Opinie

  1. W samodzielnie skonstruowanym piecyku obrabiam jednorazowo około 30 główek przez 30 dni. Piecyk w postaci starej brytfany, izolowany grubo styropianem, grzałka 80 W, termostat 70 stopni. Całość, prawie że na zewnątrz. KOSZT grzania przez miesiąc: gdy ciepło, to około 5 zł, w zimie i podczas mrozów – około 11 zł !!! Samodzielność jak najbardziej możliwa …

  2. A może wystarczy położyć na zapiecku?

  3. Ha to by mogło tanio wyjść u mnie na elektrowni Jak by jakąś skrzynie postawił na tyłach pieca to tam jest ponad 60* cały czas
    Muszę spróbować z garnkiem i 10 główkami jak wyjdzie to będzie można masową produkcję wdrożyć xD

  4. Trzeba robić samemu , lecz nie w piekarniku lecz specjalnym elektrycznym garnku. Okres fermentacji 12, lub 15 dni. Mnie wchodzi do tego garnka 1,5 kg. Nie wiem tylko czy są te garnki w Polsce. Mieszkam w USA i kupiłem garnek taniej na eBay niż w sklepie( $ 83.00 z )przesyłką. Układa się trzy warstwy czosnku
    Zamyka garnek, włącza i po 15 dniach wyjmujemy gotowy produkt.garnek sam odlicza godziny i reguluje temperaturę. Nawet gdy jest przerwa w dostawie prądu( nie większa jak 5godzin) komputer sam uaktualni czas.

    1. Czy do tego garnka wkłada się sam czosnek tzn.bez dodatku wody. Czy mogłabym prosić o zdjęcie tego garnka . Dziękuję Majka

    2. i dalej robisz ten czosnekczy Ci się już znudziło? coś jeszcze można w tym garnku robić??

    3. Czy zdarzylo sie Tobie ze czosnek bal grzkawy?

  5. Czarny czosnek jest pyszny. Białego nie zjem z wielu powodów, natomiast czarny jest wyśmienity, podobny w smaku do wędzonej śliwki. U nas 50, 80 gram kosztuje ok. 35-40 zł i jest już do kupienia. Ja kupuję w Hiszpanii, kosztuje 4 euro. Polecam wszystkim.

  6. Sądząc po walorach zdrowotnych czosnku to pewnie warto, ale obawiałbym się później spojrzeć na rachunek za prąd:) zdaje się, że jest on też dostępny do kupienia w Polsce, na pewno wyjdzie dużo taniej, a i cały dom nie będzie później pachniał czosnkiem;P

    1. Plusów czarnego czosnku jest masa 😉 Niestety jeśli chcemy sami zrobić czarny czosnek to rachunki nas przerosną. Ja doradzałabym kupić gotowy bo i nie jest drogi i jego wszystkie wartości odżywcze są zachowane.

  7. Czy ja dobrze zrozumiałem .40 dni mam grzać piekarnik do 60 stopni ??

    1. Dzisiaj rozmawiałem z gościem który się tym zajmuje, więc nie jest to 60 lecz 40 stopni C. Także w rej samej temperaturze podgrzewa się miód, żeby go zdekrystalizować, tzn doprowadzić z powrotem do płynnej postaci.

    2. yhmmmm

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *