Jesteś na:

Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy i dieta

16 18 20

Mało kto wie, że w naszym organizmie występuje coś takiego jak równowaga kwasowo-zasadowa. Mało tego, może dojść do sytuacji, w której zostanie ona zachwiana. Niesie to za sobą wiele nieprzyjemnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Jakich? Osteoporoza, osłabienie fizyczne, zawroty głowy… A to dopiero początek…

Zakwaszenie organizmu to problem dotykający coraz większej ilości osób, warto wiedzieć więc, jak sobie z nim radzić.

Równowaga kwasowo-zasadowa – Co to takiego?

Jest jednym z najważniejszych mechanizmów regulujących nasz ustrój. To stan, dzięki któremu zachowujemy odpowiednie proporcje między kationami i anionami w płynach ustrojowych, co pozwala na utrzymanie prawidłowego pH w organizmie. Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy wtedy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35 – 7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze – przewagę składników kwaśnych. Już niewielkie odchylenia od normy mogą mieć niebezpieczne skutki dla naszego zdrowia. Poziom pH najlepiej sprawdzić podczas krótkiego badania laboratoryjnego krwi.

Jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu?

Przyczyną jest zwiększona podaż kwasów. Niestety, organizm na pewnym etapie nie jest już w stanie sobie z nimi poradzić. W konsekwencji dochodzi do zmniejszonego ich wydalania przez nerki oraz wyczerpania mechanizmów neutralizujących. Powstaje środowisko sprzyjające rozwojowi różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom, dochodzi do fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem.

Objawy zakwaszenia

Objawów jest mnóstwo i dotyczą niemal całego organizmu. Pierwszym symptomem, na podstawie którego powinniśmy odczuwać już lekki niepokój są cienie pod oczami. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób, takich jak:

  • nadciśnienie
  • miażdżyca
  • cukrzyca
  • osteoporoza
  • nowotwory
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów
  • dna moczanowa
  • nadwaga
  • ogólne zmęczenia
  • braku koncentracji
  • zaburzenia snu
  • napięcie nerwowe
  • depresje
  • częste infekcje
  • zaparcia
  • łamliwość paznokci
  • wypadanie włosów

Jak przywrócić równowagę?

Powinniśmy zrozumieć kilka zasadniczych kwestii dotyczących sposobu utrzymania harmonii w naszym organizmie. Obok aktywności fizycznej i unikania stresu jest to niewątpliwie odpowiednia dieta, bogata w produkty zasadowe.

Kiwi.

Kiwi.

Co i jak jeść?

Przede wszystkim zwracajmy uwagę na to, jak łączymy produkty i co spożywamy podczas jednego posiłku. Starajmy się unikać łączenia węglowodanów z białkami- są to bowiem produkty najbardziej kwasotwórcze. Wystrzegajmy się zbyt dużej ilości mięsa, wyrobów z białej mąki, słodyczy, słodzików.

Produkty alkalizujące organizm (zasadowe) powinny stanowić 75-80% codziennej diety, co zapewni utrzymanie odpowiedniego poziomu pH w organizmie. Produkty wysoko zasadotwórcze to głównie warzywa i owoce, do których należą: cytryny, arbuzy, suszone daktyle, suszone figi, morele suszone, pietruszka, winogrona, rzeżucha, szparagi, kiwi, gruszki, ananas, rodzynki, soki warzywne świeże niesłodzone.

Nasza typowa dieta opiera się na produktach kwasotwórczych.  Coraz rzadziej sięgamy po warzywa, owoce, czy inne zasadotwórcze produkty. Zmiana nawyków żywieniowych może okazać się więc najlepszym i jedynym rozwiązaniem, aby zachować zdrowie.

„Ze wszystkich składników płynów ustrojowych naszego organizmu

kwas jest najbardziej szkodliwy”.

                                                                                        Hipokrates

Oceń
Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy i dieta - 7.7/10. Oddano 54 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • anna 15.01.2017, 6:00

    medycynie nie ma terminu „zakwaszenie organizmu”. Może jedynie występować „kwasica metaboliczna” spowodowana cukrzycą niekontrolowaną, kwasica ketonowa alkoholowa, kwasica mleczanowa wynikająca z niedotlenienia, kwasica metaboliczna spowodowana ciężką niewydolnością nerek lub ostrą biegunką. Nasze organizmy sa wyposażone w tak, że zanim jakaś zmiana pH we krwi zdąży nastąpić – organizm natychmiast reaguje przy pomocy trzech buforów by temu zapobiec. Jedzenie i picie nie może wywołać kwasicy metabolicznej! Tekst pisał ktos bez grama wiedzy o fizjologii człowieka.

    Odpowiedz
  • Małgor 21.03.2017, 1:22

    Tak naprawdę dużo prościej jest sprawdzić własne PH. Wystarczy kupić w aptece paski do pomiaru PH w moczu. No i wtedy wiadomo, czy mamy zakwaszony organizm

    Odpowiedz
  • Irenka 21.03.2017, 1:25

    Przyczyny zakwaszenia organizmu tkwią jeszcze w nadmiarze stresu i braku aktywności fizycznej. Faktycznie, dieta w największym stopniu zaburza równowagę kwasowo-zasadową, ale nie można zapominać o innych czynnikach. Mimo to, należy unikać produktów spożywczych powodujących zakwaszenie organizmu

    Odpowiedz
  • Poli 21.03.2017, 1:27

    A jak białko ma się do zakwaszenia organizmu? Ja na przykład stosuję odżywki białkowe i zastanawiam się, czy sobie nie szkodzę. Czy białko może dodatkowo zaburzać równowagę kwasowo-zasadową?

    Odpowiedz
    • speed 24.05.2017, 8:27

      Oczywiście białko jest silnie zakwaszające ale dopiero po strawieniu. Cały ambaras polega na tym że przed strawieniem: białko, mięso, twaróg, odżywki białkowe mają odczyt zasadowy. Ale niestety po ich przetrawieniu produktu przemiany materii mają odczyn kwaśny i są niekorzystne. Odwrotnie jest z owocami i warzywami po strawieniu to co zostaje ma odczyn zasadowy. Np wszystkie cytrusy w tym cytryny są kwaśne ale znowu po strawieniu działają bardzo silnie odkwaszająco. Odżywki białkowe są dla profesjonalistów którzy nie są już w stanie dostarczyć odpowiedniej JAKOŚCI białek za pomocą normalnego jedzenia i muszą wspomagać się sztucznymi produktami w postaci odżywek. Oczywiście oni w większości biorą też hormony i sterydy.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?