Jesteś na:

Co nauka mówi o jedzeniu chipsów? Ukryty cichy zabójca?

16 18 20

Są ulubioną przekąską wśród dzieci. Znajdziemy je w markecie, w kiosku, na stacji benzynowej, w szkolnym sklepiku. Dostępne wszędzie tam, gdzie może złapać nas głód. Zawsze pod ręką, zawsze dobre, niezawodne. Niestety decydując się na nie narażamy nasze zdrowie, a nawet życie.

Zdrowe odżywianie to nic innego, jak spożywanie substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Mogą być one jednak dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego tak ważne jest, aby wybierać te, które zapewnią nam odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Rosnąca globalizacja, szybkie tempo życia i zmiany w technologii przetwórstwa żywności powodują jednak, że producenci oferują nam produkty ubogie w składniki odżywcze. Niestety, może to skutkować zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, nowotwory, choroby związane z układem krążenia oraz otyłość.

Smażone chipsy ziemniaczane są jednym z najbardziej popularnych produktów żywnościowych na całym świecie, zwłaszcza wśród dzieci. Smaczne, chrupiące, szybko zaspokajają nasz głód. Tymczasem należy zrozumieć, że ich spożycie może grozić poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.

Dlaczego chipsy przyciągają tak olbrzymią rzeszę zwolenników?

Naukowcy od lat próbują odpowiedzieć na to pytanie. Tłumaczą, że tłuszcze i węglowodany wysyłają do naszego mózgu wiadomość o odczuwanej przyjemności, stąd tak trudno z nich zrezygnować. Pojawiły się jednak sugestie, że w przypadku tej niezdrowej przekąski może chodzić o coś więcej. Badanie z udziałem szczurów karmionych różnym rodzajem żywności bogatej w węglowodany i tłuszcze wykazało niezwykłą preferencję chipsów właśnie.

Dlaczego chipsy są tak niezdrowe?

Chipsy poza różnorodną kompozycją tłuszczów, węglowodanów oraz sztucznych barwników i dodatków zawierają także wysoką dawkę substancji rakotwórczych. Wszystkiemu winny jest akrylamid, który występuje w „śmieciowej żywności” w bardzo dużych ilościach. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten ma niebezpieczny wpływ na zdrowie i może spowodować wady wrodzone u potomstwa.

Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię, czyli w przypadku chipsów ziemniaków. Chipsy ziemniaczane mają najwyższe stężenia akrylamidu (3500 g / kg), a badania wykazały, że jest on związany z występowaniem różnych nowotworów, w tym raka płuc, sutka, tarczycy, pęcherza, jamy ustnej, przewodu pokarmowego oraz narządów rozrodczych.

Poza niezdrowymi przekąskami istotnymi czynnikami ryzyka chorób jest brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Tak więc, każdy z nas powinien podjąć odpowiednie środki w celu zmiany stylu życia, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i świetną kondycją. Odpowiednim wyborem będą przede wszystkim warzywa i owoce bogate w błonnik oraz żywność ekologiczna, wolna od chemicznych polepszaczy.

 

 

Oceń
Co nauka mówi o jedzeniu chipsów? Ukryty cichy zabójca? - 7.4/10. Oddano 44 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?