Jesteś na:

Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane

16 18 20

Mimo iż staramy się sprawdzać datę ważności kupowanych produktów oraz przechowywać je w warunkach najbardziej dla nich odpowiednich, zdarza się, iż spożyjemy produkt, w którym obecne są chorobotwórcze mikroorganizmy i ich toksyny. Nierzadko dochodzi wtedy do rozwoju zatrucia pokarmowego – stanu chorobowego wywołanego przez spożycie pokarmu zawierającego patogenne bakterie i szkodliwe produkty ich metabolizmu. Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym, jakie produkty spożywać, a które należy wykluczyć z diety?



Dieta w zatruciach pokarmowych – zasady

Rozwój choroby, okres powrotu do zdrowia i obraz kliniczny jest nieco odmienny w poszczególnych grupach chorób przebiegających z objawami zatrucia, jednak dolegliwości tj. wymioty, biegunka, podwyższona temperatura są zwykle dość charakterystyczne i wspólne dla większości mikroorganizmów, które je wywołały. Zasady postępowania żywieniowego w zatruciach różnego rodzaju również są podobne i skupiają się na dostarczeniu możliwie najbardziej odżywczego pokarmu w sposób nie obciążający dodatkowo pracy przewodu pokarmowego. Oprócz tego należy pamiętać o odpowiednio wysokiej podaży płynów, co zapobiegnie odwodnieniu, które może wystąpić w wyniku wymiotów, biegunki i gorączki. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych przewidują dostosowanie żywienia do etapów rozwoju choroby i jej stopniowego ustąpienia.

  • Przez 1–2 dni – obowiązuje głodówka, w czasie której podaje się choremu niesłodzone płyny (herbata, przegotowana woda ze szczyptą soli, napar z rumianku, mięty). Post ma na celu cofnięcie procesów fermentacyjnych i gnilnych w jelitach. Lekarz może zadecydować także o pozajelitowym podaniu płynu wieloelektrolitowego lub roztworu NaCl i glukozy.
  • 2–3 dzień – zaleca się wprowadzenie lekko osłodzonej herbaty lub kakao na wodzie oraz poszerzenie diety o lekkostrawne kleiki, na przykład z ryżu. Można także spożywać chudy rosół, naturalny kisiel jagodowy i mus jabłkowy. Pokarmy należy wprowadzać do diety ostrożnie, często i w niewielkich ilościach.
  • 3–4 dzień – w tym okresie można już przejść na dietę papkowatą, wprowadzając do diety rozdrobione mięso mielone lub pulpety, gotowaną rybę, ziemniaki lub marchewkę puree, naturalne, rozcieńczone soki owocowe.
  • 4–6 dzień – dieta łatwo strawna, oparta na produktach obranych ze skórki, gotowanych, rozdrobnionych lub przetartych. W diecie tej należy ograniczyć podaż błonnika, szczególnie frakcji nierozpuszczalnej (np. otręby, nasiona roślin strączkowych) oraz produktów smażonych i ciężkostrawnych. Jako źródło tłuszczu w diecie można stopniowo wprowadzać masło lub olej kokosowy, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) łatwiej trawione w porównaniu z kwasami o dłuższym łańcuchu węglowym.
  • po 6 dniu – powrót do diety zbilansowanej, ze zwróceniem szczególnej uwagi na uzupełnienie powstałych podczas choroby niedoborów składników odżywczych i antyoksydantów oraz wsparcie mikroflory jelitowej, której równowaga po przebytym zakażeniu i farmakoterapii najprawdopodobniej została zachwiana.

Zatrucie pokarmowe – produkty zalecane i zakazane

Produkty zalecane:

  • woda,
  • napary ziołowe – mięta, rumianek,
  • kleiki – ryżowy, z kaszki kukurydzianej, mannej, jaglanej, gryczanej,
  • musy, przeciery, kisiele, soki owocowe i warzywne – najlepiej z gotowanych produktów, rozcieńczone wodą,
  • chudy rosół,
  • gotowane mięso – kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, chude ryby,
  • puree – ziemniaki, marchew, seler,
  • jajka na miękko,
  • olej kokosowy.

Produkty zakazane:

  • dania smażone, ciężkostrawne, tłuste,
  • kawa,
  • alkohol,
  • surowe i nieobrane ze skóry warzywa i owoce,
  • warzywa kapustne,
  • otręby,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • konserwy, marynaty, mięso wędzone,
  • ostre przyprawy,
  • słodycze,
  • nabiał – szczególnie w pierwszych dniach zatrucia, później może być stopniowo wprowadzany.

Dieta w zatruciach pokarmowych – jak długo?

Przebieg choroby zależy od podatności żywności na rozwój bakterii, ogólnego stanu zdrowia chorego i jego odporności. Z reguły choroba trwa około tydzień, a najbardziej nasilone objawy występują w pierwszych dwóch dniach, stopniowo ustępując. Warto jednak pamiętać, iż organizm może być osłabiony nawet do kilku tygodni po przebytej infekcji, a powrót do spożywanych wcześniej pokarmów powinien odbywać się powoli i etapowo.

Dieta w zatruciach pokarmowych – przykładowy jadłospis

Śniadanie

Przepis na ryż z musem jabłkowym

Składniki:

  • 1/2 opakowania ryżu
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 2 jabłka

Przygotowanie: ryż ugotować na mleku do miękkości, po czym zblendować. Jabłka obrać ze skórki i dusić z odrobiną wody na wolnym ogniu. Zblendować na gładko i połączyć z kleikiem ryżowym.

rozwiń

II Śniadanie

Przepis na placuszki gryczane z musem z dyni

Składniki:

  • 60 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 5 g oleju kokosowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g mrożonej lub świeżej dyni
  • 2 łyżki mleczka kokosowego

Przygotowanie: dynię pokroić na kawałki i dusić z wodą na małym ogniu aż do miękkości, Następnie ostudzić i zblendować z mleczkiem kokosowym na gładki mus. Mąkę zmieszać z proszkiem, jajkiem i mlekiem (do odpowiedniej dla placuszków konsystencji). Smażyć na patelni natłuszczonej olejem kokosowym. Podawać z musem z dyni.

rozwiń

Obiad

Przepis na mielone z kurczaka oraz puree z kaszy jaglanej i buraczków

Składniki:

  • 150 g mielonej piersi kurczaka
  • 5 g masła klarowanego
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g ugotowanych buraczków startych na tarce
  • odrobina soli, ziół prowansalskich

Przygotowanie: mielone usmażyć na łyżce masła klarowanego, podczas duszenia mięsa podlewać go wodą. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości i zblendować na puree razem z ugotowanymi i startymi na tarce buraczkami.

rozwiń

Podwieczorek

Przepis na kleik kukurydziany z malinami

Składniki:

  • 60 g kaszki kukurydzianej
  • 150 ml wody  
  • 150 g malin

Przygotowanie: kaszkę gotować według przepisu na opakowaniu. Dodać maliny – całe lub w postaci musu.

rozwiń

Kolacja

Przepis na zupę krem z brokuł z pieczywem chrupkim

Składniki:

  • 500 g brokułów mrożonych lub świeżych
  • sól, pieprz, przyprawy ziołowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie: brokuły ugotować na parze lub w wodzie do miękkości, po czym zblendować z wodą i łyżką oliwy z oliwek – ilość zależna od pożądanej konsystencji kremu – oraz doprawić do smaku. Podawać z chrupkim pieczywem, waflami ryżowymi lub chlebkiem żytnim.

rozwiń

 

Oceń
Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane - 8.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?