Jesteś na:

Dieta norweska – zasady, efekty, jadłospis i opinia dietetyka

16 18 20

Jak można przeczytać na wielu stronach internetowych dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz dietetyków ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo (dokładnie Rikshospitalet University Hospital). Jednak rzekomi autorzy nie przyznają się do jej opracowania i raczej niewiele mają z nią wspólnego.   

Samą dietę z Norwegią łączy jedynie nazwa. Tak naprawdę nijak ma się ona do sposobu odżywiania jej mieszkańców. Prawdziwa kuchnia norweska jest całkiem inna od tej proponowanej przez dietę norweską, ponieważ bogata jest w różnego rodzaju ryby (wędzone, wędzone, suszone), mięsa oraz sery, czego we wspomnianej diecie brak.

Dieta norweska

Dietę norweską można nazwać również jajeczną lub grejpfruitową, gdyż głównie na tych produktach opiera się cały jadłospis. Trwa ona 14 dni i obiecuje utratę do 10 kg. Jest bardzo monotonna i restrykcyjna, a jeśli pozwolimy sobie na jakiekolwiek odstępstwo musimy zaczynać całą dietę od początku. Należy pamiętać, że nie można jej stosować dłużej niż 14 dni, a jej ponowne zastosowanie może nastąpić dopiero po upływie roku od zakończenia poprzedniej.

Teoretycznie ilość spożywanego jedzenia nie jest w tej diecie tak istotna, jednak jak później można się przekonać jadłospis dość dokładnie precyzuje co i ile mamy jeść w danym dniu. Sekret diety norweskiej ma polegać na niełączeniu w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów. Jej propagatorzy uważają, że dzięki takiemu sposobowi odżywiania dochodzi do zmian chemicznych w organizmie, które przyspieszają metabolizm oraz zmniejszają łaknienie.

Dieta norweska – zasady

Najważniejsze zasady diety norweskiej to:

  • trwa 14 dni;
  • podstawą diety są jajka gotowane (na miękko lub na twardo) oraz grapefruity, które spożywamy codziennie;
  • brak kolacji. Jadłospis składa się z I i II śniadania oraz obiadu;
  • dozwolone produkty to: chleb razowy, gotowane, ewentualnie grillowane lub pieczone w foli mięso (kurczak, wołowina) oraz ryby, surówki z selera naciowego, marchwi, pomidorów i ogórków oraz szpinak na wodzie z jogurtem;
  • eliminujemy sól, olej, masło oraz śmietanę;
  • dozwolone napoje: herbatki ziołowe lub owocowe, słaba kawa (nie słodzone i bez mleka), woda mineralna niegazowana w ilości minimum 2 l na dzień.

Dieta norweska – efekty

Plusy diety norweskiej:

  • można w krótkim czasie schudnąć ok. 10 kg;
  • prosta w realizacji (brak wymyślnych przepisów czy ważenia produktów).

Minusy diety norweskiej:

  • zawiera zbyt dużą ilość jaj. WHO dopuszcza spożycie do 10 jaj na tydzień. Ilość ta w trakcie stosowania diety jest znaczenie przekroczona;
  • dieta jest monotonna, nieurozmaicona i niezbilansowana, co może prowadzić do niedoborów pewnych składników mineralnych oraz witamin;
  • zmniejszona masa ciała nie wynika z utraty tkanki tłuszczowej, tylko wody oraz masy mięśniowej;
  • stosowanie tej diety niesie ze sobą wysokie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.

Dieta norweska a efekt jo-jo

Dieta norweska, jak każda dieta tego typu, obarczona jest wysokim ryzykiem pojawienia się efektu jo-jo. Teoretycznie, po skończonej diecie nie powinniśmy odczuwać nadmiernego głodu, przez co ilość spożywanego przez nas jedzenia ma się zmniejszyć, a to z kolei ma nas chronić przed ponownym przybraniem na wadzę.

W rzeczywistości jednak rzadko się tak dzieje, a po skończonej diecie wiele osób „nadrabia zaległości” i je zdecydowanie więcej  niż przed zastosowaniem diety, a to najkrótsza droga powrotu do starej masy ciała, a nawet przybrania dodatkowych kilogramów!

Warto pamiętać, że efekt jo-jo powstaje wtedy, gdy poprzez zbyt niską kaloryczność diety oraz brak ćwiczeń doprowadzimy do spowolnienia naszego metabolizmu. W momencie, kiedy kończymy stosowanie takiej diety i nagle kaloryczność naszych posiłków znacząco wzrasta organizm nie jest w stanie spalić nadmiernej energii tak szybko jak robił to do tej pory, a to powoduje błyskawiczne przybieranie dodatkowych kilogramów.

Dieta norweska – jadłospis

Dieta norweska trwa 14 dni. Natomiast jadłospis rozpisany jest na 7, ponieważ po skończonym pierwszym tygodniu ponownie zaczynamy od pierwszego dnia.

1 dzień

I śniadanie: 3 jajka gotowane

II śniadanie: 3 jaja, grejpfrut, herbata lub słaba kawa

Obiad: 3 jaja, surówka warzywna bez sosów i oleju, kawa lub herbata i 1 kromka chleba

2 dzień

I śniadanie: 12 jajka gotowane

II śniadanie: 12 jaja, grejpfrut, herbata lub kawa

Obiad: mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata

3 dzień

I śniadanie: 12 jajka gotowane

II śniadanie: 12 jaja, gotowany szpinak z łyżką jogurtu

Obiad: 2 kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa

4 dzień

I śniadanie: 12 jajka gotowane

II śniadanie: surówka z warzyw, grapefruit, kawa lub herbata

Obiad: 12 jaja, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba

5 dzień

I śniadanie: 12 jajka gotowane

II śniadanie: jaja, szpinak, kawa lub herbata

Obiad: ryba, surówka, kromka chleba, kawa lub herbata

6 dzień

I śniadanie: 12 jajka gotowane

II śniadanie: sałatka z owoców, herbata lub kawa

Obiad: wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata

7 dzień

I śniadanie: 12 jajka gotowane

II śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut

Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata

Dieta norweska – opinie dietetyków

Dietetycy są sceptycznie nastawieni do diety norweskiej. Po pierwsze jej założenia nie są do końca jasne, ponieważ ilość spożywanego jedzenia jest teoretycznie nieograniczona, ale jadłospis już dokładnie określa ile i co jemy. Dieta ta ponadto jest monotonna, opiera się tylko na kilku produktach, które jemy codziennie. Nuda i uczucie głodu może przyczyniać się do rezygnowania z diety w trakcie jej stosowania.

Najgorsze jest jednak to, że teoretyczny cel, który poza utratą wagi mamy osiągnąć, czyli przyspieszenie metabolizmu to kłamstwo. Nie tylko nie przyspieszymy go, ale wręcz możemy spowolnimy, tak jak podczas każdej diety niskokalorycznej, a to wiąże się z możliwością powstania efektu jo-jo. Ostatnim, ale równie ważnym aspektem, jest fakt, że to co straciliśmy podczas stosowania diety to nie tłuszcz, a woda i mięśnie.

Dieta norweska to kolejna dieta cud, której wyjątkowość polega jedynie na jej bazowych produktach. Nie jest to dieta zbilansowana, nie dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz energii. Negatywnych efektów ubocznych jest zdecydowanie więcej niż pozytywnych, dlatego należy odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy warto ryzykować i eksperymentować z takimi dietami czy lepiej zdecydować się na zdrową i zbilansowaną dietę?  

Literatura:

  • Jadłospis pobrany ze strony: http://dieta-norweska.pl/jadlospis-diety-norweskiej/
  • Aleksander Nowak. Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, czyli jak to działa. Wydanie I. Poznań, 2012r. ISBN: 978-83-62255-21-4
  • Bonavita.pl. Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy. Dostępny w internecie: http://bonavita.pl/kuchnia-norweska-charakterystyka-tradycyjne-dania-przepisy

 

Oceń
Dieta norweska – zasady, efekty, jadłospis i opinia dietetyka - 7.9/10. Oddano 19 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?