje zajście reakcji fermentacji w organizmie, co objawiać się będzie wzdęciami, odbijaniem, cofaniem treści żołądka oraz uczuciem pełności. Drożdże piekarnicze należy unieczynnić poprzez zalanie ich wrzątkiem przed spożyciem. W celu przygotowania napoju drożdżowego, polecam zastosować się do poniższych wskazówek:

  • do kubka rozkurczamy ok. ¼ stugramowej kostki drożdży spożywczych;
  • drożdże zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem, do ok. połowy objętości kubka, a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży;
  • dopełniamy pozostałą część kubka chłodną wodą bądź mlekiem i ewentualnie produktem słodzącym (miód, cukier, syrop klonowy, daktylowy, z agawy itp.);
  • otrzymany napój wypijamy raz dziennie.

Drożdże w tabletkach

Dostępne w sklepach farmaceutycznych drożdże w postaci tabletek to sproszkowane drożdże piwowarskie. Produkcja opiera się na odwirowaniu osadu drożdży z brzeczki (półprodukty otrzymywania piwa), a następnie wysuszenie ich i uformowanie w kształt tabletek. Przed uformowaniem, do osadu z drożdży dodaje się substancję przeciwzbrylającą (stearynian magnezu) oraz substancję wiążącą (dwutlenek krzemu). Dawkowanie suplementu diety, opiera się na połykaniu od 6 do 12 tabletek dziennie (w zależności od zamieszczonych na opakowaniu zaleceń producenta), rozłożonych po 2–4 tabletki na trzy dawki dziennie.

Spożywanie drożdży może być korzystne dla zdrowia. Szeroki wachlarz możliwości wykorzystania Saccharomyces cerevise w branżach produkcyjnych daje konsumentowi możliwość wyboru odpowiedniego produktu do jego potrzeb. Drożdże kefirowe wpłyną korzystnie na zbudowanie poprawnej mikroflory bakteryjnej jelit, jeżeli spożywane będą ok. 4 razy w tygodniu po jednym opakowaniu (200–250 g). Drożdże do picia oraz w tabletkach są polecane dla osób zmagających się z problemami skórnymi, a także kruchymi i łamliwymi włosami oraz paznokciami. Spożywane drożdże w postaci tabletek, wykazują silniejsze działanie w porównaniu z napojem drożdżowym.

Zobacz również:
Oceń
Drożdże – do picia czy w tabletkach? - 6.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?