Jesteś na:

Dieta przy dnie moczanowej – co można jeść, a czego nie jeść? Tabela produktów

16 18 20

Dna moczanowa nazywana jest często podagrą bądź skazą moczanową. Dotyka najczęściej mężczyzn w średnim wieku i kobiety po menopauzie. Schorzenie to wywołane jest przez nadmiar kwasu moczowego w organizmie człowieka, który prowadzi do powstania kryształów w stawach, drogach moczowych, nerkach, a także w innych tkankach i ścianach tętnic. Prawidłowe stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi nie powinno przekraczać 7 mg/d. Zwiększenie jego stężenia może prowadzić do powstania dny. Wyższe wartości kwasu moczowego mogą być skutkiem nieodpowiedniej diety, dlatego ważne jest, aby jak najwcześniej rozpocząć przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania.

Dieta przy dnie moczanowej

Celem diety w dnie moczanowej jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. W leczeniu podagry zastosowanie ma dieta niskopurynowa, w której istotny jest dobór produktów, ale również sposób ich przygotowania. Prawidłowo skomponowany posiłek jest kluczem do sukcesu. Chcąc wyeliminować dokuczliwe objawy dny moczanowej oraz zahamować rozwój choroby, należy gruntownie zmienić swoje nawyki żywieniowe. O czym więc musimy pamiętać?

Bardzo dobre efekty przynosi dieta wegetariańska wzbogacona o nabiał i jaja. U osób otyłych bądź z nadwagą wskazana jest dieta niskokaloryczna. Należy pamiętać o regularności spożywanych posiłków oraz o ich ilości. Spożywanie 2–3 większych posiłków w ciągu dnia utrudnia organizmowi neutralizację nadwyżki kwasu moczowego. Dlatego zaleca się spożywanie mniejszych posiłków około 4–5 razy dziennie. Jedząc mniejsze porcje organizm znacznie lepiej poradzi sobie z wydzielanym kwasem moczowym i nie doprowadzi do odkładania się go w stawach. Ze względu na nasilone gromadzenie się moczanów w nocy należy zachować 3–4-godzinny odstęp między kolacją a snem. Dzięki temu nie dopuścimy do zatrzymania ich w naszym organizmie. Duże znaczenie w diecie odgrywają również techniki kulinarne.

Potrawy powinny być najlepiej gotowane na parze, duszone w wodzie, chude, o łagodnym smaku oraz pozbawione nadmiernej ilości przypraw. Całkowicie należy wyeliminować z diety potrawy pieczone oraz smażone na tłuszczu, które wzmagają wchłanianie zwrotne moczanów oraz nasilają dolegliwości. Dieta przy dnie moczanowej powinna być pozbawiona również słodkich napojów bezalkoholowych oraz soków owocowych. Naukowcy wykazali, że spożycie nawet 2 szklanek słodzonych napojów w ciągu dnia może zwiększyć ryzyko zachorowania na dnę moczanową o 85%. Okazuje się również, że silnie zagęszczony mocz oraz jego kwasowe pH prowadzą do powstania kamieni moczanowych. Dlatego w walce z dną moczanową świetnie sprawdzi się alkalizowana woda zjonizowana, która rozrzedzi mocz oraz przywróci równowagę kwasowo-zasadową.

Co można jeść przy dnie moczanowej?

W planowaniu żywienia poleca się produkty z ograniczoną ilością puryn lub niezawierające ich w ogóle. Zaliczyć do nich możemy: mleko, jaja, sery, niewielką ilość masła, owoce, warzywa (z wyjątkiem nasion roślin strączkowych), miód, cukier, marmolady oraz dżemy. Dozwolone są również mięsa w ograniczonej ilości – około 50g/d, gotowane w dużej ilości wody, a także produkty zbożowe. Oprócz posiłków ważną rolę odgrywają płyny. W diecie powinna znaleźć się alkalizowana woda mineralna, kawa zbożowa, herbata ziołowa, owocowa, przegotowana woda z sokiem owocowym oraz chude mleko, chudy jogurt i kefir. Należy pamiętać, że dziennie możemy spożywać żywność, z której uwalnia się około 300 mg moczanów, a w okresie ataków choroby około 120 mg. Warto wiedzieć, że na łagodzenie objawów podagry mają wpływ następujące składniki: – witamina C, którą możemy znaleźć w papryce, truskawkach, czarnej porzeczce, dzikiej róży, jarmużu, brukselce, pomarańczy czy natce pietruszki;

Czego nie jeść przy dnie moczanowej?

Chorzy na skazę krwotoczną powinni wykluczyć z diety grupę produktów bogatych w związki purynowe. Należą do nich m.in.: podroby, dziczyzna, wyciągi z kości i mięsa, baranina, sardynki, śledzie, szproty, szpinak, grzyby, czekolada, groch, soczewica, fasola, herbata, kakao, kawa naturalna. Nie zaleca się również spożywania konserw, ostrych przypraw, wędlin, rabarbaru, alkoholu oraz tłuszczów zwierzęcych, z wyjątkiem masła i śmietany.

Dieta przy dnie moczanowej – tabela produktów

W ostatnich latach opracowano nowe zasady diety zalecanej dla osób z dną moczanową. Produkty klasyfikuje się na podstawie ilości wytwarzanych moczanów z określonej porcji produktu. Możemy podzielić je na 3 grupy:

  • mniej niż 50 mg kwasu moczowego,
  • od 50 do 100 mg kwasu moczowego,
  • powyżej 100 mg kwasu moczowego.

Podstawą diety są produkty z I grupy, spożycie produktów z II grupy powinno być zmniejszone, a w okresie ataku dny pominięte. Spożycie zaś produktów z III grupy powinno być praktycznie wyeliminowane.

Tabela 1. Produkty spożywcze o niskiej zawartości moczanów

Produkty Porcja (g) Ilość wytworzonego kwasu moczowego z 1 porcji (mg)
mleko 200 <16
sery pleśniowe 30 2
sery żółte 30 2
ser wiejski ziarnisty 50 5
tłuszcze i oleje 10 0
mortadela 30 29
salami 30 31
szynka gotowana 30 39
kajzerki 50 11
chleb biały 50 7
chleb chrupki 30 18
makaron 60 24
buraki czerwone 200 38
cebula 200 26
cukinia 200 48
kapusta biała 200 44
marchew 200 34
ogórki 200 14
pomidory 200 22
ziemniaki 250 40
ananas 150 29
brzoskwinie 150 32
pomarańcze 150 29
truskawki 150 32
jabłka 150 21
gruszki 150 18
nasiona słonecznika 30 43
orzechy włoskie 30 8
orzechy ziemne 30 24

 

Tabela 2. Produkty spożywcze o średniej zawartości moczanów

Produkty Porcja (g) Ilość wytworzonego kwasu moczowego z 1 porcji (mg)
banan 150 86
soczewica 75 95
groch 75 71
fasola biała 75 96
dynia 200 88
jarmuż 200 96
kapusta czerwona 200 64
kapusta włoska 200 74
flądra 100 93
wołowina, mostek 100 90
parówki 100 78

 

Tabela 3. Produkty spożywcze o wysokiej zawartości moczanów.

Produkty Porcja (g) Ilość wytworzonego kwasu moczowego z 1 porcji (mg)
dorsz 100 109
łosoś 100 170
pstrąg 100 297
sardynki 100 345
szproty wędzone 100 804
krewetki 100 147
cielęcina 100 150
wołowina 100 110–120
wieprzowina 100 145–160
drób 100 110–175
podroby 100 218–554
dziczyzna 100 105–165
grzyby 200 100–184
brokuły 200 162
papryka 200 110
szpinak 200 114
kalafior 200 102
groszek zielony 200 168
por 200 148
piwo 200 24
wino, wódka 200 0

Dna moczanowa jest to choroba, z którą człowiek związany jest do końca życia. Jednak dzięki odpowiedniej diecie, zmianie stylu życia oraz przestrzeganiu zaleceń żywieniowych można złagodzić jej objawy oraz zahamować dalszy rozwój.

 

Literatura:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL, 2015, 436–438,
  2. Grzymisławski M., Gawęcki J., „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”, Wydawnictwo naukowe PWN, 2012, 298–303,
  3. Majdan M., Borys O., „Dna i schorzenia towarzyszące podwyższonemu stężeniu kwasu moczowego”, Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, 2010, 56 34–39,
  4. M. Jarosza, Praktyczny Podręcznik Dietetyki

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta przy dnie moczanowej – co można jeść, a czego nie jeść? Tabela produktów - 4.8/5. Oddano 8 głosy.
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
, Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.