Jesteś na:

Czarna sól – właściwości. Gdzie kupić czarną sól i w jakiej cenie?

16 18 20

Sól jest przyprawą, bez której ciężko sobie wyobrazić codzienne gotowanie. Szczypta tych białych kryształków może wydobyć z niemal każdej potrawy niezwykły smak. Sól nie musi być jednak wyłącznie biała. Mimo że jest to bardzo prosty związek chemiczny, okazuje się, że może on występować w większej ilości odmian. Niedawno ogromną popularnością cieszyła się himalajska sól różowa, która swój kolor zawdzięcza związkom żelaza. Innym kolorem, który intryguje nie mniej niż odcienie różu, jest czerń. Istnieją dwa rodzaje soli o tej barwie. Każdy z nich ma szczególne właściwości i znajduje zastosowanie w różnych rodzajach kuchni.  

Czarna sól

Wyróżnia się sól czarną Kala-namak oraz hawajską. Pierwsza z nich opisywana jest jako sól himalajska i jednocześnie uchodzi ona za najczystszą z soli. Kala-namak jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej oraz medycynie ajurwedyjskiej. Wbrew nazwie, barwa soli nie jest w czarna, ale raczej szara i uzyskuje się ją w wyniku prażenia pakistańskiej soli, a nie jako efekt tajemniczych procesów geologicznych zachodzących w sercu himalajskich gór. Poza Indiami, Kala-namak jest szczególnie ceniona przez wegan, ze względu na intensywny jajeczny zapach, który zawdzięcza zawartym w niej związkom siarki. Czarna sól himalajska jest również przydatna w momencie, gdy chcemy zastąpić część majonezu jogurtem lub twarożkiem. Jej zapach doskonale zakamufluje podmianę. Jednak używanie jej jak zwykłej soli jest dość ryzykowne – zapach wielu osobom przywodzi na myśl zgniłe jaja i jej duża ilość może zepsuć smak dania.

Z kolei sól hawajska, to sól pozyskiwana z wód oceanu, do której dodaje się węgla aktywowanego. Jego zawartość sprawia, że sól ma gorzki, wyrazisty smak i lekko wędzony aromat. Przyprawę tę produkuje się na wyspie Molokai, gdzie stopień uprzemysłowienia jest bardzo niski, co przekłada się na niski stopień zanieczyszczenia środowiska. Sól hawajska, zwana wulkaniczną, charakteryzuje się zdecydowanie bardziej intensywną barwą niż sól Kala-namak. Jej kryształki mają ładny połysk, zatem mogą się sprawdzić, jako niecodzienna dekoracja potraw. Uważa się ją również za środek odtruwający i ułatwiający trawienie, ze względu na zawartość węgla aktywowanego.

Czarna sól – właściwości

Czarna sól zarówno hawajska, jak i Kala-namak to w większości chlorek sodu, czyli… zwykła sól. Poza niecodzienną barwą i aromatem, te przyprawy są kolejną odmianą tradycyjnej soli kuchennej. Zawarte w nich związki mineralne nie stanowią na tyle znaczącej części, żeby stosowanie dużej ilości tych przypraw miało przynieść szczególne korzyści dla zdrowia. Sól hawajska wypada przy Kala-namak nieco lepiej, ponieważ chlorek sodu stanowi w niej 84% , podczas gdy sól himalajska zawiera go 98%. Jednak to wciąż bardzo dużo. Dodatek czarnej soli na pewno wzbogaci smak egzotycznych potraw, ale nie wpłynie zbytnio na nasze zdrowie. Warto także pamiętać, że stosowanie nadmiernej ilości soli może powodować nadciśnienie tętnicze szczególnie, gdy towarzyszy mu nadwaga, palenie papierosów i niska aktywność fizyczna.

Jednak czarna sól nie jest też produktem, którego może zastąpić biała sól. Sól Kala-namak i hawajska czarna sól charakteryzują się silnymi aromatami, które nie pasują do wielu dań kuchni europejskiej. O ile można eksperymentować, dodając je do marynat czy sosów, to raczej nie sprawdzą się w domowym chlebie czy twarożku na śniadanie.

Czarna sól – gdzie kupić, cena

Czarną sól Kala-namak można bez większych problemów kupić w supermarkecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Niewątpliwie taki produkt znajdziemy również w sklepach oferujących składniki typowe dla kuchni z całego świata. Pomocny w tej kwestii będzie też internet, gdzie znajduje się mnóstwo ofert sklepów internetowych. Cena tej soli jest wyższa od ceny klasycznej białej soli kuchennej. Jej kilogram może kosztować od 8,90 zł do prawie 20,00 zł, podczas gdy kilogram zwykłej soli kuchennej kosztuje około 1,50 zł.

Trudniejsze może okazać się kupienie soli hawajskiej, ponieważ jest to mało popularny produkt. Jednak w internecie jest co najmniej kilka sklepów, które mają w swojej ofercie czarną sól prosto z Hawajów. Warto również poszukać w supermarketach, zwłaszcza w działach z kuchniami świata lub nawet wśród bardziej znajomych przypraw. Koszt soli hawajskiej również przewyższa zdecydowanie cenę tradycyjnej soli kuchennej i wynosi od 75,00 zł do nawet 240,00 zł za 1 kg. Choć taka kwota nie zachęca do zakupu, warto uświadomić sobie, że jest to produkt sprzedawany w znacznie mniejszych opakowaniach.

Mimo wysokiej, jak na sól, ceny pamiętajmy, że przypraw tych nie używa się codziennie ze względu na ich specyficzne właściwości. Raz zakupiona paczka soli hawajskiej lub Kala-namak starczy nam na bardzo długo.

Czarna sól to w większości chlorek sodu, którego nie powinno się używać w nadmiernej ilości. Jednak odrobina dodana do odpowiednich potraw wzbogaci ich smak i uatrakcyjni wygląd.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.