Jesteś na:

Dieta Adriana Lukoszka – co jeść? Jadłospis i przepisy

16 18 20

Dieta Adriana Lukoszka to dieta, która jakiś czas temu opanowała media i portale społecznościowe, a o samym autorze zrobiło się naprawdę głośno. Stała się ona alternatywą dla innych diet, a dla niektórych osób – ostatnią deską ratunku. Sam Lukoszka stracił na niej aż 120 kg w zaledwie rok! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o zasadach jego diety.

Dieta Adriana Lukoszka

Adrian Lukoszek od najmłodszych lat borykał się z problemem otyłości. Jak twierdzi, był „gruby”, bo jadł zbyt dużo. Od matki dowiedział się, że gdy był niemowlęciem, w trosce o jego zdrowie budziła go kilkakrotnie w celu karmienia, mimo iż maluch nie odczuwał głodu. Sam Lukoszek we wstępie zaznacza, iż silna wola, upór i wiara to cechy stanowiące klucz do sukcesu. Masa ciała autora książki w pewnym momencie osiągnęła taki poziom (220 kg), że nogi zaczęły „odmawiać posłuszeństwa”, a każdy ruch sprawiał niewyobrażalną trudność.

Dieta, którą zastosował, cechowała się dość niską wartością energetyczną – 1000 kcal. Przeprowadzał on ścisłą kontrolę kaloryczności przez ok. 2 tygodnie, by zaznajomić się z wartością odżywczą stosowanych przez niego produktów. Należy tutaj zaznaczyć, iż taka wartość odżywcza jest wartością głodową, niezaspakajającą zapotrzebowania organizmu, które jest niezbędne do przeprowadzenia podstawowych procesów życiowych jak oddychanie czy krążenie krwi i bicie serca. Zastosowanie takiej restrykcji dietetycznej niewątpliwie skutkować będzie dość szybką utratą wagi, ale jednocześnie także znacznym zwolnieniem metabolizmu oraz upośledzeniem procesu trawienia. Dodatkowo powrót do zwyczajowej diety spowoduje szybki efekt jojo, a więc nawrót masy ciała, sięgający nawet dwukrotności kilogramów sprzed redukcji. Tak niskokaloryczna dieta, mimo że zawiera wiele owoców i warzyw, może nie zapewnić organizmowi odpowiedniej ilości składników mineralnych oraz witamin.

Dieta Adriana Lukoszka – co jeść?

Dieta Adriana Lukoszka, jak już wspomniałam, zakłada podaż produktów o łącznej kaloryczności 1000 kcal na dobę. Głównie polega to na wykluczeniu potraw, które cechuje wysoka energetyczność, a także cukru i alkoholu. Dodatkowo u autora techniki kulinarne wykorzystywane do przygotowywania dań uległy modyfikacji. Zamiast smażenia i pieczenia Lukoszka gotował oraz dusił. Konieczna jest też eliminacja wszelkich tłustych mięs na rzecz ich chudych zamienników oraz surówek. Plan ten zbliżony jest do diet redukcyjnych, zaplanowanych racjonalnie przez dietetyków dla ich pacjentów. Zakłada bowiem zamianę produktów tłustych i obfitujących w „puste kalorie” na te niskokaloryczne, lecz o wysokiej wartości odżywczej. Do podstawowych wytycznych zaliczają się również:

  • unikanie smażenia, zwłaszcza z dodatkiem tłuszczu;
  • zastąpienie tłustego mięsa drobiem oraz rybami, a 2 razy w tygodniu – roślinami strączkowymi;
  • zwiększenie podaży warzyw w diecie – powinny one stanowić dodatek do każdego z 3 głównych posiłków;
  • wyeliminowanie cukru oraz słodyczy;
  • rezygnacja z alkoholu;
  • zastąpienie słodkich napojów wodą mineralną;
  • zamiana białego pieczywa na pełnoziarniste bądź zastąpienie go grubymi kaszami;
  • ograniczenie do minimum lub najlepiej eliminacja tłuszczowych dodatków do pieczywa.

Jak widać, zalecenia autora są ściśle kompatybilne z zasadami zdrowego trybu życia. Pozostaje jednak problem kaloryczności, która jest niewątpliwie o wiele za mała dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Dieta Adriana Lukoszka – jadłospis

Poniżej podam przykładowy jadłospis przedstawiony przez samego Lukoszka dla swoich pacjentów. Pierwszą czynnością po pobudce powinno być wypicie na czczo wody z octem, przygotowanej poprzez rozcieńczenie 2 łyżeczek octu jabłkowego wodą. Podobną czynność wykonuje się pół godziny przed obiadem oraz kolacją.

Śniadanie:

  • 2 kromki chrupkiego pieczywa,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%,
  • 2 plastry chudej wędliny drobiowej,
  • pomidor,
  • 200 g kefiru.

Sposób przygotowania: pieczywo posmarować koncentratem, dodać sałatę, szynkę i plastry pomidorów. Kanapki podawać z kefirem.

II Śniadanie:

  • ½ grejpfruta czerwonego.

Obiad:

  • 100 g piersi z kurczaka,
  • mieszanka warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchew).

Sposób przygotowania: pierś z kurczaka natrzeć ulubionymi ziołami, a następnie ugotować na parze. Warzywa również przygotować na parze i podawać z drobiem.

Kolacja:

  • 2–3 plastry ananasa,
  • sok wielowarzywny bez cukru.

Dieta Adriana Lukoszka – przepisy

Dania w diecie Adriana Lukoszka są niskoenergetyczne i chude, ale także cechują się dość wysoką wartością odżywczą. Poniżej znajduje się kilka przykładowych przepisów, które z powodzeniem wykorzystać można w jadłospisie.

Przepis na dorsza gotowanego na parze

(69,6 kcal)

Składniki:

  • 150 g filetu z dorsza,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania: dorsza oczyścić i wysuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie umieścić rybę w garnku do gotowania na parze i gotować do miękkości.

rozwiń
Przepis na tabbouleh z komosą ryżową

(134,62 kcal)

Składniki:

  • ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa),
  • 1½ ogórka gruntowego,
  • ½ pomidora,
  • ¼ cebuli czerwonej,
  • ½ papryczki chili,
  • cebula dymka,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • ½ gałązki świeżej mięty,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • ½ ząbka czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Warzywa umyć, ogórka obrać. Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę, a cebulę, natkę, miętę i czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić szczyptą soli oraz pieprzem do smaku.

rozwiń
Przepis na szparagi zawijane w cukinii

(86 kcal)

Składniki:

  • ½ garści szparagów,
  • ¼ cukinii,
  • 2½ plastra cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzać do 180°C. Cukinię obrać na szerokie i cienkie „obierki”, a jej wnętrze z pestkami wyrzucić. Polać sokiem wyciśniętym z cytryny i dodać startą z niej skórkę. Dodać oliwę z oliwek i pieprz. Wymieszać całość dokładnie i odłożyć na 10–15 minut. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy wysokości. Każdego z nich owinąć w paski cukinii i ułożyć na blaszce. Piec całość ok. 5 minut, a gorące i gotowe szparagi posypać solą i pieprzem.

rozwiń

Podsumowując, dieta Adriana Lukoszka jest dietą zakładającą racjonalne spożycie produktów o wysokiej wartości odżywczej i niskiej wartości energetycznej. Podobne założenia ma większość diet redukcyjnych planowanych przez specjalistów. Jedynym mankamentem jest zbyt niska kaloryczność racji pokarmowej – 1000 kcal. Wartość taka nie wystarcza organizmowi na prowadzenie w sposób prawidłowy podstawowych procesów życiowych, zatem w trosce o zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie wartość kaloryczna diety powinna być dostosowana indywidualnie do każdego pacjenta, tak by umożliwiła zdrową utratę masy ciała bez obaw o konsekwencje zdrowotne czy powrót kilogramów.

Literatura:

Lukoszek A., „Tajemnica Adriana. 120 kg w niespełna rok”, Wydawnictwo Internetowe E-bookowo, wyd. III, 2015.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta Adriana Lukoszka – co jeść? Jadłospis i przepisy - 5.0/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.