Jesteś na:

Dieta raw naturalna, ale czy zdrowa?

16 18 20

W dobie powszechnej wysokoprzetworzonej żywności, spożywanie produktów najbardziej naturalnych staje się coraz modniejsze. Zatem co z dietą raw zakładającą spożywanie tylko produktów surowych? Czy ten skrajny sposób odżywiania jest dobrym rozwiązaniem?

Surowo i naturalnie

Dieta raw jest jedną z odmian diety wegetariańskiej. Jej głównym zaleceniem jest jednak spożywanie jedynie surowych warzyw bądź lekko podgotowanych w wodzie o 42 st. C. Wśród jej zwolenników panuje przekonanie, że to najbardziej naturalna dieta, która pozwoli oczyścić organizm z wszelkiej chemii i czerpać z jedzenia to, co najbardziej cenne. Jednak jak wszystko ma swoje minusy, także dieta raw food nie jest dla każdego najlepszym rozwiązaniem.

U podstaw piramidy żywieniowej diety raw leżą zielone warzywa, co powoduje dostarczanie organizmowi dużej ilości błonnika. Z tego względu osoby z chorobami układu pokarmowego powinny na nią uważać. Ponadto surowe warzywa nie należą do lekkostrawnych.

Jak każda dieta wegetariańska, także dieta raw, obarczona jest ryzykiem wszelkich niedoborów i schorzeń wywołanych wykluczeniem mięsa. Głównie dotyczy to niedoborów witaminy B12 i żelaza. Dieta ta także wymaga ogromnego przygotowania, skrupulatnego komponowania swoich posiłków, a także odpowiedniej wiedzy na temat źródeł składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Nie jest to więc dieta dla osób, które będą w niej szukać szybkiego rozwiązania problemów ze swoimi nadprogramowymi kilogramami. Sprawdzi się za to idealnie jako dieta oczyszczająca, wprowadzana na krótki czas.

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta raw naturalna, ale czy zdrowa? - 2.3/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone