Jesteś na:

Dieta w zespole jelita drażliwego – produkty zalecane i zakazane oraz przykładowe przepisy

16 18 20

Zespół jelita drażliwego dotyka wielu ludzi wyraźnie obniżając jakość życia. Czy istnieją sposoby, dzięki którym chory jest w stanie poczuć ulgę? Czy odpowiednia dieta może pomóc zniwelować przykre dolegliwości, jakie za sobą niesie to schorzenie?



Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome- IBS) jest najczęściej występującą chorobą czynnościową przewodu pokarmowego. Szacuje się, iż dotyczy 1020% populacji krajów rozwijających się. Najczęściej dotyka osoby w wieku 1630 lat. Okazuje się, że większy odsetek chorych stanowią kobiety. Ustalenie prawidłowego sposobu odżywiania w tym schorzeniu jest jednym z kluczowych elementów poprawiających stan zdrowia pacjenta oraz niwelujących występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Do najbardziej swoistych cech IBS należą:

  • nawracające bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • uczucie przelewania w jamie brzusznej,
  • zaburzona częstotliwość oddawania stolca.

Charakterystycznym objawem zespołu jelita drażliwego jest ustąpienie ww. dolegliwości po wypróżnieniu. Duża różnorodność objawów pozwala wyróżnić 3 postacie choroby:

  • biegunkową (wypróżnienie następuje częściej niż 3 razy na dobę),
  • zaparciową (wypróżnienie następuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu),
  • mieszaną (występujące na przemian biegunka i zaparcia).

Dieta w zespole jelita drażliwego

Schemat żywienia powinien być dostosowany do postaci IBS, z jaką zmaga się dana osoba. W IBS o typie biegunkowym zaleca się zastosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów (szczególnie tych pochodzenia zwierzęcego) oraz cukrów fermentujących w jelitach. W jadłospis powinny zostać wprowadzone produkty mające działanie zapierające. W IBS o typie zaparciowym stosuje się dietę bogatą w błonnik nierozpuszczalny, który przyspiesza pasaż jelitowy, zwiększa masy kałowe i nawadnia je. Niezależnie od typu choroby zaleca się spożywanie co najmniej 5 małych posiłków dziennie.

Dieta w zespole jelita drażliwego produkty zalecane

Najlepsze produkty dla osób cierpiących na postać biegunkową to:

  • skrobia pochodząca z ziemniaków oraz oczyszczonych produktów zbożowych tj. biały ryż, jasne pieczywo czy mąka ziemniaczana,
  • drobne kasze (kuskus, kasza manna, kasza perłowa),
  • warzywa i owoce zawierające błonnik rozpuszczalny (ma zdolność pochłaniania wody, więc jego źródła są pomocne przy leczeniu biegunek), np. marchew, tarte jabłko, dynia, szparagi, banany,
  • białko pochodzące przede wszystkim z chudego mięsa i ryb, jaj, mleka i serów twarogowych,
  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, sojowy, oliwa z oliwek) będące doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • galaretki owocowe i mięsne,
  • napoje garbnikowe (napar z suszonych czarnych jagód, mocna czarna herbata, kakao gorzkie na wodzie).

Dodatkowo zaleca się:

  • gotowanie posiłków na parze, pieczenie w folii, duszenie,
  • wybieranie owoców dojrzałych, obieranie ich ze skórki oraz przecieranie,
  • gotowanie warzyw do miękkości,
  • spożywanie napojów i dań na ciepło,
  • wypijanie dużej ilości wody (23 l dziennie), aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.

W typie zaparciowym IBS należy stopniowo zwiększać ilość błonnika w diecie. Produkty szczególnie ważne w tej postaci choroby to:

  • pieczywo gruboziarniste, razowe, żytnie,
  • otręby pszenne, siemię lniane,
  • grube kasze (pęczak, gryczana, jaglana), ciemny ryż,
  • suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki),
  • świeże warzywa i owoce,
  • jogurty, kefiry, zsiadłe mleko,
  • buliony i rosoły,
  • zimne napoje (soki owocowe i warzywne kompoty).

Dodatkowo zaleca się picie na czczo 1 łyżki oleju (np. lnianego), który ułatwi przesuwanie mas kałowych w jelitach oraz podjęcie aktywności fizycznej (pobudza pracę jelit). Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu, dzięki któremu dostarczany do organizmu błonnik będzie mógł spełniać swoją rolę. Powinno się przyjmować ok. 2 l wody dziennie.

Dieta w zespole jelita drażliwego produkty zakazane

W postaci biegunkowej należy unikać produktów zawierających:

  • błonnik nierozpuszczalny,
  • laktozę (mleko, produkty mleczne),
  • fruktozę (owoce, soki owocowe, dżemy),
  • sorbitol i mannitol (gumy do żucia, galaretowate słodycze, dietetyczne czekolady, niektóre słodziki, świeże i suszone śliwki, wiśnie, gruszki, brzoskwinie).

Produkty, których spożywanie nie jest zalecane przy zaparciowym IBS to:

  • biały ryż, jasne pieczywo, drobne kasze,
  • produkty na bazie mąki ziemniaczanej,
  • galaretki,
  • banany,
  • tłuste sery (żółte, topione),
  • napoje garbnikowe.

W obu postaciach źle tolerowane są:

  • warzywa  owoce wzdymające (kapusta, kalafior, nasiona roślin strączkowych, pory, cebula, czosnek, ogórki, czereśnie, śliwki),
  • tłuszcze zwierzęce (smalec, boczek, słonina),
  • mięsa przerośnięte tkanką łączną (błony, ścięgna),
  • ostre przyprawy (chilli, pieprz, musztarda, ocet),
  • napoje gazowane,
  • używki (alkohol, mocna kawa),
  • słodycze i dania typu fast food.

Dieta w zespole jelita drażliwego przepisy

Gulasz z kurczaka z ryżem dla chorych z IBS typu biegunkowego

Przepis na gulasz z kurczaka z ryżem

Składniki:

  • 50 g ryżu białego,
  • 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,
  • 1 marchewka,
  • ½ korzenia pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • przyprawy: sól, papryka słodka, bazylia, oregano,
  • ok. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Ryż ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić na nią kurczaka wcześniej doprawionego solą i słodką papryką. Lekko go przyrumienić, po czym dodać ok. 150 ml wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać starte wcześniej na grubych oczkach marchewkę, selera oraz pietruszkę i dusić przez kolejne 2025 min (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dodać całość do sosu. Mieszać całość do momentu zgęstnienia. Potrawę podawać na ciepło z ugotowanym wcześniej ryżem, posypaną bazylią i oregano.

rozwiń

Owsianka z suszonymi owocami i płatkami migdałów dla osób z typem zaparciowym IBS

Przepis na owsiankę z suszonymi owocami i płatkami migdałów

Składniki:

  • 60g płatków owsianych,
  • 1 łyżka otrąb pszennych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka płatków migdałów,
  • 1  łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 suszone śliwki,
  • 2 suszone morele,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • szczypta soli,
  • miód (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować w rondelku, dodać płatki owsiane, otręby, szczyptę soli. Całość gotować kilka minut aż płatki nieco rozmiękną, aż danie zgęstnieje. Zdjąć rondelek z palnika, dodać łyżkę jogurtu oraz płatki migdałów, a następnie całość zamieszać. Owsiankę posypać suszonymi owocami i ewentualnie polać miodem do smaku.

rozwiń

 

Oceń
Dieta w zespole jelita drażliwego – produkty zalecane i zakazane oraz przykładowe przepisy - 6.9/10. Oddano 8 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?