Jesteś na:

Dieta w nadczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe

16 18 20

Nadczynność tarczycy powoduje uciążliwe dolegliwości, między innymi: uczucie gorąca, niepokój, chudnięcie, drżenie rąk, czy biegunki. Odpowiednie dobranie składników pokarmowych może nieco złagodzić objawy choroby oraz poprawić komfort życia. W jaki sposób komponować jadłospis osoby z nadczynnością tarczycy, aby czuła się lepiej?



Objawy nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy w badaniach laboratoryjnych cechuje się zwiększonym stężeniem wolnych hormonów tarczycy we krwi i zwykle obniżonym lub zahamowanym wydzielaniem hormonu przysadki mózgowej (TSH). Nadmierna ilość wytwarzanych hormonów powoduje zwiększony rozpad białek, tłuszczów oraz zapasów glukozy. Przemiana materii zostaje gwałtownie przyspieszona, stąd u osób cierpiących na nadczynność tarczycy zauważyć można wyraźny spadek masy ciała.

Dodatkowo mogą występować:

  • wytrzeszcz oczu,
  • drażliwość,
  • niepokój,
  • uczucie gorąca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wzmożone łaknienie i pragnienie,
  • biegunki.
WażnePostępowanie lecznicze przy nadczynności tarczycy polega głównie na stosowaniu środków farmakologicznych, zabiegach chirurgicznych oraz leczeniu jodem reaktywnym. Odpowiednio skomponowana dieta może pomóc uśmierzyć niektóre objawy choroby.

Nadczynność tarczycy dieta

Głównym celem diety dla osoby z nadczynnością tarczycy jest dostarczenie zwiększonej ilości energii w celu pokrycia wzmożonego zapotrzebowania organizmu. Kaloryczność diety zależna jest od stopnia nasilenia choroby. Zazwyczaj zwiększa się ją o 1525%, a w silnej nadczynności nawet o 5080%. Ilość białka w diecie powinna wynosić 1,52 gram na kilogram masy ciała na dobę, z tego ponad połowa białek powinna być pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze natomiast należy spożywać głównie roślinne, a ich ilość ograniczyć do 70 gram na dobę.

Oprócz tego, wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy:

  • A (źródła: marchew, papryka, pomidory, brokuły),
  • C (źródła: pietruszka, kiszona kapusta, papryka, porzeczka, truskawki, wątróbka),
  • witaminy z grupy B (źródła: pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja, ryby, orzechy).

Posiłki powinny być gotowane na parze i na wodzie, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Unikać należy gorących napojów, ze względu na uczucie gorąca dokuczające chorym. Produkty, które podnoszą ciśnienie, takie jak kawa, alkohol, sól, herbata również należy wykluczyć z diety.
Jadłospis powinien składać się z produktów, które zawierają niewielkie ilości błonnika (pszenne pieczywo, drobne kasze), żeby dodatkowo nie przyspieszać perystaltyki jelit.

Nadczynność tarczycy powoduje wiele dokuczliwych objawów, które wraz z odpowiednio dobraną dietą mogą być zniwelowane. Warto więc, oprócz przyjmowania leków czy poddawania się zabiegom chirurgicznym, zadbać o to, żeby jeść odpowiednio dużo kalorii w ciągu całego dnia i nie przegrzewać organizmu. Dzięki temu, mimo istniejącej choroby, można poprawić komfort życia oraz samopoczucie.

 

Oceń
Dieta w nadczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe - 6.8/10. Oddano 56 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?