Jesteś na:

Dieta przy nadżerce żołądka – jadłospis i przepisy

16 18 20

Nadżerki żołądka mogą mieć różne przyczyny, ale jeśli się je zaniedba, skutek jest zawsze ten sam – wrzody żołądka. Jeśli już zostanie zdiagnozowana, może zagoić się sama. Jest to jednak proces, który wymaga wyeliminowania szkodliwych czynników, które doprowadziły do powstania nadżerki. Często sprowadza się to do chwilowej zmiany w sposobie żywienia.

Nadżerka żołądka

Nadżerka żołądka to drobne uszkodzenie jego śluzówki, do którego dochodzi w wyniku działania kwasu solnego. Normalnie, wnętrze żołądka pokryte jest warstwą śluzu, który stanowi naturalną barierę ochronną przed żrącymi właściwościami kwasu. Jednak czasem bariera śluzu ulega uszkodzeniu i przestaje skutecznie chronić żołądek przed uszkodzeniami. Do tego stanu prowadzą bardzo często: infekcja bakteryjna (H. pylori), nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, a także częste zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Czasem ubytki w warstwie śluzu są wywołane obecnością żółci w żołądku. Żółć fizjologicznie jest wydzielana do dwunastnicy, gdzie trawione są głównie tłuszcze i węglowodany, a środowisko jest zasadowe. W żołądku, gdzie środowisko powinno mieć odczyn kwaśny, obecność żółci jest bardzo niepożądana, ponieważ zakłóca ona aktywację enzymów trawiennych i rozpuszcza śluz żołądkowy. Obecność żółci w żołądku świadczy o refluksie dwunastniczo-żołądkowym.

Nadżerka powoduje stan zapalny żołądka, którego objawami są ból w nadbrzuszu, zgaga i uczucie ciężkości. Objawy najczęściej pojawiają się na czczo, kiedy kwas solny ma największy dostęp do nadżerki. Jeśli ubytek krwawi i w tym czasie wystąpią wymioty, będą one przypominały fusy. Jest to charakterystyczny objaw krwawienia do górnej części przewodu pokarmowego. Nieleczona nadżerka może się rozrastać i przejść w chorobę wrzodową żołądka, która jest już poważniejszym schorzeniem i może prowadzić nawet do perforacji tego narządu.  

Nadżerka żołądka – dieta

Dieta przy nadżerce żołądka przypomina dietę stosowaną w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Żywienie ma na celu ograniczenie produktów, które mogłyby działać drażniąco na uszkodzoną śluzówkę lub powodować nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Na pewien czas lepiej odstawić produkty ciężkostrawne i wzdymające takie, jak nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne czy orzechy. Niewskazane są również ostre przyprawy i produkty bogate w nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dopóki występują problemy z nadżerką, w naszej diecie nie powinny pojawiać się także potrawy smażone i tłuste. Tłuste mleko i sery można zastąpić na pewien czas niskotłuszczowymi odpowiednikami.

Aby nadżerka szybciej się zagoiła, lepiej ograniczyć działanie drażniących substancji. Dlatego odradza się pacjentom spożywanie alkoholu i palenie papierosów. Warto też ograniczyć ilość stosowanych NLPZ. Jeśli czynnikami, które wywołały problem są zakażenie H. pylori lub żółć, wtedy należy stosować farmaceutyki zalecone przez lekarza.  

Tab. 1 Przykładowy jadłospis przy nadżerce żołądka

Śniadanie

Owsianka z serkiem wiejskim i tartym jabłkiem

  • Płatki owsiane – 4 łyżki
  • Wrzątek – 150 g
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Serek wiejski – 150 g
  • Siemię lniane, mielone – 1 łyżeczka
II śniadanie

Bułki pszenne z twarogiem ziołowym

  • Twaróg półtłusty – 50 g
  • Bułka pszenna – 1 sztuka
  • Posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
Obiad

Schab pieczony w folii z surówką i ryżem

  • Schab – 50 g
  • Cebula – 30 g
  • Ryż – 50 g (surowy)
  • Marchewka – ½ sztuki
  • Jabłko – ½ sztuki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
Podwieczorek

Koktajl jogurtowy z gruszką i wiśniami

  • Jogurt naturalny – 120 g
  • Gruszka – i sztuka
  • Wiśnie mrożone – 30 g
Kolacja

Kanapka z wędliną drobiową

  • Bułka pszenna – 1 sztuka
  • Szynka drobiowa – 2 plastry
  • Masło – 2 łyżeczki
  • Sałata – 2 liście
Przekąska
  • Wafle ryżowe – 2 sztuki

Nadżerka żołądka – przepisy

Siemię lniane zawiera dużą ilość śluzu, a także jest źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które działają przeciwzapalnie.

Przepis na kisiel jabłkowy z siemienia lnianego

Składniki:

  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżka cukru lub innego słodzika
  • 1 jabłko
  • 2 płaskie łyżki sproszkowanego siemienia lnianego
  • ulubione przyprawy: cynamon, wanilia, kardamon

Przygotowanie: obrane i starte na grubych oczkach jabłko wrzucić do gotującej się wody.  Po 5 minutach dodać cukier. Odstawić z ognia i szybko mieszając dodać siemię lniane. Na koniec rozlać kisiel do miseczek.

rozwiń
Przepis na schab pieczony w folii

Składniki:

  • Cebula – 30 g
  • Schab – 50 g
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie: umyty i osuszony schab lekko rozbić i położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i posypać pieprzem. Brzegi folii zawinąć. Takie zawiniątka włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 2530 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

rozwiń

Nadżerka, to nic przyjemnego, jednak z pomocą lekarza i odpowiedniej diety można przyspieszyć rekonwalescencję i nie dopuścić do nawrotu dolegliwości.

Literatura:

  1. Janicki K., „Domowy poradnik medyczny”, PZWL 1992, s. 53, 512
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka żywienie człowieka zdrowego i chorego”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2014, 76 -77,326-329

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta przy nadżerce żołądka – jadłospis i przepisy - 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.