Jesteś na:

Dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą

16 18 20

Ryby są bogatym źródłem składników mineralnych, białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak wciąż spożywamy ich zbyt mało. Często słyszę od swoich pacjentów, że nie jadają ryb, ponieważ ich nie lubią lub nie mają pomysłu na przyrządzenie. Moja dzisiejsza propozycja to smaczne, szybkie w przygotowaniu oraz pożywne danie, czyli dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Składniki

Dorsz (filet) 400 g

Ser Mozzarella 120 g (1 kulka)

Cytryna 1/2 sztuki

Szpinak (świeży) 100 g

Masło Extra 1/2 łyżeczki

Czosnek 2 ząbki

Jogurt naturalny 2% 1 łyżka

Gałka muszkatołowa

Pieprz czarny

Sól

P1040110

Sposób przygotowania

Filet z dorsza pokroić na kawałki,  umieścić w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą oraz pieprzem, a następnie skropić sokiem z cytryny.  Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, jogurt naturalny, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Całość lekko poddusić (3 minuty). Na rybę wyłożyć szpinak oraz plastry sera Mozzarella. Piec około 25 minut w 180 stopniach.

P1040112

P1040106

Smacznego !

Oceń
9.1/10. Oddano 15 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię