Jesteś na:

Dieta Katarzyny Zielińskiej – jadłospis i przepisy

16 18 20

Nowe sposoby żywienia pojawiają się jak grzyby po deszczu. Ciężko nadążyć za ciągłym rozwojem i dynamicznymi zmianami w świecie dietetyki. Jednym z systemów żywieniowych, który cieszy się niemałym zainteresowaniem jest dieta Katarzyny Zielińskiej. Na czym polega ta metoda? Przyjrzyjmy się jej bliżej.   

Dieta Katarzyny Zielińskiej

Dieta proponowana przez Katarzynę Zielińską to Graficzna Metoda Liczenia Kalorii. Jak zapewnia autorka, system ten przeznaczony jest zwłaszcza dla osób zabieganych, a także tych, którzy często zapominają o zdrowym odżywianiu. Podstawą diety jest kwadrat obrazujący 100 kcal. Podzielono go dla ułatwienia na 4 mniejsze „cegiełki” [1].

Metoda graficzna polega na stosowaniu kolorów, a także graficznych symboli, zamiast matematycznych obliczeń, które dla niektórych mogłyby okazać się uciążliwe. Zwolennicy tej diety twierdzą, że taki system uprzyjemnia jej przestrzeganie [2].

Katarzyna Zielińska zapewnia, iż dieta uczy wybierania zdrowych produktów spożywczych. Celem Graficznej Metody Liczenia Kalorii jest bowiem porzucenie złych nawyków żywieniowych przy jednoczesnym wprowadzeniu korzystnych zwyczajów. Jedzenie podczas stosowania diety powinno być przyjemnością. Zdaniem autorki eliminowanie niektórych grup produktów spowoduje, że nasz organizm upomni się o nie po pewnym czasie. Doprowadzić to może do kryzysu i utraty kontroli nad jedzeniem. Rozwiązaniem tego problemu może być zmiana swoich ulubionych produktów na lżejsze i zdrowsze odpowiedniki [3].

Program diety podzielony został na dwa etapy. Pierwszym jest tzw. dieta właściwa. Trwa on 3 miesiące. W tym okresie osoba stosująca dietę chudnie. W przypadku bardzo dużej otyłości część redukcji wagi przypada na pierwszy okres, a część na drugi. Wyjście z diety, czyli drugi etap trwa 9 miesięcy. Jest to czas niezbędny do tego, aby utrwalone zostały nowe nawyki żywieniowe [1].

Dieta Katarzyny Zielińskiej – jadłospis

W jadłospisie znajduje się 5 posiłków.

Produkty podzielone zostały na 6 kolorowych grup:

  • zielona to warzywa i owoce;
  • do brązowej należą produkty zbożowe, a także ryż i makaron;
  • w grupie żółtej znajdują się zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy orzechy;
  • grupa czerwona to chude mięso i drób;
  • do grupy niebieskiej zaliczają się produkty mleczne;
  • w grupie różowej z kolei znajdują się produkty cukiernicze.

Katarzyna Zielińska spośród produktów mlecznych zaleca jedzenie jedynie chudego nabiału. Jej zdaniem mleko i jego przetwory są bardzo dobrym źródłem białka, lecz spożywając te produkty nie powinniśmy dostarczać organizmowi tłuszczu. W jadłospisie znaleźć powinny się także węglowodany złożone. Są one źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Spośród owoców warto wybierać te, które zawierają mniej cukrów prostych, zaś więcej błonnika. Poleca się sięgać po jabłka, truskawki, maliny, a także owoce kiwi i borówki. Obowiązkowym punktem jadłospisu jest 8 szklanek napojów dziennie. Ważne jest, aby nie zawierały one dodatkowego cukru [3].

Dieta Katarzyny Zielińskiej przepisy

Przepis na jogurt z musli i owocami

Składniki:

  • 2 łyżki musli,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • owoce (np. mały banan, garść winogron, 2 mandarynki)

Sposób przygotowania: owoce podziel na mniejsze części, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą

rozwiń
Przepis na sałatkę nicejską

Składniki:

  • jajko ugotowane na twardo,
  • łyżka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2–3 liście sałaty,
  • 4 oliwki bez pestek,
  • mały pomidor,
  • pół małej papryki,
  • kilka strączków fasolki szparagowej,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • suszone zioła

Sposób przygotowania: pokrój jajko oraz warzywa. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj oliwę oraz zioła. Wymieszaj sałatkę.

rozwiń
Przepis na pierś kurczaka z surówką z marchwi i kaszą kuskus

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • przyprawy,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • łyżeczka oliwy,
  • szczypta ulubionych ziół,
  • 4 łyżki kaszy kuskus

Sposób przygotowania: kurczaka natrzyj przyprawami i następnie usmaż na oleju. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj, dodaj do nich oliwę i zioła. Kuskus zalej 1/3 szklanki wrzącej wody, przykryj na 3–5 minut [1].

rozwiń

Dieta Katarzyny Zielińskiej, nazywana metodą graficzną, polega na stosowaniu kolorów i symboli zamiast matematycznych obliczeń. Zgodnie z założeniami tego sposobu odżywiania, pomaga on zbudować nawyk sięgania po zdrowe produkty. Cały program składa się z dwóch etapów i trwa 12. miesięcy. Niewątpliwą zaletą tej diety jest to, że w jadłospisie wykorzystywane są produkty jak najmniej przetworzone.

Literatura:

  1. Dieta Katarzyny Zielińskiej – w jaki sposób schudła Kasia Zielińska?, [dostęp on-line http://obk.pl/dieta-katarzyny-zielinskiej-w-jaki-sposob-schudla-kasia-zielinska/]
  2. Kolorowa dieta Katarzyny Zielińskiej, [dostęp on-line http://fit-news.pl/dieta/kolorowa-dieta-katarzyny-zielinskiej/]

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta Katarzyny Zielińskiej – jadłospis i przepisy - 2.0/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Agnieszka Pankowska
, Dyplomowany dietetyk, trener personalny i instruktor form body&mind.