Jesteś na:

Cytryna w syropie miodowym

16 18 20

Wraz z początkiem grudnia w moim domu pojawiają się wstążki, opakowania, celofany, a w każdej wolnej chwili zajmuje się gotowaniem, przystrajaniem oraz pakowaniem prezentów.  Z dnia na dzień zwiększa się ilość pomysłów w mojej głowie, czasami obawiam się, że grudzień jest dla mnie za krótki, aby wszystko zrealizować, a za razem połączyć to z pracą zawodową. Chcąc połączyć przyjemne z pożytecznym postanowiłam się z Wami podzielić pomysłem na dodatek do prezentu jakim może być cytryna w syropie miodowym, którą możecie przygotować w słoiczku, a następnie własnoręcznie go ozdobić. Cytrynkę można wrzucić np. do herbaty, natomiast syrop miodowy może służyć jako dodatek rozgrzewający do wszelkiego rodzaju napojów, oczywiście, aby nie utracić właściwości miodu powinny być one lekko ostudzone.

p1040606

Składniki

Miód (płynny) 5 łyżek

Imbir (świeży) – 1/2 łyżeczki

Rum  – 40 ml

Cynamon 1/3 łyżeczki

Cytryna 1 sztuka

Woda – 100 ml

Sposób przygotowania 

Do płynnego miodu dodać starty imbir, rum, cynamon, sok z 1/2 cytryny oraz przegotowaną wodę. Całość dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić  kilka plastrów cytryny, a następnie zalać je syropem.

p1040616

Smacznego !

Oceń
8.5/10. Oddano 19 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone