Jesteś na:

Domowa granola

16 18 20

Nie macie pomysłu na szybkie, pełne wartości odżywczych i smaczne śniadanie ? Mam dla Was idealną propozycję, czyli domową granolę, którą można spożyć np. z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Składniki

Płatki owsiane 400 g

Orzechy laskowe 50 g

Orzechy włoskie 50 g

Orzechy nerkowca 50 g

Słonecznik 100 g

Sezam 50 g

Żurawina suszona 100 g

Morele (suszone) 50 g

Miód 5 łyżek

Kasza jaglana ekspandowana – 100 g

Truskawki liofilizowane – 20 g

Opcjonalnie (starta laska cynamonu)

Sposób przygotowania 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypać płatki owsiane, orzechy, sezam i słonecznik. Całość dokładnie wymieszać z miodem, można posypać cynamonem. Piec około 40 minut, a następnie dodać posiekane suszone morele, suszoną żurawinę, ekspandowaną kaszę jaglaną i truskawki liofilizowane. Całość dokładnie wymieszać, zostawić na blaszce do ostygnięcia. Granolę trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Podawać np. z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Składniki  do domowej granoli można dobierać dowolnie.

 

Smacznego !

 

Oceń
9.1/10. Oddano 10 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • Mirella 10.01.2018, 3:33

    rozgrzalam piekarnik tak jak jest napisane do 170 stopni, lecz po jakichs 17 minutach zaczelo smierdziec spalenizna i.. wyciagnelam czarna granole. wszystko do wyrzucenia, wszystkie skladniki, pieniadze i czas w bloto.

    Odpowiedz
    • Magda 02.02.2018, 10:37

      Może blacha była zbyt wysoko ustawiona ? Ja piekłam to w taki sposób jak opisałam i nic nie uległo spaleniu.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone