Jesteś na:

Cukier kokosowy. Poznajmy jego właściwości

16 18 20

Cukier palmowy to nowy sposób na słodki smak, dodatek i urozmaicenie wielu potraw. Przypomina brązowy cukier, ale w odróżnieniu od niego, produkowany jest z palmy kokosowej. W krajach azjatyckich wykorzystywany jest jako naturalna substancja słodząca.

Cukier kokosowy posiada niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje cukru, a obok oryginalnego smaku, zawiera także wiele cennych składników.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to alternatywa dla cukru białego, który osiąga dużą popularność. Uzyskiwany jest ze słodkiej wydzieliny palm kokosowych. W sprzedaży dostępny jest jako brązowe (jasne bądź ciemne) kostki, granulki lub w postaci płynu. Może być szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, do wypieków, wyrobów cukierniczych z powodzeniem zastępując cukier trzcinowy. Jego charakterystyczny aromat i smak jest dużym atutem, pożądanym przez wielu jego zwolenników.

Kup cukier kokosowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Cukier kokosowy – skład

Cukier kokosowy jest bogaty w wiele składników odżywczych. Znajdujemy w nim magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6.

Podstawowym składnikiem, nadającym słodki smak jest sacharoza (70–79%), a obok niej występuje glukoza i fruktoza (3–9%).

Sok z pąków kwiatowych palmy kokosowej, z którego pozyskiwany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, aminokwasy, kwas octowy, a także enzymy, które korzystnie wpływają na profil glukozy we krwi.

Cukier kokosowy nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych.

Wyobraź sobie jak będziesz wyglądać,
gdy pozbędziesz się wszystkich swoich ograniczeń!

Cukier kokosowy – właściwości

Cukier kokosowy, jak na substancję słodzącą, posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Dzięki temu może być stosowany przez diabetyków, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.

Posiada łagodny, karmelowo-kokosowy smak, przyjemny zapach. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni z powodu możliwości jego podgrzewania.

Bogaty skład witaminowy i mineralny, czyni cukier kokosowy zdrowszą wersją słodzików, dostarczając organizmowi wielu cennych składników. Dobrym zamiennikiem białego cukry jest również stewia, ale nie każdy lubi jej smak.

Okazuje się, że cukier może być nie tylko słodki, ale i wartościowy. Przykładem na to jest cukier kokosowy, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i składem. Będąc źródłem witamin i składników mineralnych, jest dobrym rozwiązaniem dla osób nie wyobrażających sobie życia bez odrobiny słodyczy.

Kup cukier kokosowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Cukier kokosowy. Poznajmy jego właściwości - 6.6/10. Oddano 583 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Sungift 21.06.2016, 8:51

    przydałaby sie tabela kalorii z porównaniem innych cukrów

    Odpowiedz
  • kokosownik 22.07.2016, 12:26

    cukier kokosowy, właśnie wczoraj wypróbowałem po raz pierwszy. po prostu cudo. nie wiedziałem że zawiera tyle witamin i minerałów, dzięki za ten artykuł.

    Odpowiedz
  • skandal 29.12.2016, 11:41

    Witaminy i inne składniki mineralne w cukrze kokosowym, może i są troszeczkę wyższe niż w innych rodzajach cukrów ale są to ilości tak małe w stosunku do zapotrzebowania organizmu a sam cukier spożywany jest raczej w tak niewielkich ilościach, że nie ma to praktycznie ŻADNEGO znaczenia dla organizmu. Co do indeksu glikemicznego wyniki nowszych badań, wykazują że IG cukru kokosowego to nie 35 (indeks podany przez Instytut Żywienia Republiki Filipin(!) – kraju, który jest najważniejszym producentem tego cukru) a 54 czyli niewiele mniej od cukru białego (68). Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków stwierdza, że nie cukier ten nie może być inaczej traktowany niż cukier biały.

    Odpowiedz
  • Ola 16.01.2017, 7:36

    http://www.ifrj.upm.edu.my/22%20(03)%202015/(7).pdf
    dla mnie wszystko jasne cukier kokosowy to taki sam shit co cukier trzcinowy palmowy itd, polecam wyniki badań, do których link znajduje się powyżej

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?