Jesteś na:

Dieta matki karmiącej – jadłospis i przepisy

16 18 20

Prawidłowe żywienie w okresie niemowlęcym wywiera bardzo duży wpływ na kondycję oraz rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Eksperci podkreślają, że celem, do którego należy dążyć w żywieniu niemowląt, powinno być karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia. Pokarm kobiecy, który wytwarzany jest w wystarczających ilościach przez zdrową i dobrze odżywioną matkę, zaspokaja całkowicie zapotrzebowanie dziecka na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jednocześnie zapewnia prawidłowy rozwój w pierwszym okresie jego życia [1].

Dieta matki karmiącej

Dieta matki i wynikający z niej stan odżywienia zarówno w okresie okołoporodowym, jak i karmienia piersią wpływają na rozwój dziecka, a także powstawanie chorób cywilizacyjnych w ciągu jego późniejszego, dorosłego życia. Karmienie piersią ma również korzystny wpływ na zdrowie samej kobiety karmiącej, ponieważ przyczynia się ono do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka sutka i jajnika.

Dieta matki karmiącej powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia, co sprzyja zapewnieniu optymalnej podaży wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Wartość energetyczna całodziennej racji pokarmowej kobiety w okresie laktacji powinna być wyższa w stosunku do wartości ustalonych dla kobiet, które nie karmią piersią. Jest to spowodowane dodatkowym wydatkiem energetycznym, który związany jest z wytwarzaniem pokarmu [2]. Zapotrzebowanie kobiet karmiących piersią na energię zwiększa się o ok. 500 kcal dziennie przez pierwszych 6 miesięcy i 400 kcal w następnych miesiącach [3].

Jadłospis dla matki karmiącej

W jadłospisie kobiety karmiącej piersią powinny znaleźć się następujące grupy produktów:

  • węglowodany złożone – czyli kasze, pieczywo razowe, makarony, ryż, warzywa skrobiowe,
  • tłuszcze – głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy, dezoksyheksaenowy, występujące m.in. w oleju sojowym, lnianym, kukurydzianym, oliwie z oliwek, orzechach, rybach morskich,
  • białka – głównie pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso i jego przetwory, ryby, jaja i produkty mleczne, a także pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy rośliny strączkowe,
  • witaminy i składniki mineralne, które znajdziemy m.in. w warzywach, owocach czy produktach zbożowych [4].

Pomimo sprzecznych informacji, które można znaleźć m.in. w Internecie, zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów karmienie piersią nie wymaga od kobiety stosowania diety eliminacyjnej „na wszelki wypadek”. Eliminacja potencjalnych alergenów nie ma bowiem wpływu na pojawienie się alergii u dziecka. Podkreśla się jednak, że z jadłospisu należy wykluczyć takie składniki jak:

  • tłuszcze trans obecne w żywności typu fast food, gotowych słodyczach i wyrobach cukierniczych,
  • cukier w nadmiernych ilościach,
  • niepotrzebne dodatki do żywności – np. barwniki, konserwanty [5].

Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej

Śniadanieowsianka z bananem i truskawkami.

II śniadaniekanapka z chleba żytniego razowego z sałatą, szynką i ogórkiem.

Obiadpstrąg z ryżem i warzywami.

Deserkoktajl owocowy z kefirem.

Kolacjakanapka z chleba żytniego razowego z jajkiem, sałatka warzywna.

Dieta matki karmiącej – przepisy

Przepis na szybki makaron z oliwkami, rukolą i pieczarkami

Składniki:

  • 80 g makaronu,
  • średni pomidor,
  • duża garść rukoli,
  • łyżka śmietany lub serka śmietankowego,
  • oliwa z oliwek,
  • pół ząbka czosnku,
  • garść oliwek,
  • kilka pieczarek,
  • odrobina soli i oregano do smaku.

Sposób przygotowania: ugotować makaron. Obrać pieczarki, pokroić i wrzucić na małą patelnię z kilkoma kroplami oliwy. Umyć i pokroić pomidora, umyć rukolę (można ją porwać na drobniejsze części), pokroić oliwki. Do pieczarek wcisnąć czosnek, doprawić odrobiną soli, dodać serek lub śmietanę, całość wymieszać i podgrzewać ok. 23 minuty. Następnie wrzucić na patelnię makaron, pokrojone pomidory, oliwki i rukolę [6].

rozwiń
Przepis na koktajl z bananem i owocami leśnymi

Składniki:

  • szklanka wody,
  • dojrzały banan,
  • szklanka świeżych lub mrożonych owoców leśnych,
  • łyżka nasion chia,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • łyżeczka syropu klonowego.

Sposób przygotowania: zmiksować wszystkie składniki na gładko [7].

rozwiń

W okresie karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie kobiety nie tylko na energię, ale również na niektóre witaminy i składniki mineralne. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie zbilansowanej diety. Jeśli brak jest wskazań medycznych, nie ma konieczności stosowania przez matkę diety eliminacyjnej.

Literatura:

  1. Szajewka H., Socha P., Horvath A. i in., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia dzieci, Standardy medyczne/Pediatria, 2014; T11:321338,
  2. Ocena spożycia energii oraz składników podstawowych w grupie kobiet karmiących piersią, K. Zdanowski, A. Wawrzyniak, J. Hamułka i in., Rocz. Panstw. Zakl. Hig. 2012, 63, Nr 3, 305311,
  3. Zalecenia żywieniowe w okresie laktacji, Warszawski Uniwersytet Medyczny [dostęp online: http://www.uczkin.pl/storage/files/%C5%BBywienie%20w%20okresie%20laktacji.pdf],
  4. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji [dostęp online: http://kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/stanowisko_Standardy_Medyczne_3_2013.pdf],
  5. Cebula czosnek i kalafior, czyli dieta mamy karmiącej, Małgorzata Jackowska [dostęp online: http://malgorzatajackowska.com/2015/04/29/cebula-czosnek-i-kalafior-czyli-dieta-mamy-karmiacej-znowu/],
  6. Bardzo szybki makaron z oliwkami, rukolą i pieczarkami [dostęp online: http://malgorzatajackowska.com/2016/09/28/bardzo-szybki-makaron-z-oliwkami-rukola-i-pieczarkami/],
  7. 4 przepisy na koktajle dla karmiącej mamy [dostęp online: http://szpinakrobibleee.pl/4-przepisy-koktajle-dla-karmiacej/].

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta matki karmiącej – jadłospis i przepisy - 4.7/5. Oddano 3 głosy.
Autor artykułu:
Agnieszka Pankowska
, Dyplomowany dietetyk, trener personalny i instruktor form body&mind.