Jesteś na:

Dieta refluksowa – jadłospis, przepisy

16 18 20

Choroba refluksowa (GERD), czyli wsteczne zarzucanie treści żołądkowej do przełyku może powodować liczne objawy, które utrudniają codzienne funkcjonowanie.  Dieta w danym schorzeniu może mieć kluczowe znaczenie i pomóc w walce z chorobą. Zgaga, ból w nadbrzuszu i klatce piersiowej, odbijanie się to tylko niektóre z objawów refluksu. Zobacz jak możesz im zapobiec.

Dieta refluksowa

Dieta stanowi ważny element niefarmakologicznego leczenia choroby refleksowej. W GERD zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.Dzięki zmianie nawyków żywieniowych można uzyskać znaczącą poprawę zdrowia, gdyż niektóre substancje, takie jak tłuszcze, kofeina czy alkohol wpływają na funkcjonowanie przełyku nasilając kwaśny refluks.

Poniżej kilka wskazówek dietetycznych, które pomogą zapobiec objawom refluksu:

  1. Posiłki powinny być niewielkie, gdyż obfite powodują rozciąganie ścian żołądka, co skutkuje zmniejszeniem napięcia w LES i nasileniem refluksu.
  2. Duże znaczenie ma również pora ich spożywania, objawy można  zminimalizować jedząc ostatni posiłek kilka godzin przed snem, gdyż w czasie snu, pozycja leżąca utrudnia oczyszczanie przełyku z zarzucanej treści pokarmowej.
  3. Posiłki powinny być spożywane powoli, w spokojnej atmosferze. Szybkiemu jedzeniu towarzyszy zazwyczaj połykanie wraz z pokarmem powietrza, co wzmaga rozciąganie ścian żołądka i prowadzi do niekorzystnego w chorobie refluksowej przełyku wzrostu ciśnienia śródbrzusznego.
  4. Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przełyku.

Produkty, które mogą nasilać objawy GERD to:

  • potrawy z dodatkiem ostrych przypraw, soli – pieprz, ostra papryka, curry zawierają kapsaicynę – substancję o właściwościach drażniących;
  • produkty i potrawy tłuste, smażone – są ciężkostrawne, tłuszcz wpływa negatywnie na pracę dolnego zwieracza przełyku;

  • owoce cytrusowe i soki z owoców cytrusowychich kwasowość wpływa drażniąco na receptory czuciowe w przełyku i może wywołać dyskomfort;

  • warzywa cebulowe – czosnek, cebula, por sprzyjają występowaniu przejściowych spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku;

  • czekolada i wyroby czekoladowe – powodują obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku, mogą nasilać dolegliwości;

  • kawa, alkohol, mocna herbata, mięta – kawa i alkohol zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, napoje te wpływają negatywnie na pracę dolnego zwieracza przełyku;

  • napoje gazowane – sprzyjają występowaniu przejściowych spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku.

Produkty, które mogą łagodzić objawy to:

  • chude mleko i napoje mleczne (naturalny jogurt, kefir),
  • woda niegazowana (polecane są zwłaszcza wody bogate w jony wapnia).

Płyny te poprzez neutralizację kwaśnej zawartości przełyku i ułatwienie spłukiwania kwasu solnego ze ścianek przełyku zmniejszają przykre dolegliwości.

Inne produkty zalecane w diecie:

  • ryby, jaja, drób (wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku)
  • jasne pieczywo, drobne kasze
  • oleje roślinne, masło  (ograniczona ilość)
  • warzywa gotowane
  • owoce pozbawione skórek i pestek

Należy jednak pamiętać, że reakcja na podane produkty jest cechą indywidualną, dlatego też powinno się obserwować swój organizm i dopasować dietę do siebie.

Ważne są nie tylko produkty, które wybierasz, ale także sposób ich spożywania i przyrządzania, dlatego też należy stosować powyższe zasady. Warto również wiedzieć, że chorobę refleksową nasila palenie tytoniu drażniąc błonę śluzową przełyku i żołądka.

Dieta refluksowa – jadłospis

Dzień 1

Śniadanie

Jajecznica ze szczypiorkiem

  • Białka jaj 3szt
  • Szczypior 10g
  • Chleb pszenny 1szt

II śniadanie

Kanapka z pastą jajeczną

  • Kajzerka 1 szt
  • Jajko 1 szt
  • Jogurt naturalny 150 ml
  • Szczypior łyżeczka

Obiad

Dorsz zapiekany z kaszą jaglaną i buraczkami

  • Dorsz świeży 200g
  • Kasza jaglana (pół woreczka)
  • Buraczki 100g

Podwieczorek

Jabłko pieczone z ryżem i cynamonem

  • Ryż 100g
  • Jabłko 1 szt
  • Cynamon szczypta

Kolacja

Omlet na słodko

  • Białka jaj 3 szt
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Gruszka 1 szt

Dzień 2

Śniadanie

Kanapki z twarożkiem

  • Chleb pszenny 2 kromki
  • Twaróg chudy 100g
  • Jogurt naturalny 100ml
  • Szczypior 10g

II śniadanie

Koktajl jabłkowo-truskawkowy

  • Szklanka kefiru
  • Truskawki mrożone (garść)
  • Jabłko 1 szt
  • Miód łyżka

Obiad

Cukinia faszerowana kaszą

  • Cukinia 1szt
  • Kasza jaglana (pół woreczka)
  • Filet z kurczaka 100g

Podwieczorek

Grzanki z dżemem

  • Chleb pszenny 2kromki
  • Dżem 100% owoców

Kolacja

Makaron z truskawkami

  • Makaron 150g
  • Truskawki mrożone (szklanka)
  • Jogurt naturalny 100g

3 dzień

I śniadanie

Placki z kaszy manny

  • Kasza manna 150g
  • Białko jaja 1szt
  • Miód 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika (szczypta)

II śniadanie

Kanapki z wędliną i warzywami

  • Chleb pszenny 2 kromki
  • Masło 5g
  • Sałata 2 liście
  • Chuda wędlina 2 plastry
  • Ogórek
  • papryka

Obiad

Naleśniki z serem i owocami

  • mleko 100 ml
  • woda 100 ml
  • jajo  1 szt.
  • ksylitol  1 łyżka
  • mąka pszenna (do ustalenia konsystencji)

Nadzienie

  • ser twarogowy chudy 200g
  • jogurt naturalny mały  1 szt.
  • cukier waniliowy  0,5 szt.
  • brzoskwinie w puszce kilka

Podwieczorek

Budyń z kaszy jaglanej

  • Kasza jaglana 100g
  • Banan 1 szt
  • Kakao 10g

Kolacja

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i brokułem

  • Filet z kurczaka (100g)
  • Brokuł
  • Jajko na twardo 1szt
  • Sałata
  • Ogórek
  • Papryka
  • Kukurydza (2 łyżki)

Dieta refluksowa – przepisy

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • kasza jęczmienna – 100 g
  • marchew  1szt
  • pietruszka 1szt
  • seler  1szt
  • ziemniaki 3 szt
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. W garnku zagotować wodę, dodać wcześniej przygotowane warzywa i gotować do miękkości. Kaszę opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody, ugotować i dodać do garnka z warzywami. Doprawić i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

rozwiń
Przepis na pulpety wołowe z warzywami

Składniki:

  • mielona wołowina  500 g
  • jajo  1 szt.
  • bułka 1 szt.
  • Marchew 4 szt.
  • Pietruszka  2 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • woda 100 ml
  • oliwa 1 łyżka
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. W rondlu zagotować wodę z oliwą i przyprawami. Dodać marchew, pietruszkę i seler. Dusić do miękkości kontrolując ilość wody. Mięso wymieszać w misce, dodać jajo, namoczona bułkę i lekko doprawić. Formować kuleczki i ugotować na parze. Na talerzu ułożyć warzywa a na nich pulpety, można podawać z ryżem.

rozwiń
Przepis na biszkopt z truskawkową masą jogurtową

Skład:

  • jaja 4 szt.
  • mąka pszenna ½ szkl.
  • mąka ziemniaczana ¼ szkl.
  • cukier puder 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • truskawki mrożone
  • galaretki truskawkowe  2 szt.
  • jogurt naturalny 300ml

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej powoli mieszając. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170°C.

Rozmrożone truskawki odcedzić od zalewy i zmiksować przy pomocy blendera. Zalewę zagotować (uzupełnić wodą do objętości 400ml) i w niej rozpuścić dwie galaretki. Ostudzić. Do zimnej galaretki dodać jogurt i dobrze wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.

rozwiń
Przepis na krem czekoladowy

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 1 duża marchew
  • 1 duży banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • łyżka miodu

Wykonanie:

Batata i marchew ugotować. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i chłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Można podawać z pieczywem.

rozwiń

Literatura:

  1. Jarosz M.: Choroba refluksowa przełyku. [W:] Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego. M. Palka, G. Margas, M. Jarosz (red.), Seria „Praktyka Lekarza Rodzinnego”, Warszawa, Wyd. Lek. PZWL, 2010, 79-105.
  2. Jarosz M., Taraszewska A.: Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa. [W:] Praktyczny podręcznik dietetyki, M. Jarosz (red.), Warszawa, IŻŻ, 2010, 178-184.
  3. M. Śmiechowska, M. Cugowska, Rola żywności i żywienia w chorobie refleksowej. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLIV, 2011,3, 298-304

Oceń
Dieta refluksowa – jadłospis, przepisy - 8.0/10. Oddano 1 głosy.
Katarzyna Urbańska
ponad tydzień temu Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?