Jesteś na:

Dieta zupowa – przykładowy jadłospis i przepisy

16 18 20

Dieta zupowa oznacza szybkie zrzucanie kilogramów. Nie wymaga długotrwałego zaangażowania, gdyż jest stosowana w celu krótkotrwałej utraty masy ciała.

Dieta zupowa

Kojarzy się ona głównie z zupą kapuścianą, która jest spożywana od jednego do pięciu razy dziennie z małymi dodatkami (w zależności od zaleceń i rodzaju wybranej diety). Czasem dozwolone są owoce (z wyjątkiem bananów), warzywa (bez skrobiowych, np. ziemniaków), mleko i brązowy ryż (jeden dzień w tygodniu), niekiedy też dieta polega jedynie na spożyciu samych zup na wywarze jarskim (bez mięsa) przez cały tydzień.

Dlaczego dieta zapewnia szybką utratę wagi?

Same zupy nie zapewniają dużej ilości kalorii (jak również witamin i składników mineralnych!), dlatego też każda osoba, niezależnie od rodzaju spożywanych zup, będzie miała duży deficyt kaloryczny, co wiąże się również z szybką utratą masy ciała. Należy jednak pamiętać, iż kilogramy, które się przy tym traci, to w większości sama woda i minimalna ilość tłuszczu, dlatego też prawdopodobnie po zakończonej diecie zupowej, gdy zaczyna się jeść regularne posiłki, kilogramy natychmiast powracają. Ponadto dieta ta jest nudna, niezróżnicowana, a tym samym niezbilansowana.

Sama kapusta, ze względu na to, że jest rośliną krzyżową, zmniejsza stan zapalny i pobudza odporność. Badanie z 2014 r. opublikowane w raporcie Asian Pacific Journal of Cancer Prevention sugeruje, że warzywo to jest źródłem ważnych właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które pomagają zapobiegać przewlekłym chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym, takim jak rak i choroba wieńcowa.

Decydując się jednak na dietę zupową, należy zadbać o różnorodność posiłków. Warzywa to cenne źródło składników odżywczych, tak więc zupa pomidorowa, jako źródło likopenu, czy zupa ogórkowa będą dobrym wyborem.

Dieta zupowa – jadłospis

Śniadanie: zupa ziemniaczana.

Obiad: zupa pomidorowa, np. z dodatkiem brązowego ryżu lub kaszy jaglanej.

Kolacja: Zupa brokułowa.

Można również jeść przez cały dzień jeden rodzaj zupy. Jest to bardziej monotonne, jednak nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni.

Dieta zupowa – przepisy

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • kapusta włoska – 1 szt.,
  • papryka czerwona – 1 szt.,
  • marchew – 1 szt.,
  • seler 1 – szt.,
  • cebula 2 – szt.,
  • przyprawy: pieprz, chili, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, kostka warzywna,
  • woda – 2 l.

Wykonanie: kapustę drobno poszatkować, a pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Zagotować wodę z przyprawami i kostką, po czym umieścić w garnku wszystkie wcześniej pokrojone warzywa. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości składników.

rozwiń
Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • przecier pomidorowy – 150 g,
  • marchew – 2 szt.,
  • pietruszka – 1 szt.,
  • seler – ½ szt.,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kostka warzywna, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • woda – ok. 2 l.

Wykonanie: do wrzącej wody wrzucić kostkę i przyprawy. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, dodać do wody, gotować pod przykryciem na mały ogniu, do miękkości warzyw. Na końcu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Gotową zupę posypać natką pietruszki.

rozwiń
Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • pietruszka –1 szt.,
  • seler – 1 szt.,
  • marchew – 1 szt.,
  • ogórki kiszone – kilka szt. (wg uznania),
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kostka warzywna, pieprz,
  • woda – ok. 2 l,

Wykonanie: do wrzącej wody wrzucić kostkę i przyprawy. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, dodać do wody, gotować pod przykryciem na mały ogniu, do miękkości warzyw. W osobnym garnku podgotować starte wcześniej ogórki. Dodać do reszty warzyw i gotować jeszcze przez ok. 10–15 min.

rozwiń
Wskazówka!
Gotowanie zup jest bardzo łatwe. W przypadku diety zupowej każdy przepis wygląda podobnie. Bazą jest wywar z selera, pietruszki i marchwi. Później natomiast należy dodać resztę warzyw w zależności od gotowanej zupy, np. brokuły – zupa brokułowa, ziemniaki – ziemniaczana itp. Pamiętaj, że aby uniknąć strat witamin, warzywa wrzuca się do już gotującej się wody, nie wcześniej (np., aby skrócić czas gotowania), a zupy gotuje się pod przykrywką.

Dieta zupowa nie jest dietą długoterminową. Można ją nazwać głodówką, gdyż dostarcza niewielkiej ilości kalorii. Jest to dobry pomysł dla osób, które chciałyby poczuć się lepiej, odciążyć układ trawienny lub pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Zdrowa dieta opiera się przede wszystkim na dostarczaniu niezbędnych witamin i minerałów, dzięki którym organizm będzie funkcjonował prawidłowo. Powyższa dieta nie jest ich w stanie zapewnić, dlatego też nie jest polecana przez dietetyków. Jeśli jednak zdecydujesz się na jej stosowanie, pamiętaj, iż nie powinna trwać ona dłużej niż tydzień.

 

Literatura:

  1. Rokayya S., Li C. J., Zhao Y., Li Y., Sun C. H., Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential, Asian Pac J Cancer Prev. 2014 Jan;14(11):6657-62,
  2. https://reportshealthcare.com/cabbage-soup-diet/.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta zupowa – przykładowy jadłospis i przepisy - 3.5/5. Oddano 11 głosy.
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!