Jesteś na:

Czarnuszka – właściwości lecznicze, skład i zastosowanie

16 18 20

Nigella sativa, czyli czarnuszka siewna, nazywana również czarnym kminkiem to roślina, której właściwości doceniali starożytni Egipcjanie. Zwykli oni mawiać, że czarnuszka a także olej z niej zrobiony to “złoto faraonów”, ponieważ uważali, że potrafi “wyleczyć wszystko z wyjątkiem śmierci” Obecnie przeprowadzono ponad 700 badań, które dowodzą, że czarnuszka może być lekiem na liczne dolegliwości.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Stosowanie czarnuszki może przynieść pozytywne korzyści dla osób borykających się z wieloma dolegliwościami. Przede wszystkim polecana jest ona alergikom oraz osobom mającym problemy z odpornością. Udowodniono, że regularne przyjmowanie czarnuszki ma korzystny wpływ na układ immunologiczny, a więc stosowanie jej pomaga organizmowi eliminować pierwsze objawy grypy lub przeziębienia, a także może skuteczniej walczyć z objawami uczulenia. Zawarty w niej tymochinon ma silne działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybiczne, regularne jego spożywanie może zapobiec przeziębieniom, grypom, infekcjom zatok, oskrzeli itp.

Do stosowania czarnuszki powinni również przekonać się anemicy zawarte w niej związki podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów, które są niezbędne do walki z tą chorobą. Dla osób, które narażone są na promieniowanie, np. podczas radioterapii przydatną informacją może być fakt, że zapobiega ona uszkodzeniom wywołanym promieniami jonizującymi. Z kolei dzięki regularnemu stosowaniu oleju z czarnuszki przez grupę astmatyków zaobserwowano poprawę u 80% badanych, zwiększyła się ich wydolność płuc, a także zniknął problem świszczącego oddechu.

Po czarnuszkę powinny również sięgnąć osoby starsze, a także borykające się z nadwagą. Pomaga ona nie tylko obniżyć ciśnienie krwi, ale także hamuje wzrost homocysteiny, która  jest jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, działa przeciwwrzodowo, reguluje poziom cukru we krwi, a więc jest świetna dla cukrzyków, chroni przed uszkodzeniami wątroby i nerek, a także wykazuje działanie prewencyjne przed osteoporozą.

Oprócz pozytywnego działania na zdrowie czarny kminek wspaniale wpływa na wygląd naszej skóry. Stosowanie olejku z czarnuszki skutecznie pozwala leczyć trądzik, łuszczcę, grzybicę oraz atopowe zapalenie skóry, wysypkę, a także zmiany wywołane poparzeniami słonecznymi lub zakażeniem bakteryjnym. Przyspiesza również gojenie się ran tj. owrzodzeń, skaleczeń, zmian ropnych itp.

Czarnuszka – skład

Czarnuszka siewna to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i linolenowego. Kolejnym składnikiem, który zasługuje na uwagę są olejki eteryczne. Poprawiają one nie tylko nastrój, ale również mają właściwości bakteriobójcze, a ich stosowanie poleca się osobom mającym problemy z prawidłowym funkcjonowaniem oskrzeli. Przyglądając się składowi czarnuszki nie można zapomnieć o witaminach i składnikach mineralnych – tj. witamienie E oraz witaminach z grupy B, karotenach, wapniu, magnezie, żelazie, sodzie, potasie, selenie oraz cynku.

Czarnuszka – zastosowanie

Czarnuszkę można stosować na wiele sposobów. Najprostszy z nich to dodanie jej do chleba, zup, past, sałatek, sosów, kanapek, dań jednogarnkowych oraz pieczonych mięs i warzyw. Można z niej również przyrządzić herbatkę: 1 łyżkę nasion zalewamy wrzątkiem, parzymy 20 minut i odcedzamy, ewentualnie dosładzamy miodem. Dla osób, które nie lubią smaku tej przyprawy świetną alternatywą będzie olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Stosuje się go zewnętrznie wcierając w skórę i włosy lub wewnętrznie: łyżeczkę oleju należy spożywać 2–3 razy dziennie.

Zastosowanie tej przyprawy w kuchni nie tylko wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie, ale również podniesie walory smakowe prygotowywanych potraw. Na początku wypróbuj ją jako dodatek do zup – kremów. Tradycyjny krem z marchewki lub dyni zyska całkowicie nowy smak dzięki tym czarnym ziarenkom. Jeśli lubisz piec domowe pieczywo to zamiast maku i sezamu użyj czarnuszki, a przygotowując pesto dodaj odrobinę “złota faraonów”.

Kiedy raz pokochasz smak i aromat czarnuszki, stanie się ona stałym gościem w twojej kuchni!

Sprawdź ile kalorii dziennie spalasz

Oblicz

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Czarnuszka – właściwości lecznicze, skład i zastosowanie - 3.7/5. Oddano 550 głosy.
Autor artykułu:
, Autorka bloga "Dietetyczne niebo". W żywieniu podkreśla ogromną rolę psychiki, stąd jej głównym zainteresowaniem jest Psychodietetyka.

Opinie

  • Aniusia 06.05.2018, 8:19

    To cudowny wynalazek bez którego nie mogę5 się obejść szkoda że dopiero teraz go odkryłam czuję się po nim dużo lepiej polecam wszystkim możona dodawać dosłownie do wszystkiego co jadalne
    Pozdrawiam Ania

    Odpowiedz
  • Justa 14.07.2018, 9:21

    Potwierdzam,. To magia – dodaje mi kopa, dzięki Czarnuszce pozbyłam się kilogramów. Pozdrawia. Justyna.

    Odpowiedz
  • ellene 19.08.2018, 5:16

    A mnie w plucach/ oskrzelach przestaje swiastac, gwizdac i grac harmonia 🙂 Pomaga tez na POChP. Palilam ponad 30 lat i teraz zbieram zniwo.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone