Jesteś na:

Dieta paleo – produkty dozwolone i zakazane oraz przykładowy przepis

16 18 20

Dieta paleo jako sposób żywienia powinna charakteryzować się pewnymi cechami diety naszych praprzodków. Polega ona na jedzeniu produktów, które dostępne były wiele lat przed naszą erą. Nie znaczy to bezpośrednio, że należy żywić się tym, co sami upolujemy – jednakże jako świadomi konsumenci możemy dokonywać właściwych wyborów z szerokiej puli produktów dostępnych na rynku. Ważne jest, aby unikać produktów modyfikowanych przez człowieka lub takich, w których powstawaniu miał on ingerencję.



Dieta paleo – produkty dozwolone i zakazane

Produkty dozwolone

Mięso

Człowiek paleolityczny spożywał to, co upolował – w pierwszej kolejności jedząc podroby oraz tłuszcz. Najbardziej wartościowa pod względem odżywczym w diecie paleo jest dziczyzna. Dlaczego? Zwierzęta wolnożyjące spożywają naturalną żywność znajdującą się w ich ekosystemie. Zapewnia to najwyższą jakość odżywczą mięsa. Zalecane w diecie paleo są więc: dziki, sarny, jelenie, dzikie kaczki, przepiórki i bażanty. Z mięs hodowlanych warto spożywać mięsa takie jak: jagnięcina, cielęcina, wołowina, rzadziej wieprzowina i drób.

Produkty zalecane:

  • baranina,
  • dzik,
  • indyk,
  • cielęcina,
  • jagnięcina,
  • jeleń,
  • kaczka,
  • konina,
  • kurczak,
  • królik.

Ryby i owoce morza

Dieta paleo zakłada spożywanie ryb i owoców morza kilka razy w tygodniu. Te drugie, dzięki zmniejszonej zdolności akumulowania metali ciężkich oraz dużej dawce kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 potrafią być bardziej wartościowe niż ryby hodowane masowo. Najbardziej pożądane są ryby pochodzące z naturalnych łowisk, niedokarmiane sztucznymi mieszankami na bazie mączki kukurydzianej czy też zboża. Jak doskonale wiemy, nie jest to naturalny pokarm ryb, ma on na celu szybkie zwiększenie masy zwierząt hodowlanych. Ryby w diecie paleo zalecane są w formie surowej, gotowanej, duszonej czy pieczonej. Konserwy rybne, produkty mrożone, gotowe posiłki  zawierające w swoim składzie ryby czy owoce morza powinny być odstawione lub spożywane maksymalnie dwa razy w miesiącu.

Produkty zalecane:

  • dorsz,
  • flądra,
  • halibut,
  • łosoś,
  • makrela,
  • śledź,
  • pstrąg,
  • sardynki,
  • tuńczyk,
  • homar,
  • krewetki,
  • małże,
  • raki,
  • ośmiorniczki,
  • ślimaki.

Jaja

Jaja są źródłem pełnowartościowego białka w diecie paleo, można je spożywać bez większych ograniczeń. Stanowią idealne źródło wielu witamin, lecytyny, luteiny i żelaza. Jednak tutaj też obowiązują zasady – chodzi o staranne wybranie produktu. Jaja w diecie paleo powinny pochodzić z chowu wolnoklatkowego, tzw. jaja ekologiczne. Obecnie na rynku można zauważyć dużą różnorodność sprzedawanych jaj – nie jest więc problemem znalezienie na sklepowych półkach jaj przepiórczych, kaczych, gęsich a nawet strusich. Warto więc zadbać o zapewnienie różnorodności.

Tłuszcze

Tłuszcze w diecie paleo są jednym z podstawowych składników diety, warto więc przywiązać szczególną uwagę do tego, które z nich najlepiej spożywać. Wiele diet alternatywnych odradza spożywanie NKT (nasyconych kwasów tłuszczowych) pochodzenia zwierzęcego. Dieta paleo różni się tym od innych, że odsuwa na bok większość tłuszczów pochodzenia roślinnego uważając je za nienaturalne dla człowieka. Argumentem, który przemawia na ich niekorzyść jest również zdolność do szybkiego utleniania, co może mieć destrukcyjny wpływ na błony komórkowe człowieka. Jednym z niewielu zalecanych tłuszczów pochodzenia roślinnego jest olej z wiesiołka – ze względu na bogatą zawartość kwasów tłuszczowych GLA – wspomagających pracę naszego układu nerwowego i mózgu.

Świetnym źródłem tłuszczu w diecie paleo są: ziarna, pestki i orzechy – mają one jednak wysoką zawartość substancji antyodżywczych – fitynianów. Aby zablokować ich szkodliwe działanie, zaleca się moczenie pestek, ziaren i orzechów przez noc przed spożyciem.

Produkty zalecane:

  • olej kokosowy,
  • olej MCT,
  • olej palmowy,
  • oliwa z oliwek,
  • smalec i łój,
  • masło,
  • masło kokosowe,
  • olej z wiesiołka,
  • ghee,
  • awokado,
  • orzechy macadamia,
  • pestki dyni,
  • orzeszki piniowe,
  • orzechy laskowe,
  • orzechy włoskie,
  • słonecznik,
  • kokos,
  • kasztany jadalne.

Warzywa i owoce

Pierwszą i najważniejszą zasadą diety paleo jest unikanie warzyw  bogatych w skrobię. Bez obaw natomiast możemy włączyć do jadłospisu wszystkie inne warzywa, zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Są one niezastąpionym źródłem witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy i stanoli roślinnych.

Dieta paleo na szczycie swojej piramidy żywieniowej ma owoce – oznacza to, że na te słodkości można pozwolić sobie rzadziej niż na warzywa. Owoce o wysokiej zawartości fruktozy mogą powodować hiperglikemię poprzez nasilenie insulinooporności. Jednak przy uprawianiu regularnej aktywności fizycznej nie należy restrykcyjnie podchodzić do tej zasady.

Produkty zalecane:

  • bakłażan,
  • buraczki,
  • bób,
  • cykoria,
  • cebula,
  • dynia,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • koper włoski,
  • seler,
  • marchew,
  • por,
  • rzepa,
  • sałata,
  • szparagi,
  • szpinak,
  • agrest,
  • ananas,
  • brzoskwinia,
  • borówka,
  • gruszka,
  • malina,
  • liczi,
  • pigwa,
  • jabłko,
  • poziomka,
  • śliwka,
  • banan,
  • cytryna.

Produkty zakazane

Dieta paleo to, jak już nam wiadomo, dieta bazująca na naturalnych składnikach. Należy więc wyeliminować wszystkie wysokoprzetworzone produkty spożywcze, produkty zawierające barwniki, konserwanty, substancje wzmacniające smak i zapach potraw. Odrzucamy wszystkie substancje sztucznie dosładzane: napoje gazowane, słodycze, pieczywo cukiernicze, lody, desery oraz wiele, wiele innych niespełniających zasad naturalnej diety paleo. Podobnie sytuacja przedstawia się i wówczas, gdy mamy na uwadze przetworzone chemicznie dania gotowe. Hamburgery, zapiekanki i inne fast-foody nie mają prawa znaleźć się w naszym codziennym menu.

Również spożywanie nabiału w paleo nie jest wskazane. Nasza dieta ma być najbardziej zbliżona do diety naszych przodków, dlatego o ile to możliwe odrzucamy wszystkie produkty nabiałowe.

Diata paleo – przepisy

Poniżej przedstawiono przykładowy przepis na posiłek w diecie paleo:

Przepis na klopsiki z awokado i papryką

Składniki:

  • polędwiczka wołowa – zmielona,
  • dojrzałe awokado,
  • jajo,
  • sok z połowy limonki,
  • startą skórkę z limonki,
  • papryka czerwona,
  • pomidory koktajlowe,
  • sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie: wrzucić mielone mięso do miski, wbić jajo, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać awokado z pokrojoną drobno papryką i pomidorami. Ulepić klopsika i nafaszerować go pastą z awokado, papryki i pomidorków. Grilować aż do momentu uzyskania brunatnej barwy przez mięso. Bez dodatku oleju. Podawać z sałatką warzywną.

rozwiń

 

Oceń
Dieta paleo – produkty dozwolone i zakazane oraz przykładowy przepis - 7.1/10. Oddano 106 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Dietetyk 08.11.2016, 9:10

    Kurczaczek z antybiotykami, poddany obróbce termicznej pewnie traci większość tych potrzebnych składników, o których tak trąbią zwolennicy diety paleo, mięso nie jest zdrowe i jest nieetyczne, jak chce się jeść mięso, to jedzmy takie wyprane osoby, jak zwolennicy diety paleo, chociaż nie wiem, jak miałoby to być zdrowe i naturalne… neprzetworzone jedzenie owszem, ale na pewno nie produkty odzwierzęce

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?