Jesteś na:

Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przepisy

16 18 20

Wpływa korzystnie na układ krążenia, reguluje ciśnienie krwi i zwalcza infekcje. To tylko kilka z właściwości czosnku niedźwiedziego. Polecany w kuchni nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Do jakich potraw go stosować i jakie choroby może zwalczyć?

Czosnek niedźwiedzi

Występuje na terenach górzystych, w lasach i w dolinach rzek. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Pomimo podobieństwa jego liści do konwalii, rzadko zdarza się pomyłka przez  charakterystyczny zapach czosnku. Zawiera witaminę C, A oraz witaminy z grupy B, dodatkowo żelazo, selen i saponiny. Oczyszcza organizm, polecany jest również osobom chcącym rzucić palenie, gdyż skraca czas potrzebny na pozbycie się nałogu.

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi polecany jest na takie dolegliwości jak:

  • nadciśnienie,
  • wysoki cholesterol,
  • kaszel,
  • infekcje – związki w nim zawarte działają bakteriobójczo oraz grzybobójczo. Jest polecany podczas infekcji, szczególnie górnych dróg oddechowych (zawarte w nim kwasy fenolowe rozrzedzają wydzielinę), ale również w czasie przeziębienia czy grypy,
  • pasożyty – zwalcza pasożyty układu pokarmowego – owsiki, tasiemce, glisty, jest również polecany osobom, u których stwierdzono obecność drożdżaka Candida albicans,
  • przeziębienie,
  • problemy z pamięcią,
  • nowotwory – dzięki związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz czosnek niedźwiedzi posiada właściwości przeciwnowotworowe. Związki siarki chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz pobudzają układ odpornościowy do zwalczania komórek nowotworowych.

Czosnek niedźwiedzi wpływa korzystnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu LDL, reguluje ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Jego regularne stosowanie zmniejsza zatem ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego

Liście czosnku niedźwiedziego są kopalnią witamin i składników mineralnych, zawierają witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez oraz fosfor. Zawiera również saponiny (związki należące do glikozydów) Stosowany najczęściej na surowo jako dodatek do zapiekanek czy kanapek.

Suszony czosnek niedźwiedzi jest częstym składnikiem mieszanek przyprawowych, które dodaje się do dań mięsnych, sosów, sałat. Jest składnikiem nadającym ciekawy smak daniom smażonym i pieczonym. Czasem sięga się również po cebulki czosnku niedźwiedziego, które można marynować lub wykorzystywać do produkcji nalewek.

Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim

Podczas obróbki termicznej czosnek niedźwiedzi traci część swojego smaku oraz właściwości leczniczych, dlatego dobrze jest spożywać go na surowo. Świeże liście czosnku niedźwiedziego można zamrozić lub dodawać do sałatek, past, twarogów i sosów. Suszony czosnek  natomiast nadaje się idealnie jako przyprawa do zup, ziemniaków i mięs.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • garść świeżych liści czosnku,
  • oliwa z oliwek,

Wykonanie: świeże liście czosnku opłukać i odsączyć z wody, następnie drobno posiekać. Rozetrzeć je w moździerzu na jednolitą masę, dodając oliwy i soli do smaku. Pesto można podawać np. z makaronem.

rozwiń

Oliwa

Przepis na oliwę z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • świeże liście czosnku ok. 30 sztuk
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno 1l

Wykonanie: liście pokroić, zalać oliwą na miesiąc. Po tym czasie wyciągnąć z niej liście, a oliwę przelać do innej butelki. Będzie nadawać m. in. sałatkom charakterystyczny zapach i smak.

rozwiń
Przepis na masło z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • liście czosnku
  • masło 1 szt.

Wykonanie: pokroić kilka liści czosnku niedźwiedziego, posolić i dodać pieprzu do smaku, a następnie wymieszać z masłem. Świetnie nadaje się do grzanek i kanapek.

rozwiń

Ze względu na szeroką gamę właściwości zdrowotnych czosnek niedźwiedzi powinien pojawić się w każdej kuchni. Przy nadciśnieniu lub przeziębieniu produkt ten będzie szczególnie pomocny. Ze względu na większą ilość substancji zdrowotnych w okresie kwitnienia jest polecany bardziej niż czosnek pospolity.

Literatura:

  1. http://herballeaf.pl/encyklopedia-ziol/czosnek-niedzwiedzi
  2. Ivanova AMikhova BNajdenski HTsvetkova IKostova I. Chemical composition and antimicrobial activity of wild garlic Allium ursinum of Bulgarian origin. Nat Prod Commun. 2009 Aug;4(8):1059-62.
  3. https://www.researchgate.net/publication/317189067_Influence_of_different_wild-garlic_Allium_ursinum_extracts_on_the_gastrointestinal_system_Spasmolytic_antimicrobial_and_antioxidant_properties

Oceń
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?