Jesteś na:

Dieta sokowa – zasady, efekty, przeciwwskazania, opinia dietetyka i przepisy

16 18 20

Dieta sokowa należy do wegetariańskich diet o konsystencji płynnej, która zakłada przyjmowanie o stałych porach porcji świeżo wyciskanego soku warzywnego, owocowego lub owocowo-warzywnego. Zwolennicy diety sokowej,  zapewniają oczyszczenie organizmu oraz redukcję kilku kilogramów. Czy dieta bazująca wyłącznie na płynnych produktach roślinnych, uboga w białko i tłuszcze jest zdrowa dla organizmu? Przyjrzyjmy się bliżej diecie sokowej!

Dieta sokowa

Dieta sokowa jest odmianą diety wegetariańskiej, która dopuszcza spożywanie wyłącznie soków wyciśniętych ze świeżych owoców oraz warzyw. Moda na nią została podchwycona przez koncerny spożywcze, które oferują zestawy pięciu lub sześciu soków przygotowanych na bazie ekologicznych warzyw i owoców.

Dieta sokowa – zasady

  1. Spożywanie soków regularnie o stałej porze każdego dnia, w ilości 5–6 na dobę.
  2. Dieta nie powinna trwać dłużej niż 5–7 dni.
  3. Dieta może być stosowana nie częściej niż jeden raz na kwartał.
  4. Każdy posiłek przygotowany jest na bazie świeżych owoców i warzyw, z których wyciskamy sok. Do płynu nie należy dodawać żadnych dodatków w postaci płatków, otrębów itp. Nie należy również rozcieńczać soku wodą.
  5. Każdy sokowy posiłek, powinien zajmować ok. 0,5 l pojemności. Oznacza to, że dobowa porcja soków stanowi ok. 2,5–3 litrów.
  6. Podczas diety nie dopuszcza się spożywania żadnych pokarmów o stałej konsystencji.
  7. Ostatni sok należy wypić nie później niż dwie godziny przed snem.

Dieta sokowa – efekty

Stosowanie diety sokowej, według jej zwolenników, ma na celu oczyszczenie organizmu z nagromadzonych toksyn oraz redukcję masy ciała. Warto zauważyć, że dieta sokowa nie powinna trwać dłużej niż 5–7 dni, podczas których dostarczamy organizmowi wyłącznie pokarmów o konsystencji płynnej. Sam fakt nie spożywania posiłków i oczyszczenie jelit z nagromadzonych i niewydalonych wcześniej zbędnych produktów przemiany materii daje złudzenie utraty masy ciała. Ponadto dobre nawodnienie sprawia, że tracona jest również zatrzymana w organizmie woda. Utracone 2–3 kilogramy, po zaprzestaniu stosowania diety sokowej, prawdopodobnie zostaną nadrobione. Zwróćmy również uwagę na aspekt „oczyszczający diety”. Nie ma naukowych badań, które potwierdzałby, że w ciągu tygodnia, organizm jest w stanie pozbyć się zgromadzonych w tkankach toksyn, stosując dietę opartą na sokach warzywnych i owocowych. Dieta podstawowa, pełna warzyw i owoców, błonnika pokarmowego i wody oraz uboga w żywność wysoko przetworzoną, nie będzie powodowała gromadzenie wielu toksyn w organizmie. Ważnym jest, aby racjonalna dieta była stosowana przez całe życie, a nie wyłącznie raz na kwartał, jak to jest w przypadku diety sokowej.  

Dieta sokowa – przeciwwskazania

Diety sokowej nie powinny stosować kobiety planujące macierzyństwa, kobiety ciężarne oraz w okresie laktacji, ponadto dzieci, młodzież dorastająca i osoby starsze. Nie zaleca się diety sokowej osobom o dużej aktywności fizycznej.

Dieta sokowa – opinia dietetyka

Dieta sokowa nie należy do zbilansowanych diet pod względem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które potrzebne są, aby organizm funkcjonował prawidłowo. Dieta sokowa nie dostarcza białka, które jest prekursorem do syntezy enzymów oraz hormonów peptydowych. Ponadto w wyniku jego niedostarczenia wraz z dietą, organizm będzie czerpał proteiny z organizmu, przeprowadzając katabolizm mięśni, które stanowią magazyn białka w organizmie. Utrata masy ciała, okaże się utratą również cennej masy mięśniowej.  Dieta sokowa uboga jest w źródła kwasów tłuszczowych. W poprawnie zbilansowanej diecie, tłuszcz powinien dostarczać ok. 25% dziennej energii. Tłuszcze niezbędne są do syntezy hormonów steroidowych oraz wpływają na płynność błon komórkowych, stanowią również skoncentrowane źródło energii. Bezsprzecznie dieta sokowa dostarcza licznych składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Jako, że witaminy rozpuszczalne w wodzie nie wymagają tłuszczu do transportu z jelit do tkanek, są one dobrze przyswajalne przez tkanki. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których zaliczamy witaminy A, D, E oraz K, transportowane są z komórek jelita za pomocą chylomikronów, których głównych elementem jest cząsteczka tłuszczu. Brak tłuszczu w diecie powoduje, że witaminy te choć zastają dostarczone do organizmu, to nie mogą zostać wykorzystane. Dieta sokowa nie powinna stanowić alternatywy dla racjonalnego żywienia, gdyż nie dostarcza wszystkich składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Warto jednak wzbogacić codzienny jadłospis o porcję świeżo wyciskanego soku, gdyż dostarczy on składników mineralnych oraz witamin. Zaletą diety sokowej może być wstęp do wypracowania nawyku spożywania regularnych posiłków, gdyż soki w założeniach diety należy wypijać codziennie o stałych godzinach.

Dieta sokowa – przepisy

Przepis na zielony sok wspomagający oczyszczanie jelit*

Składniki:

  • ¼ małego ananasa
  • ½ łodygi selera naciowego
  • Kilka plasterków ogórka
  • Garść szpinaku
  • Plasterek obranej limonki/cytryny
  • 2 jabłka Goldem Delicious lub Royal Gala
  • ¼ dojrzałego awokado
  • Kostki lodu

Sposób przygotowania:

Wycisnąć soki z owoców i warzyw a następnie zblendować z awokado i kostkami lodu.

rozwiń
Przepis na sok bogaty w antyoksydanty*

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • Gruby plaster cytryny
  • Plasterek imbiru
  • 2 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok ze wszystkich składników. Podawać z kostkami lodu.

rozwiń

Dieta sokowa jest oparta na codziennym spożywaniu wyłącznie soków, w zastępstwie dla pełnowartościowych posiłków o stałej konsystencji. Bezsprzecznie soki bogate są w składniki mineralne, witaminy oraz składniki bioaktywne, ale ubogie w białko i kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta sokowa nie powinna stanowić alternatywy dla racjonalnego żywienia, jednak wartościowe świeżo wyciskane soki warto wykorzystać jako element, stanowiący urozmaicenie codziennego zdrowego żywienia.

Literatura:

*Przepisy pochodzą z dodatku „Błyskawiczna dieta sokowa” zamieszczonego w magazynie Uroda nr3/2014

 

Oceń
Dieta sokowa – zasady, efekty, przeciwwskazania, opinia dietetyka i przepisy - 7.2/10. Oddano 10 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?