Jesteś na:

Co dawać dziecku na pierwsze i drugie śniadanie, aby było silne i zdrowe?

16 18 20

Śniadanie przede wszystkim ma dostarczyć energii maluchowi oraz potrzebnych do wzrostu składników odżywczych. Warto dopilnować, by nasze dziecko nie wychodziło do szkoły bez solidnej podstawy, jaką jest dobrze skomponowane śniadanie.

Zadbanie o drugie śniadanie naszej pociechy zaprocentuje jego prawidłowym wzrostem i rozwojem, a dziecko nie będzie miało pokus, by kupować niezdrowe przekąski na przerwach w szkolnym sklepiku.

Śniadanie dla dziecka

Wielu z nas zastanawia się, jak i co podać dziecku na śniadanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a nasze dziecko jest grymaśne lub gdy jest małym niejadkiem. Pierwsze śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, gdyż dostarcza energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Dzieci po solidnym śniadaniu w domu są skoncentrowane na lekcjach, lepiej myślą i mają energię do pokonywania stawianych im wyzwań.

Zjadanie śniadań przez dzieci poprawia ich odporność, a w przyszłości zapobiega otyłości. Wyrabia w nich pozytywne nawyki (zjadania śniadania przed wyjściem z domu), a także uczy regularnego spożywania posiłków, co procentuje w przyszłości obniżonym ryzykiem otyłości.

Podstawą prawidłowo skomponowanego śniadania dla dziecka są węglowodany złożone, które dostarczą energii na 3 – 4 godziny. Powoli będą podnosić poziom cukru we krwi, a głód po zjedzeniu takiego śniadania pojawi się znacznie później, niż po zjedzeniu cukrów prostych. Idealnym przykładem będzie chleb lub bułka pełnoziarnista, które dostarczą potrzebnych witamin, cynku, magnezu oraz błonnika lub niesłodzone płatki śniadaniowe do mleka. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju układu kostnego naszych pociech potrzebne jest dobre źródło wapnia. Nabiał w postaci chudego twarożku, sera żółtego, jogurtu naturalnego czy zupy mlecznej będzie idealnym rozwiązaniem. Można również zaserwować domowe kakao, które uzupełni dawkę wapnia, a dziecko na pewno chętnie je wypije. Nie zapominajmy także o jajkach w diecie maluchów, które również odgrywają ważną rolę. Warto uzupełnić śniadanie o warzywa, jak plasterek pomidora na kanapce, liść sałaty, czy też pokrojona w słupki papryka- zawierają dużo cennych witamin.

Przygotowując dziecku kanapkę, wybierajmy pełnoziarniste pieczywo zamiast białego.

Przygotowując dziecku kanapkę, wybierajmy pełnoziarniste pieczywo zamiast białego.

Do jogurtu czy też owsianki na mleku można przemycić plasterki banana, pokrojone jabłko, maliny czy jagody (mogą być mrożone) – jest to wspaniały dodatek do śniadań bogaty w witaminy, minerały i niezbędne antyoksydanty.

Do picia najzdrowsza będzie woda niegazowana lub tez soki bez dodatku cukru czy herbatka owocowa, którą dzieci chętnie piją. Najzdrowsze są jednak soki świeżo wyciskane, choć te z kartonu bez sztucznych dodatków również są dobra alternatywą. Napoje mleczne i koktajle będą dobrym urozmaiceniem porannych posiłków.

Pamiętajmy, że nasze dzieci mają mniejsze możliwości pod względem wielkości zjadanych posiłków, zadbajmy więc o odpowiednią wielkość śniadania, by nie obciążać zbędnie ich jeszcze małego żołądka. Warto zadbać także o wygląd estetyczny posiłku i kolorowe akcenty na talerzu – dzieci wtedy chętnie jedzą to, co im przygotowaliśmy. Jeśli mamy prawdziwego niejadka w domu, dobrym pomysłem będzie wycięcie w kanapce różnych, zabawnych kształtów przykuwających wzrok naszej pociechy.

Drugie śniadanie do szkoły

Obecnie dzieci w sklepikach szkolnych kuszą kolorowe opakowania chipsów, słodkie batony oraz inne niezdrowe przekąski. Dlatego tak ważne jest smaczne i pożywne drugie śniadanie, zapakowane w tornister naszej pociechy. Przygotowując dziecku kanapkę, wybierajmy pełnoziarniste pieczywo. W środku powinno znaleźć się przede wszystkim pełnowartościowe białko w postaci chudej wędliny, plasterka upieczonego wcześniej drobiowego mięsa, jajek czy ryby. Równie dobrym dodatkiem będzie plasterek sera żółtego czy też domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pamiętajmy o warzywnym dodatku w postaci sałaty, pomidora, ogórka, rzodkiewki czy papryki. Kolorowy dodatek warzywny urozmaici przygotowaną kanapkę i zachęci dziecko do jej zjedzenia. Możemy wspólnie z dzieckiem przygotowywać w domu drugie śniadanie do szkoły – dziecko samo będzie wybierać dodatki do własnoręcznie sporządzonej kanapki i tym chętniej ją zje.

Jako dodatek do drugiego śniadania wartościowy będzie owoc: jabłko, banan, pomarańcza, gruszka czy śliwka. Słodki smak owocu zastąpi dziecku cukry proste zawarte w batonach i ciastkach.

Jako napój najlepszą opcją (choć niekoniecznie lubianą przez dzieci) będzie woda niegazowana. Jednak w towarzystwie innych kolorowych napojów ze szkolnych sklepików lepiej sprawdzi się sok – słodszy, kolorowy – dziecko chętniej go wypije, zamiast kupować niezdrowe, słodkie napoje gazowane.

Zarówno pierwsze, jak i drugie śniadanie to ważne posiłki w jadłospisie naszych maluchów. Dostarczają energii na sam początek dnia oraz ważnych składników odżywczych do prawidłowego rozwoju dziecka. Warto zadbać o dobrze skomponowane, bogate w pełnowartościowe białko i witaminy śniadanie, by nasze dziecko było zdrowe i silne.

Oceń
Co dawać dziecku na pierwsze i drugie śniadanie, aby było silne i zdrowe? - 9.2/10. Oddano 11 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?