Jesteś na:

Dieta dla mózgu. Co dobrze wpływa na pracę mózgu?

16 18 20

Nadmiar obowiązków, stres i szybkie tempo życia przyczyniają się do pogorszenia pamięci, koncentracji oraz osłabienia wydolności umysłowej człowieka. Wiele składników odżywczych dostarczanych organizmowi w codziennej diecie odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zaliczyć do nich możemy przede wszystkim witaminy z grupy B, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę. Mało urozmaicona dieta może prowadzić do wystąpienia niedoborów tych składników, co w konsekwencji wywołuje zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i mózgu.

Co dobrze wpływa na pracę mózgu?

Mózg jest to jeden z najważniejszych organów człowieka. Pozwala na odbieranie, przetwarzanie oraz generowanie bodźców. Kieruje także wszystkimi procesami zachodzącymi w organizmie. Dlatego warto wspomóc jego pracę takimi czynnościami jak:

  • aktywność fizyczna – do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu niezwykle ważna jest regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że pod wpływem wysiłku fizycznego w hipokampie, czyli strukturze mózgu odpowiedzialnej za zapamiętywanie, powstają nowe komórki nerwowe, co korzystnie wpływa na szybkość uczenia się;
  • sen i odpoczynek – mózg w trakcie odpoczynku porządkuje wszystkie zebrane w ciągu dnia dane, pozbywając się jednocześnie tych niepotrzebnych. Zatem odpowiednia ilość snu ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Badania wykazały, że u osób gorzej sypiających mogą pojawić się zaburzenia koncentracji, pamięci oraz trudności w podejmowaniu decyzji. Dlatego, jeśli w ciągu dnia nasz organizm domaga się drzemki, nie powinniśmy jej sobie odmawiać. Warto wiedzieć, że już kilkanaście minut snu korzystnie wpływa na nasze samopoczucie poprzez obniżenie w organizmie poziomu kortyzolu, czyli hormonu stresu;
  • nauka – tak, jak aktywność fizyczna kształtuje naszą sylwetkę, tak samo odpowiednie ćwiczenia korzystnie wpływają na sprawność naszego mózgu. Badania dowodzą, że nauka języków obcych pozytywnie działa na strukturę i funkcjonowanie tego organu. Zwiększa się liczba komórek nerwowych, co wpływa na szybszą i efektywniejszą pracę mózgu. Należy jednak pamiętać, że po każdym intelektualnym wysiłku powinniśmy odpocząć, aby wspomóc pracę tego organu;
  • dieta – odpowiednio zbilansowana dieta przyczynia się do szybkiej, efektywnej oraz sprawnej pracy naszego mózgu. Mózg, który wchodzi w skład ośrodkowego układu nerwowego, do odżywiania się wykorzystuje tlen oraz prawie połowę glukozy krążącej we krwi. Dlatego dla mózgu najważniejsze jest, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy w surowicy krwi, co można osiągnąć poprzez regularne spożywanie owoców, warzyw oraz produktów zbożowych. Niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania tego organu jest również magnez, ponieważ odgrywa on istotną rolę w przewodnictwie nerwowym. Bardzo ważną funkcję pełnią także kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. To właśnie one wpływają na prawidłowy rozwój i utrzymanie zdolności poznawczych. Chronią nas również przed procesami starzenia mózgu. Bardzo ważnym pierwiastkiem w odżywianiu mózgu jest też żelazo – składnik hemoglobiny transportującej tlen do wszystkich komórek naszego organizmu. Świeże owoce, warzywa oraz zioła dostarczają cennych antyoksydantów, które wyłapują wolne rodniki, wspomagając tym samym zdolność uczenia się i zapamiętywania. Jednocześnie owoce i warzywa są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu płodu. Nie należy zapominać także o pozytywnym wpływie lecytyny, którą znajdziemy m.in. w jajach oraz w odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Dieta dla mózgu

Odżywianie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Podobnie jak mięśnie, serce czy płuca, mózg również potrzebuje określonych składników odżywczych, niezbędnych do odpowiedniej pracy. Na jakie więc produkty powinniśmy zwrócić uwagę?

  • produkty pełnoziarniste – umiejętność koncentracji powstaje pod wpływem stałego przypływu energii w formie glukozy, która dostarczana jest do mózgu z krwi. Należy wybierać produkty pełnoziarniste charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym, tj. chleb razowy, otręby pszenne, makaron pełnoziarnisty;
  • tłuste ryby morskie – cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, należących do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te niestety nie są wytwarzane w naszym organizmie, dlatego należy dostarczyć je za pomocą diety. Do tłustych ryb morskich możemy zaliczyć łososia, śledzie, makrele, sardynki, szprotki. Zbyt niski poziom tych kwasów zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera;
  • jagody – badania dowodzą, że czarne jagody opóźniają oraz hamują proces zapominania;
  • czarna porzeczka – cenne źródło witaminy C, która odpowiada za zwiększenie sprawności umysłowej;
  • pomidory – badania sugerują, że zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz hamuje rozwój demencji;
  • nasiona dyni – już garść spożytych nasion dyni zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na cynk, co wpłynie pozytywnie na zdolności umysłowe oraz pamięć;
  • brokuły – źródło witaminy K, która odpowiada za polepszenie wydolności mózgu oraz poprawę koncentracji;
  • orzechy włoskie – cenne źródło witaminy E, która według najnowszych badań hamuje proces zapominania. Witaminę E znajdziemy również w zielonych warzywach liściastych, oliwkach, szparagach, nasionach oraz jajach.

Jak możemy zauważyć, odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z podstawowych elementów wspomagających naszą pamięć oraz koncentrację. Wybierając zdrowe, pełnowartościowe posiłki, nie należy zapominać o regularnej aktywności fizycznej, która odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego mózgu.

Literatura:

  1. M. Grzymisławski, J. Gawęcki, „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”, Wydawnictwo naukowe PWN, 2012,
  2. D. Czerwińska, E. Gulińska, „Podstawy żywienia człowieka”, WSiP, Warszawa 2005.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta dla mózgu. Co dobrze wpływa na pracę mózgu? - 4.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
, Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.