Jesteś na:

Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy

16 18 20

Rozwój handlu produktami spożywczymi między krajami europejskimi przyczynił się do zwiększenia dostępności żywności śródziemnomorskiej w Polsce. Coraz częściej można ją nabyć w stałej ofercie sklepów lub w czasie specjalnych promocji. Okazuje się, że nowości żywieniowe cieszą się dużą popularnością, a konsumenci coraz częściej eksperymentują w kuchni wykorzystując kolejne produkty spożywcze. Szerokie grono swoich zwolenników zdobył produkt o tajemniczej nazwie anchois, który na dobre zagościł w kuchni Polaków.

Co to jest anchois?

Anchois jest to francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z sardeli europejskiej. Ryba ta preferuje ciepłe wody morskie, dlatego występuję głównie na obszarze basenu Morza Śródziemnomorskiego, Czarnego i Oceanu Atlantyckiego. Sardela europejska jest to niewielka ryba, o ościstej strukturze i bardzo intensywnym smaku. Budową przypomina śledzia, ponieważ jej długość sięga jedynie 1215 cm. Ryba ta ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ przetwory z niej cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Odławiana jest w okresie marcaczerwca oraz na przełomie września i października. Marynowana jest w soli w celu pozbycia się z niej nadmiaru wody i tłuszczu, a także wydobycia specyficznego smaku i zapachu. Sardela uważana jest za rybę bezpieczną, nie zawierającą metali ciężkich, a jej połowy nie wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz i oceanów. O bezpieczeństwie przetworów z sardeli może świadczyć fakt, że nie są one przeciwwskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ mięso sardeli nie magazynuje rtęci. Największe pokłady sardeli eksportowane są z krajów tj. Peru, Chile, Hiszpania, Portugalia i Francja. Obecnie anchois można kupić na całym świecie, głównie w postaci konserwowanych przetworów, a ich przydatność do spożycia wynosi zazwyczaj 12 miesięcy.

Anchois można serwować na wiele sposobów np. w postaci koreczków, pikantnych sosów, solonych przegryzek, past sardelowych, dodatków do sałatek czy pizzy. Doskonale komponuje się i podkreśla smak makaronów, jaj i awokado.

Do klasycznych dań wzmacnianych aromatem anchois należą:

  • włoski sos putanesca (z dodatkiem anchois, kaparami i chili)
  • włoskie vitello tonato (cielęcina w sosie sardelowym)
  • hiszpańska tapenada do kanapek
  • hiszpańska przekąska pincho [1].

Anchois – właściwości

Potrawy z dodatkiem anchois wykazują dużą wartość odżywczą, dlatego polecane są do spożycia w ramach urozmaiconej diety. W 100 g sardeli znajduje się 210 kcal energii oraz 10 g tłuszczu, w którego składzie znajdują się głównie kwasy tłuszczowe nienasycone. Dodatkowo sardela jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ponieważ 100 g tego produktu dostarcza 30 g składnika odżywczego. Należy wspomnieć, że anchois nie dostarcza węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Sardela bogata jest w żelazo, wapń i witaminę D. Spożywanie tego produktu wzmacnia kości oraz zapobiega rozwojowi anemii. Jednak zaleca się, żeby osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze ograniczały spożycie tego wyrobu ze względu na dużą zawartość w nim soli.

Anchois – gdzie kupić?

W Polsce sardele można kupić obecnie w każdym sklepie wielkopowierzchniowym w sprzedaży ciągłej lub podczas specjalnych dni poświęconych kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest ona najczęściej w postaci zakonserwowanych filecików rybnych. Jej cena waha się w granicach 47 zł za 100 g produktu. Dodatkowo sklepy internetowe posiadają również w swojej ofercie tego typu produkty, dlatego jeśli w danym momencie będą one ciężko dostępne stacjonarnie, wtedy warto skorzystać z zakupów online.

Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kolor anchois, ponieważ świadczy on o świeżości produktu. Korzystnie jest wybierać sardele o brązowo-różowym zabarwieniu, natomiast odrzucać te w kolorze ciemniejszym lub żółtym [2].

Anchois – przepisy

Przepis na tapenadę do kanapek

Składniki:

  • 30 czarnych, wypestkowanych oliwek
  • 10 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • zioła prowansalskie

Przygotowaniewszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Tak powstałą pastę nakładać na kanapki.

rozwiń
Przepis na makaron z tuńczykiem i anchois

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
  • puszka tuńczyka w oleju roślinny
  • puszka filecików anchois w oleju
  • mały słoiczek kaparów
  • czarne oliwki bez pestek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie: makaron gotować przez 15 minut w osolonej wodzie aż do uzyskania konsystencji al dente . Na patelni podsmażyć pozostałe składniki, czyli tuńczyka i anchois, kapary oraz oliwki. Gotowym sosem polać makaron. Udekorować listkami bazylii.

rozwiń
Przepis na sałatkę z dodatkiem anchois

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • opakowanie sera feta
  • 5–6 filetów anchois  
  • 3 łyżki zielonych oliwek lub kaparów
  • 6 czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • ocet balsamiczny
  • 2 ząbki czosnki

Przygotowanie: papryki umyć, oczyścić oraz pokroić w kostkę. Ser feta odcedzić i również pokroić, a następnie czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Do przygotowanych składników dodać filety rybne, kapary, oliwki, natkę pietruszki i całość polać octem balsamicznym.

rozwiń

Przetwory wytwarzane z sardeli europejskiej cieszą się w ostatnim czasie coraz większą popularnością również w naszym kraju. Wynika to nie tylko z ich pożądanego smaku czy aromatu, ale również z cennych wartości odżywczych, których dostarczają.

Literatura:

  1. https://kuchnia.wp.pl/anchois-zastosowanie-w-kuchni-wlasciwosci-zdrowotne-wartosci-odzywcze-6109394124138113a [dostęp 20.03.18]
  2. http://www.ksiazka-kucharska.pl/news/96/ [dostęp 20.03.18]

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
, Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone